nazad na vrh

Putari jutros počeli da testiraju tehnologiju hvatanja pahulja ustima

Neki hvatači snega koriste kamione kako bi se brže kretali

SRBIJA, 28. novembar 2018, (Njuz) – Sve putarske ekipe u Srbiji od rano jutros su na terenu, gde po prvi put testiraju inovativnu tehnologiju hvatanja snežnih pahuljica ustima.

Kako su nam nadležni rekli, putarske ekipe sastavljene su od po pet članova.

– U svakom timu imamo tri standardna hvatača i jednu “grtalicu”, člana sa najvećim ustima, a tu je i jedan kootdinatora koji rukovodi akcijom kako se hvatači ne bi sudarali međusobno – kaže Stanko Đorđević iz JKP “Putevi Beograd”.

Prema njegovim rečima, putari će pahuljice hvatati na svim prometnim saobraćajnicama i raskrsnicama.

– Molimo vozače da imaju razumevanja ukoliko negde ugledaju grupu ljudi koji tumaraju sa glavama podignutim na gore i isplaženih jezika jer oni rade u njihovom interesu – apelovao je Đorđević.

Hvatanje pahuljica ustima će, kažu nadležni, doneti velike uštede u budžetima komunalnih preduzeća, ali nije samo to veliki benefit ove metode.

– Zaposleni u putarskim preduzećima će ubuduće mnogo zdravije provoditi radno vreme, kretaće se mnogo više nego ranije, kada su uglavnom sedeli u kamionima – naveo je Stanko Đorđević iz JKP “Putevi Beograd” i dodao da će hvatači biti opremljeni probušenim rancima sa rizlom, pa će istovremeno posipati puteve dok ustima hvataju sneg.

Nenad Milosavljević

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix