njuz-autor

AUTOR: urednistvo

13. mar. 2019

REAGOVANJE: Da je posečeno drvo na Kalemegdanu danas živo, bilo bi za Vučića

Dragi sugrađani i glasači,

Vidim da se digla velika negativna kampanja protiv seče drveća i izgradnje gondole na Kalemegdanu. Vidim da je kao simbol nepravde uzeta fotografija isečenog drveta na Kalemegdanu koje bi trebalo da pokaže kako ova vlast ne zna ništa da radi sem da uništava, seče i ubija.

E pa na takve insinuacije, svim dušebrižnicima i ekolozima imam da kažem samo jedno. Da je danas među nama, odnosno da nije posečeno, to drvo bi bilo s onim ko je hrabro otvorio pitanje gondole, s onim ko danas prolazi kroz istu satanizaciju kroz koju je i drvo prošlo.

To drvo sam upoznao u proleće 1990. godine kada sam šetao Kalemegdanom. Kao da mi je još tada reklo da, ako bi već biralo da bude posečeno, da bi volelo da ga poseku baš za vreme vladavine Aleksandra Vučića. I kao da mi je reklo da bi volelo da na tom mestu nikne nešto što će koristiti svim građanima Beograda, kao i svima koji u njega dođu, na primer jedna prelepa gondola koja će povezivati ljude sa obe obale Save.

To drvo, ni nekoliko dana nakon što je posečeno, nije zaboravljeno, Srbija je na putu koji je, siguran sam u skladu sa onim što bi i drvo želelo, a država će na mestu gde je bilo drvo podići spomenik u obliku gondole. Dakle drvo je pobedilo. Tu pobedu je platilo životom, ali nisam siguran da ne bi prihvatilo tu cenu samo da se san koje je imalo ostvari. Jer govorio je da čovek živi dok postoji sećanje na njega i njegovo delo.

Kako je izgledala Srbija kada je to drveće posečeno? Tragično podeljena u vezi sa svakim pitanjem ma koliko bilo važno za državu i narod, poput gondole.

Koliko laži o tom drvetu su izgovarale nevladine organizacije, samoproglašeni eksperti i „nezavisni“ mediji samo zato što oni nikada nisu došli u situaciju da reše pitanje gondole? Govorili su da nam je to drvo potrebno, a da nam gondola nije potrebna, ne znajući da je i drvo lično pobornik ideje gondole.

Šta bi rekli kada bi znali da je drvo još 2002. godine meni lično zatražilo da se odmah i konačno reši pitanje gondole? U zemljama koje nemaju ovakvu gondolu na zaštićenom području od velikog kulturnog značaja drvo je bilo optuživano da ima ličnu korist od te gondole.

Drvo bi danas, da je još na Kalemegdanu, a ne iscepkano za ogrev, bilo na onoj strani na kojoj se rešavaju problemi i sprovodi ono o čemu je sanjalo. Kratko i jasno, bilo bi sa Vučićem. Na onoj strani koja pregovara o članstvu Srbije u Evropskoj uniji, na strani koja sprovodi ekonomske i društvene reforme, sa onima koji se bore za svaku stranu investiciju, za nova radna mesta i zbog kojih je Srbija ponovo poštovana u međunarodnoj zajednici.

To drvo će živeti sve dok Srbija živi u skladu s idejama drveta o modernoj gondoli i reformisanom društvu koje se tom gondolom vozi, dok država odgovorno rešava pitanje prevoza sa jedne obale na drugu u skladu s interesima našeg naroda. Svidelo se to nekome ili ne, danas to radi Aleksandar Vučić, a ne ova družina koja na ulici pokušava da zaustavi seču drveća. Družina koju je to drvo preziralo kao neradnike, oportuniste i političke hohštaplere.

Ono što mogu da vam obećam jeste da se ova vlast neće zaustaviti dok ne ispuni san svakog sledećeg drveta i ukloni ga sa puta napretka i modernizacije, na kojem se Srbija odlučno nalazi već godinama. Drvo više nije među nama, ali njegove ideje još žive!

Vaš gradski menadžer
G.V.

 1. voya montoya kaže:

  Kome je do drveca,neka se ne bavi politikom…!!!( parafaraza citata pok. Z.DJ…) Unutrasnji dijalog je-zabetoniran…!! Beogradske toplane su nasle alternativen izvore…samo da prodje zamrznuti konflikt ,i zamrznuto pucanstvo ( a to je proces darvinisticki)…Eeeee,da je Darvin,danas ziv…Srbija bi bila Galapagos…!!!

  P.S.Dokaz br.1 Pingvin u belim vunenim carapama,na pesackom prelazu…?

 2. Milan kaže:

  Au brate, ovo je hevi

 3. Petzor kaže:

  Jede govna.kao i ovi koji treba da odobre ovaj komentar,crkvu ste potopili,narod proterali navukli ste prokletstvo na sebe

 4. Veštica kaže:

  Uvek imate savršen komentar, ali danas mi nije do smeha. Drvo je tu živelo skoro 120 godina, i ostala koja su posekli nisu mnogo mlađa. Znam ih i volim ih ceo svoj život.
  Zaboli su ovim svoj zarđali ekser u samo moje srce.

 5. Milan kaže:

  U Srbiji zivi 7.000.000 ljudi, ima 6.700.000 glasaca a prvi razred upise oko 65.000 djaka. Dakle prostom racunicom dolazimo da samo deca do 5 godina nemaju pravo glasa! Dakle hitno da se pokrene akcija da se i njima da pravo glasa!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *