njuz-autor

AUTOR: urednistvo

03. dec. 2011

Prevaranti obećavali građanima poslanička mesta u Skupštini za 2.000 evra

Prevaranti su građanima držali predavanja o incidentima koji mogu da sabotiraju rad parlamenta / FOTO: RTS

BEOGRAD, 3. decembar 2011, (Njuz) – U Beogradu su juče uhapšeni Branislav Đurić (52) i Gordana Vesić (38) zbog osnovane sumnje da su organizovali obuku i polaganje testova za nove poslanike u Skupštini Srbije. Prevarenim građanima je rečeno da je Srbiji potreban veći broj poslanika kako bi se lakše obezbedio kvorum i normalno funkcionisanje Skupštine.

Naivni građani, kojih je prema saznanjima policije bilo više od 100, plaćali su prevarantima po 2.000 evra za obuku i polaganje testova. Đurić se predstavljao kao nekadašnji nezavisni narodni poslanik u više skupštinskih saziva, a Vesićeva kao menadžer za ljudske resurse u Evropskom parlamentu.

Đurić i Vesićeva su oko šest meseci držali obuke, predavanja i simulacije skupštinskih rasprava u iznajmljenim prostorijama širom Srbije. Svakom polazniku je obećano mesto u navodnom proširenom sastavu Skupštine Srbije, poslanička plata, poslanički imunitet i službeni telefon. Sve se plaćalo u gotovini, bez priznanica jer, kako je polaznicima objašnjeno, praksa u Srbiji je da se ne zna ko finansira stranke.

Teme predavanja i obuka su bile najrazličitije, počev od držanja govora, preko podnošenja amandmana pa do izbegavanja sednica i povrede poslovnika na najrazličitije načine. Pojedina predavanja su čak držali i neki bivši poslanici a kandidati su morali da prođu takozvani test izdržljivosti koji se sastojao od sedenja u klupama po šest sati bez pauze kako bi se, navodno, navikli na dugačke sednice.

– Kada sam čuo za mogućnost da postanem poslanik posle obuke nisam mogao da verujem – priča jedan od oštećenih, 28-godišnji student prava –  Privukli su me plata i poslanički imunitet a kroz glavu su mi prolazile skupštinske svađe koje su me uvek zabavljale. Želeo sam i ja da budem kao oni, da se osamostalim. U grupi nas je bilo oko 30. Prvo smo se upoznali smo se sa poslovnikom i cenama u skupštinskom restoranu. Sve je delovalo tako realno, držali smo govore podnosili amandmane, prekidali tok sednice, simulirali polivanje vodom predsednika skupštine – nastavlja oštećeni student, koji kaže da su posle radili test na kojem su svi pali, jer su se svi pojavili, a ideja je bila da se ne formira kvorum.

– Đurić nam je tada rekao da ćemo imati još samo jednu šansu ali od tada se nije javio. Sad vidim da sam prevaren. Žao mi je, ne toliko zbog para, koliko zbog toga što su se srušili moji snovi da živim lagodnim životom poslanika – otkriva ovaj student.

Soko Sokolović

Inspiracija: Obećavali su da ćemo imati plate od 900 evra

REKLAMA: Obećavamo građanima da će, ukoliko je poruče i plate, dobiti knjigu „Ovo nam možda nije trebalo“

 1. Sava kaže:

  Ha, kako su naivni, za te pare nema mesta ni u proizvodnji a kamo li u skupštini!

 2. Tetka kaže:

  Ово је стварно измишљена вест. Не бих рекла да су потенцијални – будући посланици тако наивни, тј нема шансе да њих неко превари…! :P

 3. Милан kaže:

  Вест у огледалу на ову вест – “Преваранти из скупштине обећавали грађанима 2.000 евра да би остали на посланичким местима”.

  Чекај, то не може да буде вест у огледалу, то се заиста десило.

 4. celtic kaže:

  Pravda za polivanje vodom!!!!

 5. mirko kaže:

  polagali testove , pa zar dosad nisu samo nepismeni sedeli u skupstini kakvi testovi . jadni mi ako nam ukinu i ovih jadnih 250 mesta za koje se stranke bore zivotima gradjana srbije.

 6. Jan kaže:

  Oću nazad svoj novac !

 7. snezana kaže:

  kako im nije bilo sumnjivo, nisu simulirali laziranje putnih naloga kao jedan od sustinskih i ujedno najkomleksnijih zadataka

 8. МЕРИЕН kaže:

  Није ми јасно што би неко плаћао 2000 еврића за обуку, кад РТС свакодневно емитује бесплатни курс директно из Скупштине. Иначе, текст је супер!

  1. Ivan_KS kaže:

   To preko RTS spada pod obuku na open university, na daljinu… za to zadovoljstvo je potrebno platiti i RTV pretplatu kao dodatni trošak i uglavnom se odnosi na ljude koji imaju druge obaveze ili su u radnom odnosu, pa nemaju vremena za ove redovne kurseve… Uzgred, niste objavili telefon na koji možemo da se javimo mi koji želimo refundaciju jer nismo ušli u uži izbor. Tako nam je bar rečeno da će biti delimične refundacije umanjene za troškove kursa…

 9. Glorija kaže:

  Bolji skupština nego Intrpol – tu su ih vodili i na fizičku proveru :)

  http://www.nezavisne.com/novosti/ex-yu/Obecavali-posao-u-Interpolu-prevarili-i-sluzbenike-opstine-117478.html

 10. ariela kaže:

  Trebalo je da im bude sumnjivo cim se pomenulo da buduci poslanici moraju na “obuku”,,,kakva crna obuka…ponasas se jednostavno spontano ko da si juce sa drveta sisao ili mozda ostavio ovce u planini pa sisao malo u civilizaciju…Oni koji su iole vaspitani prolaze jako lose…ovo dvoje ih je prvo prevarilo da tu treba neki kurs sta li a za radno mesto poslanika nisam sigurna…treba da te samo podrzi sacica istomisljenika…

 11. Tetka kaže:

  “Dobar dan, dobili ste automatsku sekretaricu Skupštine Republike Srbije.

  za krađu i korupciju birajte DS,

  za nesposobnost i letargičnost birajte SNS,

  za posipanje pepelom i zaboravnost birajte SPS;

  za dernjavu bez pokrića birajte SRS,

  ako sa ničim niste upoznati birajte DSS,

  ako ste se probudili iz hibernacije birajte LDP,

  ako vam treba novac a ne želite da ga dobijete birajte G17.

  Kako god bilo, znajte da nikog nema na svom radnom mestu i da vam je potpuno svejedno šta ste odabrali.

  Biiiiiiiip!!!”

  1. Ђеки kaže:

   Тетка, супер ти је ово. Једино бих ја оно за хибернацију пришио СПО-у, а за ЛДП бих смислиио нешто друго (не пада ми ништа на памет – одавно нисам разимшљао о политичарима)… Ајд, уздравље!

   1. Tetka kaže:

    Ја сам само ископирала и ставила овде, а нисам хтела да мењам да не покварим…ситуацију у Србији… ;)

 12. himalajac kaže:

  mislim, koji slepci… tako im i treba, nasta su oni pali.

  Pa ko normalan moze da poveruje da za 2 000 evra mozes da budes poslanik, kada su meni trazili 2000 evra da budem lozac u jednoj beogradskoj toplani (na jugu grada), a moji drugari su dali po 5000 evra, jedan za posao u ministarstvu spoljnih poslova (sada vec u jednoj od ambasada), a drugi za posao carinika. (ovaj drugi mi je rekao da je pare vratio za manje od 2 meseca)

  1. Ђеки kaže:

   Е а колко кошта да радиш на пумпи? То ми се чини перспективно…

   1. himalajac kaže:

    isto, 5000e

 13. Ruhaia kaže:

  Ljudi koji su uhapšeni zbog prevare treba da budu pušteni i nagrađeni nekom rukovodećim mestom jer na tu foru prevariti ljude je ekstra sposobnost

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *