njuz-autor

AUTOR: urednistvo

09. okt. 2012

Region obeležava Dan svojatanja Ive Andrića

Svi su sigurni da Andrić ne pripada drugoj strani

BEOGRAD/SARAJEVO/ZAGREB, 9. oktobar 2012, (Njuz) – Srbija, Bosna i Hercegovina i Hrvatska obeležile su danas 120 godina od rođenja svog velikog nacionalnog pisca i Nobelovca Ive Andrića.

Iako još uvek nije tačno utvrđeno koliko kojoj zemlji on pripada, na svečanim ceremonijama u sve tri države istaknuto je da Andrić sigurno ne pripada onim drugim dvema državama ili im pripada u veoma maloj meri.

Prema podacima statističkog zavoda u Hrvatskoj, Ivo Andrić pripada 92 odsto Hrvatskoj, sedam odsto BiH i svega jedan procenat Srbiji, zato što mu se prezime završava na „-ić“.

Sa druge strane, u Bosni i Hercegovini podaci pokazuju da čak 97 odsto Andrića pripada toj zemlji, dok Hrvatska i Srbija u vlasništvu nad Nobelovcem učestvuju ravnomerno, sa po 1,5 odsto.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, našoj zemlji pripada 95 odsto lika i dela Ive Andrića, Hrvatskoj pripada jedan odsto, dok BiH pripada četiri odsto, prvenstveno zbog naslova knjige „Travnička hronika“ i nekoliko fotografija pisca načinjenih u BiH.

Analitičar književne antropologije i savremenih etniciteta Gorčin Stojanović smatra da je Ivo Andrić, pored Nikole Tesle, jedan od retkih svetskih primera takozvanog multinacionalnog velikana.

– Za razliku od većine poznatih ljudi kojih bi se njihovi narodi najradije odrekli, Andrića žele čak tri naroda. Ne bih da prejudiciram, ali moja višedecenijska istraživanja, iako još nisu okončana, već sada jasno dokazuju da je Andrić prvenstveno Srbin, pa tek onda možda u nekoj zanemarljivoj meri Bosanac i Hrvat. Smatram da bi takvo stanje trebalo ozvaničiti na sličan način kao što smo učinili sa Nikolom Teslom, tako što ćemo neki značajan objekat nazvati po Ivi Andriću. Smatram da bi to razrešilo sve dileme i kontroverze – rekao je Stojanović u izjavi za Njuz.

Nenad Milosavljević
 1. Boris kaže:

  Pazi kad mi je ovo prvo jutros palo na pamet kad sam pročitao uvodne rečenice članaka na sr, hr i bh Wikipediji.

 2. raskoljnikov kaže:

  Чекамо да умре Штулућ, па да почне оставинска расправа.

  1. Shumsky kaže:

   Džoni je makedonac. Ćale mu je radio jedno vreme dole

   1. raskoljnikov kaže:

    Све је то лепо и транспарентно док је жив. Нагледаћемо се отимања чим Холандског таксисту угуши старогрчка поезија.

  2. D.G. kaže:

   Hvala Bogu pa vam Stulic nece udovoljiti lijepim zeljama jer je vjerojatno u boljoj formi od vecine vas dusebriznika :)))

 3. Stanarević kaže:

  Ima još tih velikana koji bi mogli da postanu predmet rasprave na primer Rudjer Bošković mi pada na pamet.
  Štulić je sam odabrao stranu kad je objavio album na glagoljici kad su mu zabranili ćirilično izdanje.
  A ima i onih koje niko neće, ma koliko se trudili da budu prihvaćeni ovde ili onde!

  1. landarina kaže:

   Kusturica? :)

 4. Milutin kaže:

  Džaba se oni otimaju, zna se da je Andrić iz Malog Mokrog Luga.

  1. Slavisha kaže:

   Bravo! Dokaz je slika na kojoj se iza Andrića vidi most na Mokroluškoj reci.

 5. zvezdadanica kaže:

  Dobro, jeste smešan članak i sve to, ali zašto u isti koš strpaste Teslu, sina pravoslavnog sveštenika?

  1. čika lo kaže:

   Zato što, osim po tome, on ni po čemu drugom nije bio pravoslavac. Javno je govorio da mu je Budizam najbliži od svih religija, rođen je u Hrvatskoj a radio je i proslavio se u SAD

   1. sasa kaže:

    I, dodao bih ovome još samo jednu stvarčicu, da je ostao u rodnoj Lici (Hrvatska) ili došao u Beograd, ne bi nikada postao svetski čuveni TESLA. U ovim krajevima su i tada uništavali svakoga ko je pokušao da uradi nešto korisno i pametno. Dakle, čovek je definitivno bio Amerikanac hrvatskog porekla od oca Srbina, i mislim da je to najtačnija definicija.

    1. игор kaže:

     …тако је Саша!
     у тим темама увек сам говорио ово:
     ако толико својатају нпр Теслу
     зашто му нису омогућили да уради Централу на Ђердапу
     или сл. а не да то ради тамо у Америке?

     1. Slavisha kaže:

      Srbija je ucinila najbolje sto je mogla za Teslu. Odbila je da mu da stipendiju i on je onda otisao u Ameriku. Sto je dobro, jer bi ovde oteo mesto nekom nasem ekspertu.

    2. sve vas mrzim kaže:

     tebi definitivno ne bi smelo da bude dozvoljeno da misliš, jer zagađuješ okolinu svojom glupošću i neznanjem.

   2. zvezdadanica kaže:

    Nisam ni govorila o njegovim verskim osećanjima, nego o tome da bar kod njega ne može biti nikakvih nesporazuma po pitanju nacionalne pripadnosti. Pravoslavni sveštenik u današnjoj HR mogao je biti Srbin i ništa više, osim toga, Tesla je po pitanju sopstvene nacionalne pripadnosti bio krajnje jasan. Nego, ova rasprava postaje preozbiljna za stranicu sa šaljivim vestima.

    1. Slavisha kaže:

     Saljive vesti? Da li znas gde si? Nije ovo Blic da objavljuje saljive vesti.

   3. Stanarević kaže:

    Po cenu da mi opet serete o tome da treba da idem na Dveri i Kurir skrenuću vam pažnju na to da je Tesla rodjen u Austro-Ugarskoj. Hrvatska 1856?! Smešno! Lika do nesrećnog ujedinjenja 1918 nije imala mnogo veze sa Hrvatskom.
    Kao kad biste rekli da je car Konstantin rodjen u Srbiji.

    1. Slavisha kaže:

     Nemas ti pojma. Ne samo da je 17 rimskih careva rodjeno u Srbiji, nego su i oni, nedavno otkriveni, runasti mamuti ziveli u Srbiji. A ti si jedan obican manipulator i antipatrijota, iako se prezivas na -ić.

     1. sve vas mrzim kaže:

      Po vama parazitiskim gnjidama koji ste se odrekli svoje vere i nacionalnosti, biti patriota je ravno zločinu. To je navodno zastarelo i nije moderno. Pa što se ne ugledate na amerikance koje toliko idolizujete, oni ne samo da su patriote već se i ponose svim ratnim zločinima koje su počinili svuda po svetu za svoju “otadžbinu”, dok vi radite upravo suprotno, odričući se velikana koji su ponos ovog naroda. Što ne odete u ameriku ili kurvatsku kad ih već toliko volite?

     2. Slavisha kaže:

      Ovo tvoje “sve vas mrzim” je vera ili nacionalnost, ili oboje?

     3. sve vas mrzim kaže:

      За тебе је чињеница.

    2. zvezdadanica kaže:

     Dobro, na teritoriji današnje Hrvatske, mislim da sam tako nešto i rekla.

    3. sasa kaže:

     U tom slučaju, Ivo Andrić je definitivno Austro-Ugarski pisac…

     Više o tome na wiki:
     Ivan Andrić was born on October 9, 1892, to Croatian parents in Travnik, Bosnia and Herzegovina, then part of Austria-Hungary. He was born as Ivan, but became known by the diminutive Ivo. When Andrić was two years old, his father Antun died. Because his mother Katarina was too poor to support him, he was raised by his mother's family in the town of Višegrad on the river Drina in eastern Bosnia…
     Andrić attended the Jesuit gymnasium in Travnik, followed by Sarajevo's gymnasium and later he studied philosophy at the Universities of Zagreb (1912 and 1918)…
     Andric started his literary career as a poet. In 1914 he was one of the contributors to Hrvatska mlada lirika (Young Croatian Lyrics).

   4. sve vas mrzim kaže:

    Takođe je javno govorio kako je ponosan na svoje srpsko poreklo, a kurvatska u to vreme nije ni postojala takoda si se malo zajebo

   5. sve vas mrzim kaže:

    osim što se uvek izjašnjavao kao Srbin, i što su mu oba roditelja pravoslavci…ni po čemu drugom, a u kurvatskoj nije mogao biti rođen jer nije ni postojala pederčino ustaška

 6. fantom_s kaže:

  Иначе, музеј у БиХ у коме се налазе Андрићеве ствари (нпр.рукописи “Ћуприје”) нема новца да организује изложбу, радници нису примили плату годину дана..Јад, бједа и срамота!

 7. Wander kaže:

  Gospodine, gospodine…ste citali Na Drini Cuprija? Huh sha cito, hodo ba! :)

 8. us aid kaže:

  Najnovija istrazivanja sa Instituta za balkanske ideale Vasingtonskog univerziteta jasno pokazuju da je jugoslovenski nobelovac Andric zapravo albanac. Temelj ove teze je neosporna istovetnost prvog slova njegovog prezimena sa medjunarodno priznatim imenom pomenute nacije. Palelno sa tim, DNK laboratorija Centra za noviji balkanski poredak iz Brisela, nakon niza najmodernijih testova, potvrdila je da Andric potice iz starog albanskog plemena Obilica.

 9. Mk kaže:

  Pitam se sta ce biti sa Kusturicom momentalno najveceg Srbina u Srbiji.

  1. Mizantrop kaže:

   – Kusturica : Bosna se tog govneta odrice cas posla …

   A za sve ostale Andric, Tesla pa i gore pomenuti Stulic … totalno je krivo i uzaludno raspravljanje o tome da li je bio Srbin, Hrvat, Bosanac … i trosenje vremena. Stavljate te ljude u korpu u koju ni sami nisu hteli da budu stavljeni … i jebalo vas svojatanje vise …

   1. landarina kaže:

    Aaaa jesi Mizantroooooop….

 10. zexx kaže:

  Sada ste me zaintrigirali do jaja.A kako bi to islo sa Nik Vujicicem?Je li se on racuna kao svih 100% ili njegovih 55% delimo mi i austrlija po pola?

  I imao bih primedbe 2 u vidu pitanja i nesto malo zakljucaka.
  Zasto tekst nije prelomljen pored slike nego sav tekst odamah ispod slike?Vrlo neprofesionalno.
  A druga je, zasto niste stavili i HR i BiH verziju ove slike Ive?Da svaki narod moze da vidi svoju verziju.Sad svi vide ovu sliku na kojoj se jasno uocava 95% njegovog srpskog porekla.Molim vas ne diskriminisite i stavite i druge dve verzije ove slike!

 11. sina kaže:

  Ipak je najvise AustroUgarin a pomalo i Otomanac

 12. 1 NS kaže:

  Samo nek se pale. I da je (svih) prvih 100 najvećih istorijskih ličnosti čist Srbin, bila bi samo još veća sramota sadašnje stanje u Srbiji. Jedina korist je što bi nacionalisti našli duševnu utehu. Ali oni i ovako računaju da smo u svemu najbolji.

  1. sve vas mrzim kaže:

   Mi za razliku od ovh goveda okolo bar imamo neku istoriju, dok iskompleksirani kurvati svojataju sve naše velikane, pošto nemaju nijednog svog. A bosance neću ni da komentarišem, jer taj narod ne postoji. Ja živim na dorćolu, tako da sam u stvari Dorćolac,a ne Srbin. A predlažem da svi vi koji mrzite sopstveni narod odete lepo u tri pičke materine, a ne da živite na račun ove države i mrzite sve ostale.

 13. Shumsky kaže:

  dobio sam keca zbog njega nekad davno JBM LI MU MAAAAJKU ŠIPTARSKU!

  1. celtic kaže:

   Jebo te Šiptar koji te učio da ne voliš knjigu!!!!

   1. Shumsky kaže:

    Ćeltiću, u to vreme sam više voleo Mister Noa, Tex Willer-a, Komadanta Marka, Politikin zabavnik i Bleka Stenu

    a za ovo jebanje ćemo se već izdogovarati…..

    1. Stanarević kaže:

     Zagor ist am Besten!

 14. Stevo kaže:

  Ja mislim da je rasprava suvišna, Andrić i Tesla su Austrougari.

  1. sve vas mrzim kaže:

   А ти си турчин

   1. ccc kaže:

    Kakav si ti mentol, sine…

 15. landarina kaže:

  Čovek je bio Bušman.

 16. Uroš kaže:

  Jel Bosanac ili Bošnjak? Mada u vreme kad je živeo nisu postojali Bošnjaci.

  1. obična osoba kaže:

   Nisu postojali, oni su se kasniji izrodili.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *