nazad na vrh

Rasprava na internetu završena bez svađe

Učesnici u raspravi su čak i čitali komentare svojih sagovornika

BEOGRAD, 27. februar 2012, (Njuz) – Rasprava na jednoj Fejsbuk grupi posvećenoj Kosovu završena je juče bez ikakve svađe i teških reči, što je jedan od prvih takvih zabeleženih slučajeva u Srbiji.

Rasprava o tome šta tačno znači zvezdica u fusnoti prilikom predstavljanja Kosova na međunarodnim skupovima, te da li je reč o praktičnom priznanju njegove nezavisnosti, tekla je celim svojim tokom na za naše uslove neobično civilizovan način, a učesnici su se na kraju čak i pozdravili uz dva smajlija i jedan tužić.

Moderator Zvonko Saramandić kaže se prvi put u višegodišnjoj istoriji grupe “Kosovo, Kosovo!“ desilo da je rasprava protekla bez ijednog incidenta i “čak uz međusobno uvažavanje stavova među učesnicima“.

– Već posle nekoliko komentara bilo mi je sumnjivo sve to zato što nije bilo nijednog komentara koji počinje sa “Da, ali…“, posle čega obično sledi svađa. Umesto toga, sagovornici ili bili ili saglasni ili su iznosili svoje stavove bez opovrgavanja tuđih po svaku cenu. Stekao sam utisak da se čak i međusobno uvažavaju, što me je potpuno prenerazilo – objašnjava Saramandić.

Prema njegovim rečima, iznenađujuće je bilo i to što su učesnici rasprave zaista čitali komentare pre nego što bi se uključili u raspravu, što ga je za trenutak navelo da pomisli da su u pitanju lažni profili.

– Ispostavilo se, međutim, da je sve u redu, a trojica učesnika koji su do kraja ostali u raspravi su na kraju pozdravili jedni druge i komentare završili smajlijima. Kasnije smo malo istraživali, vest se proširila, i ispostavilo se da je ovo prvi put da se na domaćem internetu jedna rasprava završila bez svađe, logičkih nadigravanja i omalovažavanja sagovonika – rekao nam je mladi moderator.

Nenad Milosavljević

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
  1. Ma nije mogutje xD :)) Sto bi rekao Lane Gutovic :)

  2. verovatno su svi pripadnici seksualnih manjina, da ne kazem ……..

  3. To su bre pederi-europejčine bili. Kada se mi Srbi dovatimo, leti perje!

    • Još malo da nas Evropa pritisne, pa se nećemo tući, osim za hljeb i posao. Pa neće biti ni brata, kuma ni prijatelja.

  4. Svi smo sad u depresivnoj fazi..traje neko vreme pa kad predjemo u manijakalnu ima sve da prasti…mislim da ce se Gorcin Stojanovic specijalista za internetske psihosomatske pojave sloziti…

  5. Bio je to dobar džokavac…Peace, brothers!

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix