nazad na vrh

Predsednik Vučić: Očekujem od vas, građana, da podnesete ostavku jer ste izgubili Kosovo

Dragi građani,

Desilo se ono čega sam se pribojavao i na šta sam svih ovih godina upozoravao, ali me niko nije slušao: izgubili ste Kosovo i Metohiju. Šta je tu je, idemo dalje, ljudi prave greške, a kad kažem ljudi, mislim svi osim mene.

Nakon svega, očekujem od vas da priznate krivicu za gubitak Kosova i Metohije i da momentalno podnesete ostavku. Mislim da je to najmanje što možete da uradite, budući da nema nikakve dileme ko je kriv za ovu tragediju. Za svaki slučaj ću napomenuti još jednom da nisam kriv ja, nego vi. Nema potrebe da se sada pravdate i smišljate izgovore za nešto što ste, svojom ishitrenošću, arogancijom i nestručnošću upropastili za sva vremena i za sve generacije koje dolaze nakon vas. Jako mi je žao što sam se baš ja zatekao na mestu predsednika u ovom trenutku kada ste izgubili veliki deo teritorije moje zemlje. Ne znam čime sam zaslužio da budem kažnjen na tako surov način.

Ono što me boli možda i najviše od svega jeste to što ni u jednom trenutku niste našli za shodno da mi izložite svoje planove niti da razgovarate sa mnom. A uz moju pomoć ste mogli da sačuvate svetu srpsku zemlju. Sada je, bojim se, kasno da mi se izvinjavate, ali ako će vam tako biti lakše, spreman sam i da saslušam vaše izvinjenje meni, iako ne mogu, iz razumljivih razloga, da ga prihvatim.

Da, moglo je biti drugačije, samo da ste vi bili drugačiji. Ali niste. Bili ste tvrdoglavi, licemerni, i prevrtljivi, i sada ste sve izgubili. To sada mora da ima svoje posledice u vidu vaše ostavke. Vi više ne zaslužujete da mi budete građani. Ali ne brinite – ako budem povratio svoje poverenje u vas, ja ću vas ponovo izabrati, jer takav sam čovek – blag, razuman i spreman da oprosti. Neki drugi predsednik ne bi bio ovako dobar prema vama, nakon što ste napravili tako veliku grešku. I to nakon svih mojih upozorenja da to ne radite. Molio sam vas i preklinjao, nudio brojna druga rešenja, predstavljao detaljne planove, ali ne!

Sada je i više nego očigledno da sa vama čovek ne može racionalno i razumno. Vi razumete samo kaznu, a jedina primerena kazna je da podnesete ostavku. Očekujem je do sutra ujutru na mom stolu. Voleo bih da kažem da je bilo zadovoljstvo imati vas za narod.

Vaš Predsednik
A.V.