nazad na vrh

Ruševina Generalštaba ulazi pod zaštitu Uneska

Iz Skupštine grada pretpostavljaju da će Generalštab imati popularnost rimskog Koloseuma

BEOGRAD, 28. jun 2013, (Njuz) – Ruševina zgrade Generalštaba, koja je bombardovana 1999. godine tokom vojne intervencije NATO, od sledeće godine ulazi u program zaštite Uneska kao kulturna baština Republike Srbije, ekskluzivno saznaje Njuz.

– Prošle godine smo aplicirali za ovaj projekat, ali će ruševina biti pod zaštitom Uneska tek od 2014 – rekao je za Njuz Aleksandar Antić, potpredsednik Skupštine Grada.

Prema njegovim rečima, ispostavilo se da je 14 godina odlaganja rušenja ili rekonstrukcije bila prava odluka, jer se već sada brojni turisti, ali i mladi iz Srbije slikaju ispred bombardovane zgrade.

– Simbolično, petnaesta godina od bombardovanja biće istorijska za Generalštab i za grad Beograd, koji će dobiti novi spomenik – naglašava Antić – Smatramo da će za 1000 godina ovo postati prava turistička atrakcija, kao što je u Rimu slučaj sa Koloseumom. Siguran sam da Rimljani nisu mogli da sanjaju da će se praviti maketice ruševine, majice sa okrnjenim Koloseumom i slične sitnice, a da će interesovanje za posetu biti iz celog sveta. To je dugoročna investicija. Treba samo dovoljno strpljenja.

Već sada postoje nagađanja da će prihod od takvih stvari u dalekoj budućnosti biti iskorišćen za izgradnju prve linije metroa u našem glavnom gradu. Gradske vlasti za ovu jesen najavljuju i svečano rušenje zaštitne ograde oko Generalštaba i početak izgradnje nove, lepše i sigurnije.

– Time ćemo ulepšati Beograd, ali i sprečiti sve kradljivce koji bi da uzmu kao souvenir parče maltera, roletni, kancelarijskog materijala ili pak štoka od prozora – zaključuje Antić.

Uroš Bogdanović

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
 1. Zar ovo nije rešila ”nepoznata sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvari” – Brat Alexandar, sa svojim arapskim prijateljima? Jel i oni čekaju DATUM?

 2. ekipa, sa cim se hranite? sjajno

 3. Kad cemo dobiti datum ulaska u UNESCO?

  • cim postanemo kulturna bastina, medjutim, trenutno i casa jogurta pola sata ostavljena na suncu ima vise kulture….

 4. “Нести мир в сознание мужчин и женщин”:
  http://www.unesco.org/new/ru/unesco/
  UNESCO je na ruskom jeziku obećao da će Rusija da nas brani do sledećeg bombardovanja.

 5. Ma po njoj se vec meri koliko je neko star…kaze matorac je pamti zgradu generalstaba kad je bila cela…

 6. Nemojte se puno hvaliti, posto ce ovi nasi odmah izgraditi i taj spomenik

 7. Gde ima majica sa urušenom zgradom Generalštaba , da malo valjamo .

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix