njuz-autor

AUTOR: urednistvo

26. jul. 2022

RIK zahteva da se članovi izbornih komisija Slovenije i Francuske podvrgnu doping kontroli

BEOGRAD, 26. april 2022. (Njuz) – Republička izborna komisija saopštila je danas zahtev da članovi izbornih komisija Slovenije i Francuske budu podvrgnuti doping kontroli. Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević istakao je da brzina objavljivanja rezultata izbora u ovim zemljama budi sumnju da su slovenački i francuski članovi izbornih komisija koristili nedozvoljena sredstva.

– Prošlo je skoro mesec dana od izbora u Srbiji i još uvek nemamo konačne rezultate za Beograd, a Slovenci i Francuzi su objavili rezultate za celu zemlju odmah po završetku glasanja. Uz svo dužno poštovanje kolega iz Slovenije i Francuske to je fizički nemoguće bez upotrebe dopinga. Mi zahtevamo da se sve ispita i proveri jer ako se ova brzina objavljivanja rezultata prihvati kao normalna mi ćemo delovati sporo – istakao je Dimitrijević.

– Neko će možda reći kako broj glasača u Sloveniji nije toliko veliki i da sve to može da se stigne, ali radi se o stotinama hiljada glasova, što uopšte nije malo. A da li znate koliko miliona glasača ima u Francuskoj i koliko je to posla? Kako je moguće da se iste večeri sve to obradi toliko brzo? Doping kontrola bi trebalo da postane obavezan deo izbornog procesa da bismo izbegli ovakve situacije – smatra predsednik RIK-a.

Dimitrijević je istakao da je RIK hteo da reaguje iste večeri kada su saopšteni rezultati izbora u Sloveniji i Francuskoj, ali bila je nedelja i na sve to Uskrs, pa su reakciju odložili za prvi radni dan posle praznika.

Nenad Milosavljević

Nema komentara za ovu vest.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *