njuz-autor

AUTOR: Marko Drazic

05. jul. 2014

REAGOVANJE – Šapić: Ako pažljivo uporedite doktorate, videćete da je jedan na srpskom a drugi na engleskom

aleksandar sapicPoštovani prijatelji,

Do mene je jutros došla vest o navodnom plagiranju moje doktorske disertacije. Informacija se pojavila na jednom sajtu, čije ime ne želim ni da spomenem da ga ne bih reklamirao, a u tekstu pred vama pokušaću da Vam objasnim koliko su samo nejgovi autori pogrešili.

Već sam pogled na njihov tekst otkriva niz nelogičnosti. Prvo i najvažnije, ako sam plagirao nečiji rad, kako to da je moja disertacija na srpskom jeziku, ako su knjige koje sam navodno iskopirao na perfektvnom engleskom? Autori navode niz primera koji treba da ospore moje akademsko zvanje, čime zapravo samo demantuju svoje pisanje. Da li se negde u mom radu nalazi rečenica „There are a number of important differences in emphasis between consumer and organisational buying that have important implications for the marketing of goods and services in general and the personal selling function in particular“. Iskren da budem, nemam predstavu ni šta ovo znači, ali ako pažljivo pročitate moj rad, videćete da je ceo napisan mojim maternjim jezikom i da ne postoji nijedna reč u kojoj sam koristio slova w, y ili x.

Postoji, navodno, i neka sporna kineska izreka koju sam, tobože, takođe iskopirao iz neke strane knjige. Ta kineska izreka u toj knjizi glasi „Tell me and I’ll forget; show me and I may remember; involve me and I’ll understand“. I sad pitam ja vas, kakva je to kineska izreka na engleskom jeziku? Da li autori ovog skandaloznog teksta na Peščaniku, evo izletelo mi je ime sajta, misle da su čitaoci toliko naivni da će poverovati da su drevni Kinezi smišljali izreke na engleskom?!

Stoga bih zamolio dokone autore da se manu ćorava posla i da se posvete onome u čemu su najbolji, što svakako nije razotkrivanje tuđih doktorata, a puste nas doktore da se bavimo onome za šta smo se školovali. A vama se izvinjavam što ovde moram da prekinem, upravo me zove dr Nebojša Stefanović da prodiskutujemo o karakterističnim aktivnostima marketing odnosa u funkciji individualnih potrošača u odnosu na ulogu strategijskog menadžmenta u upravljanju lokalnom samoupravom na primeru Beograda.

Vaš

Dr A.Š.

 1. Milos kaže:

  Хахахаха одлично!

 2. Ministar kaže:

  Šapić je nevin, pravda za Šapića… On je prvo tražio danima o čemu da piše, tražio svuda, tražio čak i po internetu, tražio noćima dok mu je umora glava padala, padala pravo na tastaturu, pritiskajući onako odjednom po više tastera, naprimer ctrl + c, ctrl + v, ctrl + s, ctrl + p. A kada je napokon, posle par dana, još tražeći prave reči za svoj uvod, podigao umoran pogled ka ekranu, njegov doktotrat je volšebno bio tu.

 3. Александар Хејтер kaže:

  Будимо искрени, сасвим је јасно да је човек недужан, уз то свако ко има др, мр испред свог имена а није копирао ни једну кинеску пословицу написану на енглеском нека први баци диплому на овог човека.

 4. king kaže:

  stara kineska poslovica na englekom: give doctorate to me and i will regret as same as you!

 5. nesa metoh kaže:

  U pravu je covek. Sreca pa se javio da demantuje jer bi me opet prevarili oni kvazi strucnjaci iz London,kao u slucaju dr.Stefanovica.Pa zbog njih je i onaj fini covek morao da napusti megatrend.

 6. nesha kaže:

  Ccc, kolko glupe izjaveeee!

 7. celtic kaže:

  Zamislite kad se Šapić naljuti, pa sa Slinom napiše novi, zajednički rad; j#bać# nam majku svojom elokventnošću.
  P.S. Ne znam šta znači “elokventnošću” ali bitan je smisao.

 8. Milojko kaže:

  Ovo je udar na drzavu! Covek posteno platio doktorat,oni mu uradili plagijat… pa ovoga nema ni u Nambiji…

 9. Dolly kaže:

  Cudo da nema citiranu neku nambijsku izreku.. na cistom, izvornom nambijskom jeziku. “Tu-tu-rutu-tu-tu!”

 10. Sremac kaže:

  A taj Union jel to onaj hotel gde su Zvonko i Bogdan počeli pevačku karijeru. Mora da mu je onda mentor bio šef sale, a član komisije baba sera.

 11. Tata kaže:

  Stvarno mi nije jasno što se stalno pominju plagijati. Pa to je postalo normalno u svim sferama života. Evo na pr. Fudbasko prvenstvo u Brazilu, koliko ima reprezentacija a koliko fudbalera i svi pokušavaju isto, da daju gol. Pa evo da ne idemo u dalju istoriju: “Први гол у вечитом дербију постигао је Јован Језеркић тада члан Црвене звезде, а први стрелац за Партизан био је Стјепан Бобек.”./1 Hoćemo li reći da je svaki fudbaler koji pokuša da da gol – plagijator. Ne! Još su i nagradjeni.

  /1 – http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%92%D0%B5%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B8_%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B1%D0%B8_(%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0). Večiti derbi.- Zanimljivosti, str.1

 12. scoby kaže:

  Sad ce unapredjeni seseljoidi zestoko da uzvrate: da Sapic podnese neopozivu ostavku u DS-u na funkciju Gangule!

 13. bojana gambino kaže:

  Stop bombing Sapic vit diz lajs. P.S. spelovano po Vuku Svi Svi Svi

 14. Maljivuk kaže:

  Kad ste već u kancelariji sa Dr Nešom, pozabavite se malo i reinženjeringom gradskog šinskog prevoza.

 15. Irina kaže:

  Можда је господин Шапић је на самом крају ипак извукао наук. Речи : “…da se manu ćorava posla i da se posvete onome u čemu su najbolji” сјајно би се могло применити на њега самог. Која је плата да се одрекнеш онога за шта имаш дара?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *