nazad na vrh

Rekordno niska vrednost nafte u svetu neće ugroziti stabilnost cena goriva u Srbiji

SRBIJA, 24. april 2020, (Njuz) – Nafta, na svetskom tržištu, nikad nije bila jeftinija, ali to neće ugroziti stabilnost cena goriva u našoj zemlji, obećavaju nadležni.

– Budno pratimo dešavanja na svetskom tržištu energenata kako bismo predupredili sve negativne efekte koje kolebanje cena može imati po naše građane – kaže Miloš Stanimirović iz Ministarstva energetike. – Zbog pandemija korone, države su ograničile kretanje, potražnja za gorivom je sve manja pa cene, prirodno, opadaju – objašnjava on i koristi priliku da umiri potrošače. – Bez obzira na ovakav trend, naši građani mogu biti potpuno mirni. Vlada Srbije će učiniti sve kako bi održala stabilnost cena goriva na sadašnjem nivou. Ne mogu sada da pričam o konkretnim merama, ali država ima instrumente za kojim može da posegne u ovakvim situacijama. Ako bude potrebno, uvek možemo da povećamo akcize i tako smanjimo negativan uticaj koje pojeftinjenje nafte može imati na maloprodajne cene goriva – jasan je Stanimirović.

Građani priznaju da ih raduje ovakva reakcija nadležnih i očekuju da će obećane mere vrlo brzo dati rezultate.

– Teško je proceniti šta je najbolje u ovakvoj situaciji. Korona je potpuno poremetila sve naše planove i dobro je što se vlada trudi da smanji nestabilnost koja može mnogo da nas košta. Znate i sami koliko gorivo utiče na sve ostale cene i svaki poremećaj na tržištu naftnih derivata bi mogao da dovede do haosa – kaže Želimir Lalić iz Čačka i dodaje da se nada da će, zahvaljujući ovim merama, i dalje moći da natoči goriva za hiljadu dinara.

Bojan Savić

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
Tagovi:
  1. Da, oni bi da ne smanjuju mp cenu iako u celom svetu to rade, a zašto? Zato što su im porezi i akcize na gorivo jedna od najvažnijih stavki za punjenje budžeta i sad su poludeli jer im je prodaja opala za više od 50%, pa im je frka – neće moći kao do sada da “trošuckaju” iz budžeta za gluposti i naravno za svoje džepove. A baš njih briga što ovaj osiromašeni narod i dalje plaća goriva najskuplja u regionu i pored pojeftinjenja .

  2. Niža cena goriva, a svakom po 100€. Ono jest’ da država Srbija ima puno para ( ako je vjerovati predsjedniku), ali ne baš toliko !

  3. Konačno nešto da pojeftini.Mada mislim i da treba malo odmoriti ovu našu planetu od zagađivanja t.j zagađivanjem izduvnih gasova vozila.

  4. Mislim da pojedini nisu shvatili poentu, tj., čitav koncept njuz-a, ali ok.

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix