njuz-autor

AUTOR: urednistvo

14. jan. 2011

Povećana posećenost internet sajtova koji nisu Fejsbuk

F A C E B O O K ... čudan način da se piše internet

BEOGRAD, 14. januar 2011, (Njuz) – Srpski internet provajderi su u 2010. godini zabeležili blagi pad posećenosti sajta Fejsbuk, što je rezultiralo time da čak 17 odsto internet saobraćaja sada odlazi na druge sajtove, naspram 14 odsto, kolika je pretprošle godine bila posećenost sajtova koji nisu Fejsbuk.

Ovaj pad u popularnosti Fejsbuka od tri procenta nije doveo do bitnije promene situacije, jer je i ove godine, kao i prethodnih, posećenost popularnog „Fejsa“ u Srbiji bila višestruko veća od posećenosti Googlea, Yahooa i svih ostalih osamnaest milijardi svetskih i domaćih sajtova zajedno.

Statistike pokazuju da, na hiljadu surfera u Srbiji, samo njih 148 posećuje i druge sajtove osim Fejsbuka. Logovi internet provajdera pokazuju da velika većina korisnika interneta uopšte nije ni svesna da ima interneta i van Fejsbuka, ali da se taj trend polako menja u korist drugih sajtova.

Profesor Zoran Torbica je jedan od građana koji je svestan postojanja drugih sajtova i neretko sa Fejsbuka klikne na neki link ka manje popularnom delu interneta, koji je za potrebe istraživanja nazvan „nefejsbuk“:

– Sećam se da je pre pojave Fejsbuka bilo nekih sajtova koje je bilo moguće posetiti, ali ne mogu da se setim kako su se zvali. I dan danas zbog nostalgije ponekad kliknem na neki link na Fejsbuku koji vodi na neki drugi sajt, ali se naravno, brzo vratim da vidim da li ima nešto novo na mom „facebook wallu – zaključuje Torbica.

U anonimnoj anketi koju je SBB sproveo na svojoj Fejsbuk strani, korisnici su mogli da opišu neka svoja iskustva i navike pri korišćenju interneta. Čak 99 korisnika tvrdi da ne vide smisao postojanja drugih sajtova, budući da na „Fejsu“ imaju sve što im je potrebno – čet, poruke, poukovanje, slike, smešne video klipove, kao i „mogućnost da dodaju smešan nadimak između imena i prezimena“.

Jagodinka Trifunović, tinejdžerka iz Negotina, kaže da nikada u životu nije posetila nijedan sajt osim Fejsbuka, i da ne veruje da će imati potrebu za tim u skorije vreme.

– Da mi sad niste rekli da postoje drugi sajtovi, ja to ne bih ni znala. Šta će mi to u životu? Ovde su mi svi drugari, šaljemo jedni drugima šljokičave kravice i zlatne ovčice i to nam je dovoljno. Sve vesti koje su mi potrebne saznajem preko walla, ko je raskinuo sa kim, ko se muva, ko se smuvao. Ostalo me ni ne interesuje toliko, kaže Jagodinka, koja se na fejsu potpisuje kao JaGoDeEnNka .oO*StRaWbeRry*Oo. 3FUN0veech.

Studija takođe pokazuje da je velika većina korisnika otvorila email naloge samo da bi mogli da se registruju i prijave na Facebook, kao i da je drugi najpopularniji sajt u Srbiji Smileyz.com gde se mogu skinuti zanimljivi emotikoni za Fejsbuk.

Viktor Marković

 1. TR kaže:

  Dobar :D

 2. Jovan S.S kaže:

  Svu ovu pometnju napravila vest da Krkobradičić, iz pouzdanih izvora saznao,da penzioneri,zbog lošeg materilalnog,masovno sklapaju brakove i planiraju prvu bebu,kako bi dobili nešto više od sirotinje.Predstavnik Vlade za medije, Njuz.net prosledio ovu vest svim sajtovima,naravno sem ‘fejsa’,pa štaće ta vest tamo kad tamo nisu penzioneri,mada će neki i u penziju sa ‘fejsa’

 3. Deda kaže:

  Nafuran mali ovaj Torbica :P

 4. Zoran kaže:

  Interent još nije umro, a kad će ne znamo.

 5. Bata kaže:

  Pa ovo nije u ogledalu… :)

 6. Komentator kaže:

  Evo da se javim ja sam jedan od 148 srpskih surfera koji posećuju i druge sajtove. Ali ja na fejs idem jednom u mesec dana po 1 minut, to verovatno znači da sam u Srbiji fenome, čudo neviđeno, trebalo bi lekari da me ispitaju, a možda i da mi daju terapiju zaglupljivanja, da bih mogao opet da budem normalan. :D

 7. Dunja kaže:

  budući da na „Fejsu“ imaju sve što im je potrebno – čet, poruke, poukovanje, slike, smešne video klipove, kao i „mogućnost da dodaju smešan nadimak između imena i prezimena“.
  HIT!

 8. roker kaže:

  pametan ovaj profesor Torbica :)

 9. Goxy kaže:

  Ako samo 148 surfera posecuje ostale sajtove, otkud onda na ovom sajtu toliko komentara na raznim tekstovima ? :)
  Mislim da je ta SBB-ova anketa zasnovana na 200 ljudi, a od njih 148 ide na druge sajtove :) D)

 10. ivan kaže:

  fejs – internet licna karta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *