njuz-autor

AUTOR: urednistvo

29. aug. 2011

Proizvodnja konflikta u Srbiji i Hrvatskoj ponovo u porastu

Proizvodnja konflikta konačno porasla nakon dužeg perioda stagnacije

ZAGREB, BEOGRAD, 29. avgust 2011, (Njuz) – Proizvodnja konflikata u Srbiji, Hrvatskoj, ali i celom regionu ponovo je u porastu nakon što je proteklih meseci zabeležen suficit oštre političke retorike, koja je jedna od glavnih sirovina u proizvodnji konflikata, pokazuju najnovije analize evropskog statističkog instituta EuroStat.

Rast proizvodnje konflikata očekuje se i u narednom periodu, kada budu počele predizborne kampanje u dve zemlje, što će dovesti do povećanih ulaganja.

– Očekujemo da će proizvodni inputi kao što su nacionalističke izjave, zapaljiva retorika, vređanje, bojkot i prepucavanje biti uvećani za oko 35 procenata do kraja godine, što će neminovno dovesti i do skoka u celokupnoj proizvodnji sukoba u regionu. Najveći investitori u ovom proizvodnom ciklusu biće, prema našim procenama, Vuk Jeremić i Jadranka Kosor, a za njima slede Ivo Josipović i Jadranka Kosor – saopštio je EuroStat.

Ovaj institut ocenjuje da je produkcija sukoba u Hrvatskoj i Srbiji najzad ponovo krenula uzlaznom putanjom, posle dužeg perioda stagnacije i opadanja uzrokovanih slabijim prilivom investicija od strane investitora i sa jedne i sa druge strane.

– Investitori su se u jednom periodu primirili jer nije bilo objektivne potrebe za proizvodnjom konflikata. Čak su se jedno kratko vreme okrenuli i drugim proizvodnim granama, naročito proizvodnji dobrosusedskih odnosa, pomirenja i normalne regionalne saradnje, ali se pokazalo da za takvu proizvodnju na Balkanu nema tržišta i da je biračko telo, koje je i dalje najveći potrošač, još uvek zainteresovano uglavnom za konzumaciju sukoba i konflikata – stoji u analizi EuroStata.

Takođe, EuroStat naglašava i da je primetna tendencija Kosova da se svojim imputima uključi u proizvodnju sukoba u regionu, ali ta njihova inicijativa za sada ne nailazi na prijem. EuroStat zaključuje da je razlog tome najverovatnije činjenica da Kosovo koristi zastarelu tehnologiju i sirovine koje nemaju međunarodno priznate standarde kvaliteta.

Nenad Milosavljević

 1. himalajac kaže:

  e, ‘fala Bogu da bar neka proizvadnja krene. Valjda ce proizvodnja konflikta pokrenuti privredu , (crno) trziste i (sivu) ekonomiju, pa da opet zivimo ko carevi, ceo mesec za 2 evra

 2. Aleksandar kaže:

  Ma slabi smo mi u toj proizvodnji, očekujem uskoro da krenemo sa proizvodnjom izvinjenja, u čemu je naš mister Boki Izvinjence, lider u regionu. Mada ni on sam ne bi ništa mogao da uradi bez Čedice, Nataše i drugara. Mazohisti united, sa sloganom Evropa ili smrt. E pa trt!

  1. Marcko kaže:

   Veoma ozbiljan tekst sto potvrdjuju i komentari citalaca. Za homo balkanikuse nije muski izviniti se. A naravno i da nismo krivi.

 3. wwwlada kaže:

  Ovaj članak je pisao Tadić .

 4. wwwlado kaže:

  Tekst o Agencija za istragu pomorskih nesreća , je smiješnijji u blicu , a ovaj tekst vam je ozbiljniji od najnovijeg TAdićevog poniženja i izvinjenja .

 5. snezana kaže:

  hahaha dobar

 6. Mirko kaže:

  Zaista, jedno vreme se govorilo o pomirenju, dobrosusedskim odnosima, regionalnoj saradnji itd. Sve je to zvucalo nekako izvestaceno, neprirodno, lazno. Sada, kad su ponovo na sceni – uzajamne provokacije, vredjanje, huskanje komsija, ratnohuskacka retorika itd. sve nam izgleda mnogo prirodnije, iskrenije. Svako govori ono sto zaista misli, ne moramo vise da se pitamo sta je pozadina miroljubivih izjava za koje ne znamo sta ustvari znace.

 7. Sreca kaže:

  Sto ne dadoste Istoku da napise tekst na ovu temu ;)

  1. Istok Pavlovic kaže:

   Teško, slabo meni idu ove Jugo-teme :) Da je nešto na račun seksa…

 8. celtic kaže:

  Dakle, dobrosusjedski odnosi neće biti ni mrvica u našem etnofobotržišnom kolaču…

 9. gvozden kaže:

  oko jednog panja jaca vuka juri
  moli ga za igru tu
  on se ne da
  zeli svoju kozu citavu svu

  ljubomorni boris
  sto mu muz sa jacom
  igra ovaj brzi rock
  hoce da se napije
  i sa novog mosta skoci zadnji skok

  tresla se zemlja celi dan
  ne znas s kim igra ko
  sitno kolo do kola
  vrlo glupo do bola

 10. jututunac kaže:

  Sve to osiromasilo. Spalo na pecat, balvan i novu hrvatsko-shiptarsku nepricipijelnu koaliciju. Lici mi ono sa ratista, gde se nista ne dogadja. Kad jedan dan, sa hrvatske strane se vuje: Srbi, pripucajte, ovi nasi hoce da zatvore front.
  A Srbi ce: saljite par gajbi piva i imate front. Tako i Vuk i Jaca: daj pljuni malo Jaco da te i ja izbalavim, trebaju nam glasovi.

 11. Anastasja kaže:

  Kad smo mi bili mali, igrali smo se žmurke. Kada bi onaj koji žmuri otkrio nekog igrača povikao bi: ”puj, puj…ispljuvan si!”.
  Meni ovo liči na tu igru, samo su mi igrači nešto sedi. Obzirom na boju kose to zapljuvavanje verovatno zato traje tako dugo.

 12. ariela kaže:

  Ma nama treba da zavidi ceo svet…proizvodimo nesto sto se nikad nece iscrpeti…uvek ce biti sirovine i materijala…Da to neko u svetu samo malo hoce da plati mi bi postali bolji nego Svajcarska…toliko maste kreacije improvizacije…mi na njih oni na nas…uopste nije dosadno…a na opstu radost ne vidi se kraj tome..eto blagostanja…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *