njuz-autor

AUTOR: urednistvo

27. feb. 2012

Rasprava na internetu završena bez svađe

Učesnici u raspravi su čak i čitali komentare svojih sagovornika

BEOGRAD, 27. februar 2012, (Njuz) – Rasprava na jednoj Fejsbuk grupi posvećenoj Kosovu završena je juče bez ikakve svađe i teških reči, što je jedan od prvih takvih zabeleženih slučajeva u Srbiji.

Rasprava o tome šta tačno znači zvezdica u fusnoti prilikom predstavljanja Kosova na međunarodnim skupovima, te da li je reč o praktičnom priznanju njegove nezavisnosti, tekla je celim svojim tokom na za naše uslove neobično civilizovan način, a učesnici su se na kraju čak i pozdravili uz dva smajlija i jedan tužić.

Moderator Zvonko Saramandić kaže se prvi put u višegodišnjoj istoriji grupe „Kosovo, Kosovo!“ desilo da je rasprava protekla bez ijednog incidenta i „čak uz međusobno uvažavanje stavova među učesnicima“.

– Već posle nekoliko komentara bilo mi je sumnjivo sve to zato što nije bilo nijednog komentara koji počinje sa „Da, ali…“, posle čega obično sledi svađa. Umesto toga, sagovornici ili bili ili saglasni ili su iznosili svoje stavove bez opovrgavanja tuđih po svaku cenu. Stekao sam utisak da se čak i međusobno uvažavaju, što me je potpuno prenerazilo – objašnjava Saramandić.

Prema njegovim rečima, iznenađujuće je bilo i to što su učesnici rasprave zaista čitali komentare pre nego što bi se uključili u raspravu, što ga je za trenutak navelo da pomisli da su u pitanju lažni profili.

– Ispostavilo se, međutim, da je sve u redu, a trojica učesnika koji su do kraja ostali u raspravi su na kraju pozdravili jedni druge i komentare završili smajlijima. Kasnije smo malo istraživali, vest se proširila, i ispostavilo se da je ovo prvi put da se na domaćem internetu jedna rasprava završila bez svađe, logičkih nadigravanja i omalovažavanja sagovonika – rekao nam je mladi moderator.

Nenad Milosavljević

 1. Viktor kaže:

  Ma nije mogutje xD :)) Sto bi rekao Lane Gutovic :)

 2. himalajac kaže:

  verovatno su svi pripadnici seksualnih manjina, da ne kazem ……..

  1. celtic kaže:

   ….da, to su Manjincuzi.

 3. slobodni strelac kaže:

  To su bre pederi-europejčine bili. Kada se mi Srbi dovatimo, leti perje!

  1. celtic kaže:

   Još malo da nas Evropa pritisne, pa se nećemo tući, osim za hljeb i posao. Pa neće biti ni brata, kuma ni prijatelja.

 4. ariela kaže:

  Svi smo sad u depresivnoj fazi..traje neko vreme pa kad predjemo u manijakalnu ima sve da prasti…mislim da ce se Gorcin Stojanovic specijalista za internetske psihosomatske pojave sloziti…

 5. slučajnaprolaznica kaže:

  Bio je to dobar džokavac…Peace, brothers!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *