nazad na vrh

Poslanici usvojili rebalans skupštinskih svađa za 2015. godinu

Skupština najavljuje mere štednje u parlamentarnom vređanju

BEOGRAD, 23. decembar 2014, (Njuz) – Poslanici Skupštine Srbije izglasali su danas rebalans skupštinskih svađa za 2015. godinu, uz negodovanje brojnih opozicionih poslanika koji su zahtevali da se broj prepucavanja, umesto predloženog smanjenja, poveća.

Potpredsednik Skupštine Srbije Igor Bečić najavio je kako će od naredne godine sve tuče, dobacivanja, pljuvačine i uvrede izrečene među poslanicama biti znatno umanjene, čime će se prvi put ostvariti ušteda u “parlamentarnom vređanju”.

– Ove godine svađe u skupštini prvi put su smanjene nakon 14 godina. Praktično se desio rebalans rebalansa poslaničkih svađa. Jučerašnji incident kojeg su izazvali opozicioni poslanici pretio je da vrati broj prepucavanja na stari nivo, ali je premijer Vučić svojom intervencijom uticao na to da se ostvari značajna ušteda na planu pljuvačina i taj trend bi trebalo da se zadrži cele 2015. godine – rekao je Bečić – Oni koji imaju 6 odsto arsenala vređanja drže vlast u parlamentarnim psovkama, ali tome je došao kraj – dodao je on.

Poslanik opozicione Nove stranke Zoran Živković izrazio je sumnju u sprovođenje Zakona o rebalansu skupštinskih svađa.

– Jedno su priče, drugo dela. Narodu je dosta praznih priča, ljudi očekuju akciju na televiziji. Logično je da svađe postanu učestalije jer bi njihov deficit urušio imidž Narodnog doma – zaključio je Zoran Živković.

Premijer Vučić zbog obaveza nije imao vremena da prokomentariše usvajanje Zakona o rebalansu svađa, samo je dodao da su demokrate hrabre samo na rečima i da su generalno kukavice “jer ne smeju da ga opsuju u lice, a da on, kada bude pao na 26 odsto psovki, neće više biti premijer”.

Miroslav Vujović