njuz-autor

AUTOR: urednistvo

17. jan. 2011

Preminuo pronalazač malog piva

Sada prihvaćeno u celom svetu, malom pivu je bilo teško da se izbori za ravnopravnost na šanku

NJUJORK, 17. januar 2011, (Njuz) – Na Menhetnu je juče u 85. godini preminuo Valter Tuborg, pronalazač malog piva, saopštio je njegov sin Valter Tuborg Jr. Detalji oko sahrane, naknadno će biti saopšteni.

U početku služeno uglavnom u elitnim restoranima i klubovima, malo pivo je ubrzo počelo da se vezuje za više društvene slojeve, te je postalo statusni simbol druge polovine prošlog veka. Iako ga je narod širom sveta vremenom prihvatio, a časopis „Tajms“ proglasilo za 19. najveći pronalazak 20. veka, u mnogim zemljama ga prate predrasude da je uvelo klasne razlike među ljubitelje piva, zbog čega i danas ima brojne protivnike. Prema nekim spekulacijama, detalji oko Tuborgove sahrani nisu saopšteni iz straha da bi neko od njih mogao da izazove incident.

U jednom od poslednjih intervijua, Valter Tuborg je izjavio da ga je na pronalazak koji je promenio svet, inspirisala njegova supruga Sara.

– Često se dešavalo da izađem sa Sarom i poručim dva piva, a da ona negoduje i govori kako joj je veliko celo pivo i da će samo uzeti malo od mene. Redovno smo se svađali zbog toga, jer mi je bilo neprijatno da poručim samo jedno piće, a i ne volim kad mi neko uzima moje. Pitao sam se na koji način bih mogao da pomognem osobama koje ne mogu da savladaju veliko pivo – izjavio je Tuborg i dodao da je, nekoliko godina kasnije, tokom jedne besane noći došao na ideju da izume malo pivo. Tuborg je ubeđen da je ono spasilo njegov brak, a verovatno i na hiljade drugih širom planete.

Narodu u Srbiji takođe je dugo trebalo da ga prihvati. U početku osporavano, nazivano „pićem bogatih“, „kapima za oči“, malo pivo je stvaralo i sumnju u seksualnost svakog muškarca koji ga je konzumirao. Šira javnost ga je prihvatila tek kada je Siniša Mihajlović viđen kako ga pije.

Da i danas u Srbiji postoji klasna podela, govori i zainteresovanost Udruženja ugostitelja iz Strahinjića bana da se pojave na Tuborgovoj sahrani, dok je Žikica Drapčević, predsednik Unije dragstora Srbije, na pitanje reportera Njuza da li će neko iz njegovog udruženja prisustvovati Tuborgovoj sahrani, samo spustio slušalicu.

I.K.
Marko Dražić

 1. nijebitno kaže:

  Neka mu je laka zemlja, ali mislim da necu suzu pustiti zbog smrti ovog zlocinca.
  Zbog njega sam morao da popijem mnogo vise piva nego inace

 2. Ajvarolog kaže:

  ”kapima za oči” hahahahahahhaha, bravo!

 3. Dzoni kaže:

  Ja se nikad nisam divio ovom izumu. Kafane su često znale ovaj izum da zloupotrebe, cena velikog i malog piva im je bila ista. A kad tražiš veliko, e jbg, trenutno nemaju. I onda moraš da uzmeš malo, ali da bi popio količinski isto, treba mi uvek više flaša malog. Npr. za litar piva mi treba 2 flaše velikog zidarskog, što me košta oko 200 dindži. A opet, za litar mi treba 3 flaše malog, što izađe 300 dindži. Nije fer. Neka mu je laka zemlja i večna slava, ali ja nisam zadovoljan tim izumom uopšte.

 4. ZokyNBGD kaže:

  “malo pivo je stvaralo i sumnju u seksualnost svakog muškarca koji ga je konzumirao”
  ha ha ha, ovo je vr’

 5. Neupucen kaže:

  Ja sam problem sa ženom rešavao tako što naručim dva velika pa popijem svoje i pola njenog. Noj je pola velikog malo (0.25<0.33) pa onda naručimo još jednu turu… Tako prođem mnogo bolje nego kad pijem bez žene. Samo što se nisam setio da to i patentiram….

 6. Slobodan kaže:

  Ja ne razumem kako neko moze da registruje izum “malo pivo”. Pa to je ko da ja sad odem i registrujem pola case koka kole. Kakve gluposti rade ovi amerikanci!

  1. superhick kaže:

   e pa ti si najcar sa ovim komentarom…

  2. Steva kaže:

   Ne razumes ti mnoge stvari :PPPP

 7. boki kaže:

  Meni je i veliko malo.

 8. ivan kaže:

  Zasto odrasli da ga zale kad je izmislio pivo za decu?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *