njuz-autor

AUTOR: urednistvo

19. aug. 2011

Procvat ilegalnog tržišta srpskih knjiga u Crnoj Gori, dileri ordiniraju oko škola

Dileri srpskih knjiga viđeni su u blizini škola

PODGORICA, 19. avgust 2011, (Njuz) – Ilegalno tržište srpskih knjiga u Crnoj Gori doživelo je pravi procvat posle izbacivanja srpskih književnika iz školskog programa u crnogorskim školama Crne Gore, a dileri knjiga već su počeli da ordiniraju i blizini pojedinih škola u Crnoj Gori, izveštavaju mediji u toj zemlji.

„Crno“ tržište knjiga preplavljeno je knjigama srpskih autora, ali uglavnom onih lošijeg kvaliteta kao što su Vesna Radusinović, Isidora Bjelica, Ljiljana Habjanović Đurović, pa mediji i nadležne ustanove upozoravaju roditelje da preduzmu sve neophodne mere kako bi zaštitili decu od ove pošasti.

Dileri opasnih knjiga već su primećeni u okolini škola u Podgorici, Herceg Novom i još nekim gradovima Crne Gore, a crnogorska policija najavila je pojačane kontrole u okolini svih školskih ustanova u zemlji.

Kriminolog Milo Đurašković upozorio je roditelje da u narednom periodu obrate pažnju na ponašanje svoje dece.

– Roditelji treba redovno da pregledaju dečije rančeve, ali i sobe, kako bi proverili da li je dete došlo u posed neke iegalne i opasne knjige srpskih književnika. Takođe, neophodno je da obrate pažnju i na to kako se deca ponašaju u pogledu simptoma. Neki od simptoma korišćenja srpske literature su citiranje srpskih pisaca i misli na ekavici, ali i iznošenje ekstremnih stavova poput onog da je Njegoš bio Srbin – rekao je Đurašković za Njuz.

Crrnogorsko udruženje za zdravo crnogorstvo i prevenciju bolesti literarne zavisnosti saopštilo je da svi rodtelji koji primete bilo koji sumnjivi simptom kod svoje dece mogu da ih dovedu na Kliniku za lečenje bolesti zavisnosti u Podgorici gde će deca biti podvrgnuta specijalnoj terapiji.

– Deci će osamnaest sati dnevno biti čitana literatura na ijekavici, koju su pisali isključivo crnogorski književnici, a terapija podrazumeva i slušanje guslarskih pesama tri puta nedeljno po pet sati. Iako je reč o novoj pošasti na tlu Crne Gore, imamo kapacitet da se izborimo sa ovim zlom – naveli su u ovom udruženju.

To udruženje naglašava da Crna Gora neće dozvoliti da srpska literatura „oduzme mladost crnogorskoj omladini“, te da će „zlo zvano srpska književnost biti sasečeno u korenu, stablu, listu, plodu i tučku“.

Nenad Milosavljević

 1. Mihailo kaže:

  To što su Crnogorci uveli dodatna slova u svoju azbuku ne treba da nas brine, jer neki naši pisci ne koriste svih 30 koja su na raspolaganju.

 2. Aleksandar kaže:

  “Deci će osamnaest sati dnevno biti čitana literatura na ijekavici, koju su pisali isključivo crnogorski književnici, a terapija podrazumeva i slušanje guslarskih pesama tri puta nedeljno po pet sati”

  hahahaha, jako

 3. scoby kaže:

  Sada najveću opasnost od širenja zaraze predstavljaju crnogorski studenti koji studiraju u Beogradu (A đe bi drugo?). Za njih će u povratku u nezavisnu i vazda slobodnu CG biti otvoren karantin, pa ako posle mesec dana pokazuju simptome zaraze, vratiti ih zauvek u Srbiju (ako se sami toga ne sete). Ipak je najsigurnije, pokupiti sve srpske knjige i spaliti ih javno na nekom trgu (ko je pomenuo Hitlera?).

 4. Zagota kaže:

  Ne treba se previše brinuti oko širenja zaraze. Čitanje je ionako skoro sasvim suzbijena bolest, a čitanje dela navedenih spisateljica predstavlja jedan od vidova inokulacije protiv ovog oboljenja .

 5. Сјајно, једино што је ово веома блиско истини. Сарказам није а није баш ни хипербола… ово би ладно могло да буде сензационалистичко преношење вести, нешто попут старог Курира, Балкана или Национала…

 6. pro kaže:

  i opet su srbi krivi

 7. ON D PLEJS OF D FEJS kaže:

  APDEJT !!!! Upravo smo saznali od anonimnog kolege iz instituta za lijecenje zavisnosti u Podgorici, da su pocetni eksperimenti projekta GUSLE pokazali jos gori efekat nakon 7 dana jer se, kako veli, ipak pokazalo da su Gusle ISKLJUCIVO SRPSKI instrument ! Razlog za ovakav promasaj u pocetnoj procjeni bila je iskljucivo povrsna procjena o teritorijalnom porijeklu instrumenta , medjutim kako se ispostavilo djeca su reagovala jos burnije nakon slusanja pjesama do kraja! Ispostavilo se da su tekstovi puni Srpskog nacionalizma i zlocina protiv nacionalnih manjina kao sto su Turci, Bosnjaci, Albanci itd. Pa je projekat GUSLE obustavljen !!! . Upravni odbor instituta u saradnji sa lokalnim vlastima usrdno se nada i savjetuje roditelje oboljele djece da pomno bdiju i brizno savjetuju svoju djecu o svim stetnostima ove kako kazu GRDNE I NAMRCENE PRIMITIVNE muzike jer samo svi zajedno i slozno mogu ocekivati uspjeh na iskorijenjivanju ove novonastale posasti . ;)

 8. Neupucen kaže:

  А да забранимо и ми књиге? Можда ће тад и наша деца почети да читају!?

 9. marko kaže:

  Crrnogorsko udruženje za zdravo crnogorstvo i prevenciju bolesti literarne zavisnosti :) p.s.dečije rančeve?? zar nije ispravno dečije rance? :)

 10. iz crne gore kaže:

  I mi u Crnoj Gori imamo njuz.net, ali pod drugim nazivom – vijesti.me. Ipak, razlika je primjetna – ovđe je u pitanju zdravi humor, a u vijestima crni. Tako pomenuti ‘crnogorski njuz’ svaki dan plasira lažne vijesti, kakva je i ova da su iz crnogorske lektire izbaceni srpski pisci, koja je izazvala brojne reakcije, cak i poznatih pjesnika. U programima za Crnogorski jezik i književnost ne samo da se nalaze pjesme Ljubivoja Ršumovića, Zmaja itd, nego su obavezne. A svi odlomci iz djela srpskih pisaca dosljedno su prenijeti na ekavici. I tako se naš ‘crnogorski njuz’ jedan dan čudi otkud pobogu ekavica u udžbenicima, i kako to da je pripovijetka Deca Iva Andrića napisana ekavicom, a vec drugi dan konstatuju da srpskih pisaca nema. Ali znate kako, kriza je, tiraž tapka u mjestu, jedino se još u maštu uzdaju.

 11. Alex kaže:

  HAHAHAHA! NAJBOLJI STE! :)

 12. MERIEN kaže:

  Шта? Његош је САДА Црногорац? Виђу лијепо, Владика Раде је вазда био Србин, у његово вријеме није било референдума, и сличнијех замајавања народа.

 13. мм kaže:

  “korenu, stablu, listu, plodu i tučku“
  :) али тучку, свака част за овај део

 14. celtic kaže:

  Odlična uvertira! Još samo da se Hercegovina odvoji od Bosne, pa da u Bosni lakše dišemo.

 15. mamamimi kaže:

  I sad ti zaštiti d(ij)ete od ovih raznih pošasti koje vrebaju sa svih strana. Em ženski pisci, em na srpskom! Kuku i kuku Crnogorcima!!!

 16. sloboda(n) kaže:

  A ovi pisci Darko Saric i Zemunski klub ljubitelja knjige, kako oni prolaze tamo na listi bestselera?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *