njuz-autor

AUTOR: urednistvo

04. dec. 2010

Prva haj-tek narodna kuhinja u regionu

Kompjuterizovani frižider koji javlja gladnima kada u kuhinji ima namirnica

KALUĐERICA, 4. decembar 2010, (Njuz) – Prva elektronska narodna kuhinja u regionu nalaziće se u okolini Kaluđerice. Doskora neuslovno naselje, uz podršku Ministarstva za nauku. Narodna kuhinja obiluje najmodernijom opremom poput posuđa sa tač-skrinom i plag end plej funkcijama. Tako, recimo, gladno lice koje je na režimu narodne kuhinje, putem širokopojasnog Interneta u svakom momentu može da se obavesti šta je tog dana na meniju.

– Nije potrebno čak ni da imaju kompjuter – kaže Velisav Minić, direktor Narodne kuhinje. – Dovoljno je da koriste svoj smartfon ili tablet uređaj za pristup podacima.

Oni koji su već u objektu, na laptopu putem bežične konekcije mogu iščitavati i novosti sa Biroa rada dok za one sa slabijim vidom na zajedničkom, centralnom, ekranu se emituju najnoviji rezultati iz čitulja i to u realnom vremenu.

Pribor kojim se korisnici usluga služe prilikom jela analizom pljuvačke dolazi do DNK koda i upoređuje ga sa bazom podataka i na taj način, uredno vodeći evidenciju, sprečava eventualne višekratne upade u red za hranu.

– Sistem je zaštićen od zlonamernih hakerisanja sistema popud suvih usta ili uskraćivanja pljuvačke, puštanjem filmova o proslavama Nove godine i gozbama uoči i posle 29. novembra iz daleke prošlosti – tvrdi Sava Malivuk, inženjer sistema. – Ukoliko ovaj pristup ne dovede do rezultata puštaju se snimci predizbornih slogana i govora političara koji su danas na funkcijama u državnim organima. Kombinacija ova dva pristupa uvek daje rezultate i obezbeđuje stabilan rad sistema i kuhinje uopšte.

Na kraju, treba napomenuti da je od ideje do softverskih rešenja čitav projekat rezultat rada domaćih stručnjaka.

I.K.

 1. Ivan kaže:

  Izbačen je i novi patch za softver na ulazu, tako da više ne pali ona fora sa zamenom zubne proteze… čisto da kolege penzioneri znaju i ne stvaraju bespotrebne gužve na ulazu.

 2. Goran kaže:

  Da li treba instalirati neki poseban softver za korišćenje ove usluge i ako treba koji su sistemski zahtevi koje lap-topovi moraju da poseduju?

 3. Marko Bojković kaže:

  Svaka vam čast! Ali stvarnost vas ipak šije, verovali ili ne!

  Evo dve vesti od 17. 12. 2010:

  1. Muž i žena umrli od hladnoće i gladi u selu kod Kruševca
  http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/224273/Muz-i-zena-umrli-od-hladnoce-i-gladi-u-selu-kod-Krusevca

  2. Izabrano arhitektonsko rešenje
  Zgrada koja lebdi: ovako će izgledati Centar za promociju nauke u Beogradu
  http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/224213/Zgrada-koja-lebdi-ovako-ce-izgledati-Centar-za-razvoj-nauke-u-Beogradu

  Dok ljudi umiru od hladnoće i gladi, u pomenutu zgradu koja lebdi biće uloženo 20 miliona evra…
  A pri čemu o promociji nauke i sam ministar nauke kaže: “Ukoliko ne obezbedimo sredstva da oni afirmisani ostanu u zemlji, svi pokušaji će biti uzaludni i slaba nam onda vajda od promocije nauke”.
  http://www.vreme.com/download.php/system/storage/pdf/1040evr3.pdf (strana 4)

  Ako je i od crnog humora, precrno je…

 4. Kum Spasoje kaže:

  Martko čini mi se da je tvoj komentar čista izmišljotina i zamena teze istovremeno.

  Upravo će takve manipulacije biti sprečene digitalizacijom svih procesa u narodnim kuhinjama

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *