njuz-autor

AUTOR: urednistvo

20. feb. 2011

Povećan izvoz srpske magle

Najkvalitetnija magla na svetu

BEOGRAD, 20. februar 2011, (Njuz) – Dok se mnoge zemlje grčevito bore da njihove ekonomije ne uđu ponovo u recesiju, Srbija iz dana u dan beleži povećan izvoz magle, ocena je godišnjeg izveštaja MMF-a.

Srbija imaj tu sreću da se u dolinama njenih reka i planinama stvara najkvalitetnija magla na svetu, utvrđeno je prošlogodišnjim istraživanjima na više poznatih svetskih instituta za tehnologiju i savremene materijale.

Od kako je pre pet godina došlo do revolucionarnog pomaka u elektronskoj industriji, u kojoj se novim tehnološkim postupkom za pravilno funkcionisanje komponenti koristi magla umesto belog dima, širom sveta došlo je do naglog porasta tražnje za prirodnom maglom. Iz za sada neobjašnjenih razloga, obična vodena para proizvedena u veštačkim uslovima ne zadovoljava zahteve tehnološkog procesa i dobijeni električni uređaji ne mogu pravilno da funkcionišu, tako da je prirodna magla trenutno jedino rešenje.

Najveći uvoznici magle su Kina i Japan, iza kojih slede SAD, Nemačka, Rusija i Južna Koreja. Od kompanija, najveći naručioci srpske magle su Apple i Samsung, koja je i glavni razlog što njihovi uređaji poslednjih meseci nude bogatije mogućnosti.

Sve navedene države i kompanije sa posebnom pažnjom i interesom prate situaciju u srpskoj Vladi, koja se proglasila nadležnom za izvoz srpske magle. Svaka nestabilnost u njenom funkcionisanju može se negativno odraziti na izvoz srpske magle, što može imati katastrofalne posledice po svetsku ekonomiju. Zbog toga je predsednik Vlade i smenio jednog od svojih potpredsednika i ministara, jer je ovaj želeo da nadležnosti za prikupljanje i izvoz magle prenese na lokalne samouprave. Time bi bila ugrožena fiskalna stabilnost države i došlo bi do pojave šverca srpske magle, što bi moglo imati veoma loše posledice po privredu cele zemlje, a naročito sve zahtevnije budžetske korisnike.

Značajni kupci srpske magle su Evropska Komisija i administracija SAD. Evropska Komisija smatra Srbiju praktično već članom Evropske Unije, i ne želi da Srbija dogovara i potpisuje ugovore o dugoročnoj isporuci srpske magle sa vanevropskim zemljama i kompanijama, a da prvo nisu namirene potrebe svih evropskih proizvođača.

Takođe, i administracija SAD, u srpskoj magli vidi izlaz za rešenje kriza u Avganistanu i Iraku, gde bi ista mogla biti odlučujući faktor u ratnim operacijama, jer su se suzavac i druge supstance pokazale nedovoljno efikasnim, a što je još jedna primena u kojoj je srpska magla pokazala nenadmašnom.

Prema rezultatima nekoliko istraživanja sprovedenih tokom poslednjih nedelja, većina građana Srbije pozitivno ocenjuje porast izvoza magle, i smatra da je dobra vest da je njena prodaja, koja je proteklih godina bila veoma uspešna na lokalnom nivou, konačno prešla granice zemlje.

Mladen Janjić

 1. Zoran kaže:

  Ako, ako. I mi brenda za konja imamo. hehe

 2. JC Denton kaže:

  Lideri u regionu po izvozu magle!

 3. Tamm kaže:

  @zoran za trku zorane :}

  1. Zoran kaže:

   Namjerno izmješah riječi ;)
   pozdrav

  2. MikiMiks kaže:

   …sve je ovde naopačke, konju je baš tu mesto !

 4. jocal kaže:

  … biće toga još … kad mlaćenje prazne slame postane olimpijska disciplina , eto nama šampiona …

 5. MJ kaže:

  jocal je izgleda vidovit :) Upravo je mlacenje prazne slame jedna od sledecih vesti.

  Inace, bilo bi dobro da imamo sekciju gde bi se postavljale interaktivne vesti, kojima bi svaki korisnik mogao da doda po koju recenicu.

 6. Ивана kaže:

  Знам ја шта следи после магле и сламе…. Срби немају граница… очекујем да се онда пређе на убијање и продају ухваћених слатких малих зјала, па ће постати угрожена врста…

  1. Ajvarolog kaže:

   e, da, zjale su pravo cudo. mora se to patentirati i sacuvati. zjale nikako nisu za bacanje. retka, endemska vrsta, koju svi znamo, a retko ko moze onako da opise kako valja.

 7. MJ kaže:

  Eto ideje za lovni turizam.

 8. 007 kaže:

  Ja mislim i da “vatanje krivina” ima potencijala da pokrene nas lovni turizam, jer smo medju zemljama sa tim potencijalom geografski najblizi zapadnoj evropi a tamo je ta vrsta lova sankcionisana.

 9. Jordan kaže:

  Decenijama smo lider u prozivodnji najkvalitetnije magle i prasine za bacanje u oci, Valjda je bum izvoza normalan sled stvari.
  Stvar mogu da upropaste jedino prosvetari, ako ustraju u pokusajima da se izbore za povecanje plata.
  Privatizacija javnog preduzeca za proizvodnju magle je na pomolu. Prodadosmo sve sto je valjalo… eee tugo jesenja…

 10. aleks kaže:

  Secamo se svi kakva je guzva bila kada su se dogovarali kojem ministarskom resoru da se dodeli ta BRIGA oko izvoza. Najzad je pripalo mesovitom timu ministara (jer se pokazalo da je previse za jednog ministra). I eto ispalo je da se nisu mogli dogovoriti KO ce da sprovede medjunarodnu magistralu MAGLOVODA jer je svaki od njih imao SVOJ pravac (Preko Crnog mora , preko Baltika i preko Ukrajine) – pa kad je video VELIKI BRATda se muce oko odluke – svo troje ih je oslobodio tih muka i sada smo opet na pocetku tog velikog MEDjUNARODNOG projekta. Oci cele nacije su uprte s'ogromnom paznjom da ne useremo posao jer je CEO svet u grcu od nestrpljenja. NECEMO DA IH RAZOCARAMO TO ZNAM – NASI PREDHODNI USPESI SE VECITO PAMTE U MEDjUNARODNIM ENCIKLOPEDIJAMA > ajd ziveli …

 11. Tagore kaže:

  Начули смо да је и Либија увезла српску маглу у већој количини; Бедуин се губи од среће, једногрба камила ужива, ММФ ће повишити плату Доминика Штраус Кана, САД ће се тешити либијском нафтом…

  Нешто ми је испало…, или се само ретко сетим ? Ето, и моја сећања су од те српске магле мутна !
  Аха, моја Србија ће добити хилјаду незапослених повратника из Либије, (под условом да се ЈАТ не изгуби у магли).

 12. Tetka kaže:

  Hajde da to što pre zaštitimo kao nematerijalnu kulturnu baštinu ili brend. A ne da nam otmu Nemci, Slovenci ili Hrvati kao ajvar ili šljivovicu… Ovo ne bismo smeli da proćerdamo. Izgubili bismo nacionalni identitet…

 13. vera kaže:

  Pa vi imate vecu vrednost od te magle, ali nikako da je vidite i unovcite, a ko vam je kriv kad ste zaslepljeni, brenom, sasom, grandom, cecom, jecom, zeljkom, pinkom i ostalim smecem…e zato jedite iz smeca i na zdravlje.

 14. maglas kaže:

  Zamolio bi SRPSKU vladu da se preseli u Pozegu,radi prodaje magle.Ekonomija Srbije pocice uzlaznom linijom,jer je etnicki cista” magla”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *