njuz-autor

AUTOR: Bojan Savic

24. apr. 2020

Rekordno niska vrednost nafte u svetu neće ugroziti stabilnost cena goriva u Srbiji

SRBIJA, 24. april 2020, (Njuz) – Nafta, na svetskom tržištu, nikad nije bila jeftinija, ali to neće ugroziti stabilnost cena goriva u našoj zemlji, obećavaju nadležni.

– Budno pratimo dešavanja na svetskom tržištu energenata kako bismo predupredili sve negativne efekte koje kolebanje cena može imati po naše građane – kaže Miloš Stanimirović iz Ministarstva energetike. – Zbog pandemija korone, države su ograničile kretanje, potražnja za gorivom je sve manja pa cene, prirodno, opadaju – objašnjava on i koristi priliku da umiri potrošače. – Bez obzira na ovakav trend, naši građani mogu biti potpuno mirni. Vlada Srbije će učiniti sve kako bi održala stabilnost cena goriva na sadašnjem nivou. Ne mogu sada da pričam o konkretnim merama, ali država ima instrumente za kojim može da posegne u ovakvim situacijama. Ako bude potrebno, uvek možemo da povećamo akcize i tako smanjimo negativan uticaj koje pojeftinjenje nafte može imati na maloprodajne cene goriva – jasan je Stanimirović.

Građani priznaju da ih raduje ovakva reakcija nadležnih i očekuju da će obećane mere vrlo brzo dati rezultate.

– Teško je proceniti šta je najbolje u ovakvoj situaciji. Korona je potpuno poremetila sve naše planove i dobro je što se vlada trudi da smanji nestabilnost koja može mnogo da nas košta. Znate i sami koliko gorivo utiče na sve ostale cene i svaki poremećaj na tržištu naftnih derivata bi mogao da dovede do haosa – kaže Želimir Lalić iz Čačka i dodaje da se nada da će, zahvaljujući ovim merama, i dalje moći da natoči goriva za hiljadu dinara.

Bojan Savić

 1. Hombre kaže:

  Da, oni bi da ne smanjuju mp cenu iako u celom svetu to rade, a zašto? Zato što su im porezi i akcize na gorivo jedna od najvažnijih stavki za punjenje budžeta i sad su poludeli jer im je prodaja opala za više od 50%, pa im je frka – neće moći kao do sada da “trošuckaju” iz budžeta za gluposti i naravno za svoje džepove. A baš njih briga što ovaj osiromašeni narod i dalje plaća goriva najskuplja u regionu i pored pojeftinjenja .

 2. milan (nisam odavde) kaže:

  Niža cena goriva, a svakom po 100€. Ono jest’ da država Srbija ima puno para ( ako je vjerovati predsjedniku), ali ne baš toliko !

 3. Nikola kaže:

  Konačno nešto da pojeftini.Mada mislim i da treba malo odmoriti ovu našu planetu od zagađivanja t.j zagađivanjem izduvnih gasova vozila.

 4. Marko kaže:

  Mislim da pojedini nisu shvatili poentu, tj., čitav koncept njuz-a, ali ok.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *