njuz-autor

AUTOR: Nenad Milosavljevic

25. jan. 2019

REAGOVANJE – Zoran Radojičić: Ljudi, ma jeste li vi znali da su sve pahuljice potpuno različite?!

Dragi Beograđani,

nadam se da jutros niste morali da izlazite iz svojih kućica…pardon, stanova. Ako jeste, onda ste sigurno primetili da pada sneg.

Za one koji ne znaju, sneg je pojava uzrokovana klimatskim promenama, usled kojih u Srbiji sve češće, skoro svake godine, preovladava umereno-kontinentalna klima sa toplim letima, hladnim zimama i Goranom Vesićem koji se ne skida sa televizije, a ti, Radojičiću, idi pa otvaraj kućice za vrapce i drži govore…khm, khm…

Ok, dakle, sneg. Mnogi ga ne vole. Ometa ih u funkcionisanju, zbog njega ne mogu da dođu do posla ili do kuće, padnu na ulici, pa polome kuk, pa onda moraju u gips na mesec dana, a ne znam da l’ znate kako je nezgodno da se počešete kad počne da vas svrbi ispod gipsa, to je pakao…elem, iako mnogi ne vole sneg, on je u stvari jedna predivna prirodna pojava.

Realno, ko bi rekao da smrznuti kristali vode mogu naš grad da učine tako magičnim i tako predivnim, čak i kad nema Bugara?

Ja obožavam sneg. Ovih dana sam, kao i svim ostalim danima, imao dosta slobodnog vremena, pa sam malo čitao o snegu. Dosta toga sam saznao, kao na primer da Kilimandžaro, iako  je u Africi, ima snežni pokrivač tokom cele godine ili da je najveća količina snega koja je na jednom mestu napadala u toku jedne godine iznosila 29 metara – to je, za vašu informaciju, više od trećine jarbola na Ušću – ali ubedljivo najzanimljivija činjenica koju sam u trenucima dokolice saznao jeste da se sve pahulje razlikuju međusobno!

Ne znam da li kapirate, ali svaka, baš svaka pahulja je drugačija od neke druge pahulje! Znači, koje god dve pahulje da uzmete, one će biti različite. Pa to bi bilo kao kad bi se svaki čovek na planeti razlikovao od svakog drugog čoveka! Dobro, to je možda loš primer. Ali shvatate šta hoću da kažem.

Ne znam sad tačno, nisam pitao nadležne, oni sigurno znaju, ali na Beograd u toku jednog dana padne verovatno na hiljade pahulja. Ma šta hiljade, sigurno ih ima bar sto hiljada! I zamislite vi sad, svaka od njih je pahuljica za sebe, potpuno posebna i drugačija. Kao u pesmi Partibrejkersa. Ludilo, a?

  1. milan (nisam odavde) kaže:

    Kaže se ,,ne pada sneg da pokrije breg, nego….”
    Eto, a u Beogradu sneg pada da bi se pokazalo da postoji gradonačelnik!

  2. voya montoya kaže:

    Nadam se ,da je na-prdno-nacelnik zadovoljan danasnjom prognozom (meteorologa ) za noc koja sledi…!! Prognoza je ,da napomenem izrazena u centimetrima duznim…!!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *