njuz-autor

AUTOR: urednistvo

12. nov. 2010

Poslodavci uvode posebne mere za vreme slava

Pronašli rešenje za post-slavski mamurluk

BEOGRAD, 12. novembar 2010, (Njuz) – Nakon višednevnih pregovora vlade, sindikata i poslodavaca došlo se do zajedničke odluke da Vlada donese uredbu o dopuštenom konzumiranju umerene količine alkohola na radnom mestu.

Iako i sada  ni u jednom zakonu ne piše izričito da je konzumiranje alkohola na radnom mestu zabranjeno u mnogim firmama se nije blagonaklono gledalo na saradnike koji su dolazili na posao pod dejstvom alkohola. Mnogi radnici su čak dobijali i otkaz zbog toga. Problem se multiplikovao tokom perioda slava i ovom uredbom se pokušava to promeniti.

– Imali smo problema sa “slavarima”. Kada dođu na posao posle slave, iscrpljeni su, mamurni a neki od ekstremnih slučajeva još uvek pijani i nesposobni za rad ceo dan. Ovom merom, uvođenjem pijenja alkohola na poslu posle slave, nadamo se da ćemo uhvatiti barem jedno produktivno popodne. Komunikacija među pijanim kolegama je na mnogo višem nivou nego između treznih i pijanih. Posao se nekako obavi – rekao je Novica Dobrodelić, direktor velike firme iz glavnog grada. – Što bi rekli, klin se klinom izbija.

Ispijanje alkohola na radnom mestu neće biti obavezno. Ako imate u krvi manje promila alkohola od dozvoljenog poslodavac vam ne može pretiti otkazom niti vas slati kući. – Ipak, ne bi bilo u redu da se neko opija na poslu, a drugi samo da gledaju – izjavio je predstavnik sindikata Milan Radić. – Mi smo veoma zadovoljni ishodom razgovora sa Vladom i Udruženjem poslodavaca. Ne sme da se spava na poslu, ne sme da se puši, ali od sada, barem za vreme slava, sme da se pije.

Predsednik Unije poslodavaca Miroslav Zajedlić je nakon završetka sastanka izjavio – Nije tačno da su poslodavci bili protiv ove uredbe. Alkohol je nekada na radnom mestu neizbežan naročito kada su u pitanju poslovni ručkovi. Sada ovu tradiciju dižemo na sasvim novi nivo, u službu produktivnosti.

– Mi smo naprosto bili oprezni zbog činjenice da neki ljudi mogu da preteraju.  Svi mi znamo da je umerena konzumacija alkohola pozitivna stvar. Pre svega poboljšava se koncentracija, radnici su bolje raspoloženi, manje se žale, radije dolaze na posao, smanjuju se bolovanja i povezivanja slavskih dana sa vikendima, iskreni su prema šefovima i kažu im sve što misle o njima. Sve u svemu bolje se radi – kaže Zajedlić.

– Sada dolaze i hladni dani, u mnogim gradovima postoje problemi sa grejanjem, pa jedno piće može lepo da zagreje – nastavlja Zajedlić. – Bitno je samo da se donesu pravedni kriterijumi, da se spreče bilo kakve zloupotrebe.

Iako se jesen i kasno proleće nazivaju periodima slava, usled ove nove odredbe vlade očekuje se i procvat takozvanih malih slava, koje nisu čak ni crveno slovo u crkvenom kalendaru. Po preduzеćima se već primećuju organizovane lutrije na kojima se odlučuje koji od slavara će preći sa “velikih” na “male” slave i tako omogućiti piće na poslu tokom cele radne godine.

Sandrina Padura

 1. Povratak kaže:

  Nase najvece kompanije su vec najavile zajednicki team building na danima mladog vina

  http://www.upoznajsrbiju.co.rs/OpisDogadjaja/Dan-mladog-vina-29

  a oni koji ne stignu da se spreme za to, cekaju ih raznorazni dani grozdja, vina, rakijade, i ostale jade…

 2. Pedjax kaže:

  Kako da ne pukne covek od smeha. Dajete boju apsolutnom sivilu :))

 3. Vojvodinac kaže:

  Svaka cast za clanak, da li do inspiracije dolazite anketiranjem po preduzecima, ili je upitanju zdrava mašta??

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *