nazad na vrh

Prodajom Megatrenda započet odliv srpskih fakulteta u Nemačku

Megatrend
FOTO: Megatrend

BEOGRAD, 29. novembar 2019, (Njuz) – Privatni fakultet Megatrend prvi je srpski fakultet koji je odlučio da napusti Srbiju i odseli se u Nemačku u potrazi za boljim životom.

Nakon velikih problema sa kojima se naša zemlja suočava zbog masovnog iseljavanja mladih ljudi u inostranstvo, od danas su put Nemačke krenuli i fakulteti.

Stručnjaci strahuju da bi stopama Megatrenda uskoro mogli da krenu i druge obrazovne ustanove, kako privatne, tako i državne.

– Nemojte se iznenaditi ako amfiteatrom za kruhom kroz koji mesec ili godinu krenu Ekonomski, Pravni, Biološki ili Geogrfski fakultet. Mnogi fakulteti kod nas obitavaju u uslovima koji nisu dostojni jednog fakulteta. Primera radi, Biološki fakultet uopšte nema svoju zgradu. Šta ga onda sprečava da ode negde drugde, gde će biti poštovan i cenjen i gde će imati zgradu u koju će biti smešten? – kaže za Njuz Borislav Lakićević, stručnjak za migracije zgrada i ustanova iz Instituta u Sremskoj Kamenici.

Prema njegovim rečima, država hitno mora da kreira strategiju za sprečavanje odliva fakulteta.

– Rizikujemo da ostanemo bez visokoškolskih ustanova. Kao što već sada nema ko da nam popravi bojler, izgletuje zidove ili nas operiše, tako vrlo brzo može da se desi da nećemo imati ni gde da se obrazujemo. Političari bi morali dobro da razmisle o ovome jer se tiče i njih. Gde će ubuduće plagirati svoje doktorate ako svi fakulteti pobegnu u Nemačku? – zapitao se Lakićević sa Instituta iz Sremske Kamenice, koji se nedavno odselio u Karlsrue.

Nenad Milosavljević

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
  1. Mnogo je tužno kad se iz Srbije iseljava naša verzija Del Boja. On je uspeo u Srbiji da ostvari čuvenu izreku:”Sledeće godine biću milioner”, ono što nije uspelo ni originalnom Del Boju u Engleskoj…

    • Uz to, svi piju pekamsku vodu jasta nego flasiranu…! Ovde bi i Triger, bio bolji od ministra Djordjevica…? Podliv mozgova jaca li jaca…

  2. Šta će nam fakulteti jer su postali suvišni , sad kad svi koji su na vlasti(takođe i oni koji su bili na vlasti) kupuju diplome i doktorate i bez odlaska u ove ustanove .

  3. Naprednjaci ni obrazovanje ne mogu da organizuju. Državno im se politiziralo, a privatno laže, maže i krade. Bolje da prepuste Djilasu da to radi, a oni onda da ga lepo pljuju i blate po punku!
    (Ipak mislim da Aleksandra Obradovića treba osloboditi)

  4. Mislim da Aleksandra Obradovica treba osloboditi. Onda sve ostalo natenane.

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix