njuz-autor

AUTOR: Nenad Milosavljevic

24. jan. 2014

Prosečna plata koju prima neko drugi u decembru porasla za 15 odsto

U odnosu na prosečnu novembarsku platu koju nije primio niko koga poznajemo, plata je u decembru nominalno veća za 15,1%

BEOGRAD, 24. januar 2014, (Njuz) – Prosečna plata u Srbiji isplaćena nekim drugim ljudima a ne nama, u decembru prošle godine iznosila je 50.820 dinara, saopštio je Republički zavod za statistiku.

U odnosu na prosečnu novembarsku platu koju nije primio niko koga poznajemo, plata je u decembru nominalno veća za 15,1 odsto, a realno za 14,9 procenata.

– To znači da bi, ukoliko nekim čudom poznajete nekoga ko ima toliku platu, od njega mogli da pozajmite 14,9 odsto novca više nego u novembru, ukoliko ste mu naravno prethodno vratili ono što ste pozajmili u novembru – rekao je Dragan Vukmirović, direktor Republičkog zavoda za statistiku.

Prosečna neto plata isplaćena u decembru 2013. godine nekim drugim zaposlenima veća je nominalno u odnosu na isti mesec 2012. za 8,3 odsto, a realno za šest procenata.



– Iako možda deluje da su ovo samo brojke koje nemaju veze sa realnošću, te plate zaista neko prima. Doduše, retko ko prima baš taj iznos, neki primaju mnogo manje, neki mnogo više, ali se prosek na kraju svede na tih 50.820 dinara. Zanimljiva je tendencija da što je plata veća, to je manja verovatnoća da je ona vaša, ali je, sa druge strane uočen i trend da što je plata niža, to se šanse da je baš vi primate povećavaju – zaključio je Vukmirović na konferenciji za štampu.

Nenad Milosavljević

 1. Zoin Mihailo kaže:

  Moj komšija koji stanuje sprat iznad, primio je u decembru tačno 50820 dinara, i veoma je srećan što je konačno pogodio kolika je prosečna plata u Srbiji. On je najbolji dokaz da prosek u Srbiji postoji, mada je veoma redak.

 2. Ja sam kaže:

  A jel u prosek plate ulaze i racuni za struju?

  1. celtic kaže:

   Račun za struju uvijek iznosi 150% plate!!!!

 3. Jan kaže:

  Ovaj novac na slici je tako velik i blizu , ali da ga uzmem me sprečava staklo na monitoru . (Neću da ga razbijam , novac mogu samo da gledam ) .

 4. gradjanin kaže:

  Moj komšija sa sprata je primio tri puta veću platu od ovog iznosa, samo što on radi u susednoj državi. Moj komšija sa prizemlja nije primio ništa jer je nezaposlen, a komšija iz susednog ulaza je primio 20.000 pa se čudi zašto je njegova zarada toliko daleko od prosečne.

 5. scoby kaže:

  S obzirom da je masovni hipnotizer PPV Mandrak, nekim nepoznatim trikom statisticki povecao zaposlenost (svojih stranackih kadrova), prosecan porast plata je zapravo mnogo veci (po bacevicevoj formuli)!

 6. nisam bezobrazan kaže:

  Pa to nam Alek Picousti stalno ponavlja: Nikad se nije bolje zivelo u srbiji, ako ste u sns.
  Malo s je logicno jer se odavno ne bori za srbiju.

 7. himalajac kaže:

  nemam pojma kakve su plate u decembru, supruga ceka platu za septrmbar, keva ceka prvi deo za oktobar, a cale penziju za maj…i jos dodaje; ako bude polovina proseka za decembar bice super!
  kad decembar stigne na red, javicu

 8. jezz kaže:

  Neki volimo kupus, neki volite meso… bitno je da u proseku jedemo sarmu

 9. Tom@ kaže:

  Ako se uzme u obzir teoretska kvota rasta standarda i uporedi sa rezultatima prouzrokovanih nesretnim okolnostima krajem 80-tih godina i nadoda koeficijent profitabilnosti aprila 99-te, naravno ne racunajuci upadice zlih jezika –
  situacija uopste nije tako losa kao sto izgleda.

 10. Nikola kaže:

  Sami krojite svoje životne puteve… ali morate da prvo izaberete kojim ćete krenuti… Budite kreativni i mislite ponekada nerealno da bi došli do realnih prihoda…. par prilika u životu se stvori… morate ih iskoristiti… inače ostajete u proseku ili daleko ispod… bio sam čak i ispod proseka… al sad su stvari drugačije…. zagrizite i probajte ( naravno poštenim radom )

 11. Tagore kaže:

  Kad porastem, ako porastem, hoću da budem portparol Golubare i Železare, upravnik groblja u Transilvaniji aka Drakula, autor 13 romana naučne fantastike, crkveni građevinar međunarodnih mostova ili šef železničkih stanica prve klase Novi Beograd-Kragujevac-Morača-Bar-Boka-Kotor-Torino, pa da mi svaka prosečna plata skače (uključujući porez na legalne građevine i PIO doprinos) na 700.071 dinar.

  Dajte mi pištaljku da zviždim i štipaljku da zapušim nos!

  I malo istine (about ”Les Misérables” by Victor Hugo, 1862)
  Pre četiri godina sam dobio povišicu od 0,7%, pre tri godina 0,4%, prošle godine mućak i ove godine ZERRO. I prirodno svaki skok stavljam na Devičanska ostrva.

 12. ja kaže:

  Kako je tebi dobro majstore!!!! Na cemu si da mi je znati!!!

 13. MODESTI BLEJZ kaže:

  Ako hocete da znate kako nam je, citajte NJUZ. NET. Ako hocete da znate kako im je, citajte SCANDAL. PiP. Politicari i pevacice ne primaju prosek, nikada, ni u cemu!

 14. Tagore kaže:

  Beograd na vodi | 26. 01. 2014. – 00:01h | Poplava
  Vlasnik ljudskih prava, čuveni borac za ženska prava, doživotni vlasnik kamila, sluga, ropkunja i robova, demokratski naslednik svog pokojnog oca i lider naftom bogatog emirata Abu Dabija, Predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Kalifa bin Zajed al Najan doživeo je moždani udar, operisan je i njegovo stanje je sada stabilno, saopštila je danas njegova kancelarija. On je imao moždani udar u petak, javlja AP (Associated Press).
  http://www.blic.rs/data/images/2012-08-11/266028_sheikh-khalifa-bin-zayed-al-nahyan-foto-reuter-jamal-saidi_f.jpg

  Dinar je u istom času skočio za 3.000.000.000 evra, pa već očekujemo 13. i 14. platu. I o petnaestoj plati se potajno pregovara u ”zlatnoj grčkoj zori”.

 15. Marko kaže:

  ako se ne varam to je statistički trik, naime u nju ne ulaze plate preduzetnika i par stotina hiljada ljudi zaposlenih u preduzetničkim radnjama
  naslov je više za prave vesti nego za njuz

 16. Pacijenat kaže:

  Ja bi bio srecan i da imam mogucnost da radim za 50 hiljada sa srednjom skolom,a 50 bi bilo sasvim dovoljno ako nemas dece niti imas bilo kakve predstave o buducnosti,netreba meni 100 hiljada normalno da bi bilo lepo jer cak i kad bi imao tih 50 opet nebi bilo dovoljno da se stambeno obezbedim i zacnem porodicu,al to ce se pokazati u narednim decenijama kad broj srba spadne na 3 miliona sto je neminovno sudeci po statistici broja nataliteta i mortaliteta,toliko nasi politicari vole svoj narod da cesto podsticu porast nataliteta svojim izjavama.
  Dok god se nepoveca minimalna zarada i dok politicari neprestanu da zastupaju interese privrednika-tajkuna koji nas porobljuju i primoravaju da radimo za 200-250eura.dok istovremeno isti obogacuju na nama-jeftinoj radnoj snazi nema nista od Srbije polako ali sigurno cemo izumreti,to je cinjenica.

 17. Rada Micic kaže:

  Njuz je moj omiljeni izvor stanja naseg drustva. Humor, da ne kazem ironija ili sarkazam na ovo sajtu imaju plemenitu misiju da se narod slatko nasmeje sopstvenim mukama.

  Ekstra zacin su komentari citalaca koji sve vesti dozivljavaju kao istinito izvestavanje.

  U svakom slucaju, cestitke idejnim tvorcima ovog sajta!
  Uvek se nasmejem od srca, zaist izuzetno!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *