njuz-autor

AUTOR: urednistvo

04. mar. 2011

RRA zabranjuje direktan prenos Skupštine Srbije

Prenosi iz skupštine emitovaće se sa nekoliko minuta kašnjenja

BEOGRAD, 4. mart 2011. (Njuz) – Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) u Srbiji, na sutrašnjoj sednici, doneće opšte obavezujuće uputstvo za sve emitere u Srbiji, da sednice Skupštine Srbije ne mogu više da se emituju uživo. Zamenik predsednika Saveta Goran Karadžić rekao je da su prenosi zasedanja Skupštine Srbije suviše rizična televizijska forma i najavio kažnjavanje RTS-a zbog incidenata koji su se događali tokom direktnih prenosa u poslednjih dvadeset godina koliko Skupština Srbije drži sednice. On je najavio i preduzimanje mera protiv svih televizija koje su u repriznom terminu emitovale sadržaje tih sednica, navodeći da je protiv tih televizija podnesena prekršajna prijava i da su u RRA spremni i na meru zabrane.

Spremne su i krivične prijave protiv pojedinih poslanika zbog antizdravorazumskih izjava tokom prenosa, saznaje Njuz. Protiv njih će biti pokrenut postupak za krivično delo izazivanje nervoze, zbunjivanja građana, izazivanja stanja neverice, širenja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, ali i zbog propagiranja gluposti. U tužilaštvo su stigli video snimci spornih izjava koji su zatraženi od RTS-a. Posle prvog gledanja primetno je da su više poslanika eksplicitno izgovarali reči koje nemaju potporu u zdravom razumu. Takođe, izjave jednog broja poslanika koje bi se mogle svrstati u “alternativno pametne”, su dovoljne za pokretanje postupka.

Karadžić je rekao da će Savet RRA, ako je potrebno, učiniti i više od onoga što zakon dozvoljava da se ne ponovi sramni događaji tokom prenosa skupštinskih sednica .

– Obavezujućim uputstvom, koje će doneti Savet RRA, televizijski prenosi Skupštine biće očišćeni od svega što bi moglo da naškodi mentalnom razvoju maloletnika – naglasio je Karadžić koji smatra da je rešenje u tome da se znatno smanji broj gledalaca prenosa skupštinskih zasedanja.

Iz RTS-a saznajemo da je ta kuća nabavila uređaj za odloženo emitovanje od nekoliko minuta kojim će se sprečiti prikazivanje govora koji nema veze sa mozgom, kao i generalno iritantnih izjava.

Viktor Marković

 1. Mirjana kaže:

  Ako ce se “se sprečiti prikazivanje govora koji nema veze sa mozgom, kao i generalno iritantnih izjava” to znaci da se gotovo nista nece prenositi tj. emitovati. :)

 2. blekiize kaže:

  To bi stvarno bilo totalno nepromišljeno uraditi!!!
  Ako im je stalo do gledanosti, a stalo im je, trebali bi još dovesti još par iskusnih učesnika. Npr onog Miloša i onu sitnu plavušu, i za par nedelja će cela Srbija znati sva imena, od strane naroda izabranih, dama i gospodja učesnika, kao i sve detalje iz života gore pomenutih. (sad se zna tek ponešto, o tek ponekom)

 3. Jordan kaže:

  Sta cemo mi, prosecno pametni gledaoci, ako RTS zbog neisplativosti i stalne pretnje od kazni, nacisto ukine skupstinu Srbije?!
  A bas sam se navukao…

 4. Tetka kaže:

  A šta je sa onima koji snimaju prenose zasedanja, pa posle prodaju piratske snimke?! Nelegalno se bogate, a državi ne plaćaju porez. Videla divixe, sve po 6 komada na DVD-ju. Složili serijale po temama: pljuvanje, laganje, čačkanje nosa, spavanje, gađanje cipelom, nedolazak na sednicu… Velika konkurencija blokbasterima, mislim da će propasti holivud pored naših “zvezda” :P
  (dobar vam tekst)

 5. maoumnik kaže:

  stvarno odican text

 6. ducentije kaže:

  Na drugim planetama je lizanje kvake zabranjeno

 7. Jassy kaže:

  Mislim da je razmatranje pitanja emotovanja/neemitovanja sednica vec odavno za Svetsku zdravstvenu organizaciju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *