njuz-autor

AUTOR: urednistvo

22. feb. 2011

Putnike GSP-a kontrolisaće ,,komunalci’’

Razgovor sa nesavesnim građanima

BEOGRAD, 22. februar 2011, (Njuz) –  Mileta Radojević, generalni direktor Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd, kaže da se sa ovakvim putnicima više ne može i da ovo preduzeće nema obučen kadar za to.

– Naši kontrolori doživljavaju,  svakodnevno, kojekakve neprijatnosti. Počev od toga da putnici neće da im pokažu kartu više od dva puta, pa sve do toga da se raspravljaju na engleskom ili nekom drugom stranom jeziku ili nose slušalice pa odmahuju glavom . Neki da, prostite, se osećaju na parfeme, molim vas. Gde je nestao onaj kult belog luka. Ja ne mogu više da teram svoje ljude na taj front obučene samo u flourescentnu majcu. Bilo je nekih ideja da se kontrolorima daju palice, ali ima putnika koji znaju borilaške veštine sa  kišobranom, pa se i od toga odustalo. Tako da je najbolje rešenje da  komunalna policija obavavlja kontrolu putnika – kaže Radojević.

Gorjana Obrenović, načelnica komunalne policije, kaže za Njuz da “nema ništa protiv saradnje s pomenutim preduzećem”, ali da je to “neizvodljivo s trenutnim brojem komunalnih policajaca”, kao i da je za izmenu zakona nadležna Republika pogotovu što se radi o proširenju ovlašćenja. Broj policajaca morao bi da se poveća i do dramatične cifre X, pa bi tako svaki četrvrti stanovnik grada bio komunalni policajac.

Dok se načelnica nećka i traži izgovor, Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, gospodnin Marković već planira da komunalcima da veća ovlašćenja.

– To je sjajna ideja. Komunalci bi mogli da putnike koji se nisu kupali, a voze se GSP-om isključe iz saobraćaja. Pa one koji nisu uredno očešljani ili obrijani, a onima koji nisu oprali zube ispisuje se mandatna kazna i daje im se četkica i pasta da na licu mesta to obave. Ministarsvo će uvrstiti i ovo u svoj predlog za dopunu ovlašćenja komunalne policije po kojem će policajci moći da izreknu meru 25 po turu za one koji nemaju da na licu mesta plate kaznu  – euforičan je Marković.

Ministar je pun ideja kojima, kako kaže, će se olakšati  život komunalnih policajaca. Ali kad smo ga upitali o famoznom broju X, rekao nam je da postoji plan da svaka porodica koja ima troje i više dece, po jedno dete obavezno uključi u rad komunalnih vrtića i edukativnih kampova gde će se stvarati mali komunalni policajci, takozvani komunalčići, tako da će se za petnaestak godina doći do te cifre. Biće to zakonski regulisana obaveza, ali dok ne prođe taj proces kreiranja, uvešće se, navodi Marković, obaveza služenja komunalnog roka, od 2 godine, ili civilno 9 meseci.

Svi građani koji dobiju poziv da pristupe komunalnoj policiji na kućnu adresu, moraće u roku od ,,odma’’ da se jave u komunalnu jedinicu na svojoj Opštini. Svako izbegavanje poziva, kaže ministar, po tom novom predlogu, imaće zakonsku sankciju. Zatvor od 3 – 5 godina.

Milan Ilić

 1. Haha, nema dalje! Game over! :)

 2. Мирко kaže:

  Uvod u totalitarizam. Čitate mi misli…što se tiče komunalne policije;)

 3. Jordan kaže:

  Sprdajte se vi koliko hocete, ali ja upravo sitno pismo pisem mom lokalnom komunalnom inspektoru (inspektorki). Tri do pet strana, novinarski prored, o velikom problemu maglenja prozora u decijoj sobi (prema dvoristu).
  Ocekujem hitnu, silovitu akciju svim raspolozivim resursima!
  Pa neka se zamalgli jos jednom!

 4. jocal kaže:

  … tanka je razlika izmedju satire i zajebancije …

 5. MJ kaže:

  Ma kontrolu karata bi trebalo da vrse Ninja revizori:
  http://www.youtube.com/watch?v=m3ZwTjlfPyE

 6. daca natasa kaže:

  natasa daca

 7. pr kaže:

  komunalni policajci za sada NECE vrsiti kontrolu karata u gradskom prevozu,ma koliko se to nekom ne svidelo.
  da imamo u planu, da dodamo i tu delatnost u rad sluzbe,imamo ,ali je potrebno vreme da bi se krenulo.neophodna je posebna obuka komunalnih policajaca za taj vid rada.poznavanja borilackih vestina,rad sa elektro sok uredjajima,suzavcem,nunchakama,machetom,katanom,lancem sa katancem kao i obuka za koriscenje vatrenog i nuklearnog oruzja.
  do ispunjenja ovih uslova,na zalost,siromasni gradjani ce moci i dalje da se voze bez karte

 8. blekiize kaže:

  Mali komunalci, iz komunalnih vrtića i edukativnih centara, takozvani komunalčići!
  Pa komunalni rok i obaveza da svaka porodica da jedno, ako ima više komada dece!
  Ovo stvarno zvuči zabrinjavajuće, čak šta više orvelovski!!!

 9. 100jan kaže:

  Bolje ‘komucajci’ nego ‘komunalci’
  :)

 10. rajangigs kaže:

  Ljudi ,ja vam skidam kapu za sve tekstove . Vi ste cudo . Sva cast majstori …

 11. Tetka kaže:

  Ne mislite valjda ozbiljno da im još i izmisle neki posao?! Pa jedva im izmislili radna mesta još i da moraju da rade za platu…! Nema smisla da prljaju uniforme u punim autobusima, kad ih malo, malo pa slikaju za TV. Ranije bili komunalni, građevinski i razni drugi inspektori, ni oni nisu ništa radili, pa što bi ovi…?! Što bi se brinuli o đubretu na svakom koraku, dozidanim skalamerijama od terasa, o tome da se trese cela zgrada kad nekom polupismenom liku sin slavi 15 rođendan… Samo još da se setim gde sam pročitala da su i njih primali po partijskoj odanosti…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *