njuz-autor

AUTOR: Soko Sokolovic

18. mar. 2016

Princ Čarls do razgovora sa prestolonaslednikom Karađorđevićem nije bio svestan koliko dobro razume srpski

LONDON, BEOGRAD, 18. mart 2016, (Njuz) – Nakon posete Srbiji princ Čarls je izjavio da sve do razgovora sa prestolonaslednikom Aleksandrom II Karađorđevićem nije imao predstavu koliko dobro razume srpski jezik. Princ je rekao da je razumeo skoro svaku reč koju je prestolonaslednik izgovorio na srpskom.

-Zaista sam pozitivno iznenađen sličnošću naših jezika. Pažljivo sam slušao prestolonaslednika dok je razgovarao sa osobljem Belog dvora i razumeo sam oko 90% svega što je rekao. On mi je posle objasnio da je to zbog toga što se srpski i engleski razlikuju u samo par reči – izjavio je princ Čarls.

– Aleksandar II mi je ispričao da je i on, pre nego što je došao u tadašnju Jugoslaviju, imao utisak da će imati dosta poteškoća sa učenjem i razumevanjem srpskog, ali ga je jako brzo savladao jer je osnova naših jezika ista. Napomenuo mi je da je morao samo da se pomuči da nauči reči poput “poštovanje” i “vrlo dobro”, dok je sve ostalo već znao zbog engleskog – rekao je princ od Velsa.

Princ Čarls je istakao da ga je veoma začudilo to što za obraćanje zvanicama na prijemu u Skupštini Srbije nije mogao da iskoristi ništa od govora koji mu je sastavio prestolonaslednik Aleksandar II.

-Morao sam da naučim potpuno nove srpske reči, koje nimalo ne liče na engleske, ali sam pretpostavio da je to zbog toga što se u skupštini govori drugačijim dijalektom vašeg jezika– dodao je on.

Soko Sokolović

 1. milan (nisam odavde) kaže:

  U pitanju je genetika. Njih dvojica imaju vise zajednickog genetskog materijala, nego bilo koji Srbin. Zato su njihovi ,,srpski” tako slicni!

 2. lamox kaže:

  Ako je reč SOBA mađarska reč koja je to onda bila Srpska Reč za prostor u kome se obitava ? …. Ako za prostoriju ispred Sobe kažemo PREDSOBLJE a za prostoriju ispod Palube kažemo POTPALUBLJE …. kako se onda zove na Srpskom prostorija ispod SOBE …..?

  1. sremac kaže:

   Prostorija ispot sobe je (imenom) otišla u ablativ

  2. Баш Рђа kaže:

   У Крунском савету кажу ПОДROOM.

  3. Sekula kaže:

   Mislis na prostor u kome se (s)obitava?

 3. milford kaže:

  Budimo realni, prestolonaslednik pojma nema da prica srpski. Imam utisak da bi za 3 meseca bolje naucio da govorim kineski, naravno ako bi imao priliku da zivim 3 meseca u Kini.
  Princu Carlsu svaka cast za onaj govor koji je procitao na srpskom, bas me prijatno iznenadio. A ovo sto ste ispisali u tekstu je klasicno izmilsljanje da bi senzacionalnim i neproverenim vestima skupili vise posetilaca na sajtu.

  1. Sale kaže:

   Da li ti Milforde znas na kom si sajtu?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *