Šalterski službenici su novinu uveli da se građani ne bi previše opustili
njuz-autor

AUTOR: Nenad Milosavljevic

08. jun. 2016

Šalterski službenici uvode princip “Fali ti jedan klik”

BEOGRAD, 8. jun 2016, (Njuz) – Službenici u državnoj administraciji širom zemlje od danas su, u sklopu modernizacije, počeli da primenjuju princip “Fali ti jedan klik” odnosno FT1K.

Šalterski radnici su, posle odluke države da ukine praksu podnošenja dokumenata poput izvoda iz matične knjige rođenih ili uverenja o državljanstvu, odlučili da se prilagode novim tehnologijama i načinu rada.

– Stranke koje dolaze da završe neki posao sada više ne moraju da donesu nikakva dokumenta, već mi tim podacima pristupamo u jedinstvenoj bazi na kompjuterima. Ipak, da bismo se svi mi koji radimo u administraciji lakše privikli na promene, a i da se građani ne bi previše opustili i postali bahati, rešili smo da svakoj trećoj stranci saopštimo da joj fali jedan klik mišem da bi procedura bila okončana. U takvim slučajevima, stranka mora da ode sa šaltera i da dođe sutradan, kada će klikovi biti kompletni i posao završen – rekli su Njuzu u Sindikatu šalterskih radnika Srbije (SŠRS).

U tom sindikatu kažu da i država i građani moraju da imaju u vidu da su, iako je procedura pojednostavljena, šalterski službenici i dalje neophodni.

– Iako će sada sve ići brže, iako će u javnim službama utihnuti štampači, iako će modernizacija i nametnuto kliktanje miševima oduzeti dušu ovom poslu, mi moramo bar delimično da sačuvamo ugled profesije i glasno uzviknemo “Fali ti jedan klik!” – zaključili su u SŠRS-u.

Kako nezvanično saznajemo, šalterski službenici su kao gest dobre volje odlučili da omoguće strankama kojima bude falio jedan klik da sami klinku na miš ali “iz njihove ruke”, bar dok na svim šalterima umesto olovki ne budu obezbeđeni miševi privezani kanapom.

Nenad Milosavljević

 1. Mica kaže:

  Ne znam šta je pisac hteo da kaže. Umete vi to bolje. Idete na popravni…

 2. Ja sam kaže:

  DODJI SUTRA je kamen temeljac srpske birokratije.
  Posto vec ima himnu red je da se ovom izrazu podigne spomenik, a njenom tvorcu, Zeljku Joksimovicu, makar ordencic.
  UsKLIKnimo s ljubavlju ovim recima.

 3. Рубљов kaže:

  На мишу привезаном канапом шалтерски радници имаће обавезу да странкама јасно покажу који клик им фали – Ево, ( цокће док прстом чачка бурек заостао између зуба )видиш, овај ти клик фали – десни, кратки клик, или двоструки брзи, леви клик, а пре клика кружиш мишем и центрираш поље за клик, све једном руком, пажљиво и полако…јес’ отвар'о некад пасијанс мишом, ајд кликни…

  1. Tagore kaže:

   Mac mini – Apple za US$499 (20X20 cm) radi bez kanapa, poveže se na HDMI u pozadini TV (149 cm) i ima bežične ”keyboard & mouse magic”.
   Ova mini-mašina debljine (1.4 inches 3,6 cm) bi mogla rasturiti i mozak diplomiranog šalterskog službenika.
   Najpismeniji državni službenik (iz nekog ministarstva u Beogradu na vodi) je nedavno postavio pitanje kako da zaradi preko neta, ako već na radnom mestu ništa ne radi.
   Ovaj državni službenik nije znao da je potrebno samo malo znanja i nikada nije čuo za ”telecommuting, remote work, telework or teleworking”.
   Hajde, Word, Ecxel, Access može i da preboli, a danas uz pomoć istih programa preko neta se radi ”banking”, ”facturation” i najstariji i najlepši zanat na svetu ”écrivain public” – ”scrivener” (or scribe) – (javni pisac).
   .
   (26% zaposlenih u razvijenim zemljama radi prijavljeno i normalno od kuće preko neta po visokoj ceni.)

 4. vitez kaže:

  Verovatno u bazi podataka ima kvačica za koga si glasao. E, ako nisi glasao za AV njima će uvek falit klik.

 5. Ariela kaže:

  Ma bre…kad hoce da te odjb…samo kazu “pao sistem”…a kad CE da SE digne…pojma nemamo…pa ti sedi cekaj ili idi…bole ihm bas…inace SE SECAM jednog njuzovog teksta ” vamos tamos”…na slicnu temu…:)

 6. Tagore kaže:

  ŠALTERSKA SAČEKUŠA IZ ZASEDE, WOW !!!
  – U poreskoj upravi Stari Grad ni šaltersku sačekušu ne mo'š da nađeš, pa izgubiš dan i vratiš se sutra malo.
  – Za ”uverenje o državljanstvu” mo'š se ubiješ kad ‘oćeš, jer šalterska sačekuša, koju čekaš ”ceo dan”, ne veruje najstarijim Srbima da imaju srpsko državljanstvo.
  – Za ”izvod iz matične knjige PREŽIVELIH” ni ”ceo dan” čekanja ti ne pomaže. Fali ti samo ”jedinstveni matični broj jer ti si otpisan, pa lepo pripadaš kategoriji ”MISSING PEOPLE” i ne postojiš više.
  .
  ”Daerah Khusus Ibu Kota Jakarta” (Special Capital Region of Jakarta) (na močvari) – jedva nađeš zatvorenu srpsku ambasadu, i kada ti Džakarta otvori vrata, podeblja i glasovita šalterska sačekuša te ”ljubazno zamoli” da se vratiš neki drugi dan…
  (O stranim jezicima diplomirane sačekuše po srpskim ambasadama ništa nisu čule, a diplomatski srpski još nisu naučile.)
  .
  U preostalim delovima sveta, za bilo koji dokumenat, čak i za izvod iz (criminal records), za sve bankarske usluge, bračno stanje, porez, platu, penziju, ti klikneš NA JEDAN KLIK, strašno zamaraš tvoj kažipst, i sve ti stigne u predviđenom roku, a na suprotnoj strane rade samo obični ljudi, svako ti ostavi svoje ime, oslovljavaju te sa ”DEAR FRIEND” or ”SIR” i pzdravljaju te prijateljski. Samo jednom mi je kasnio jedan dokumenat jedan dan, i savesni službenik mi je poslao imejl i pozvao me telefonom – DA SE NE BRINEM. (Bez tvoje potpisane dozvole niko nema prava da šunja u tvoj privatni ili javni život!)
  I tada se i ti osetiš korisnim, i zatvorenih očiju plaćaš gomilu-hrpu poreza, jer ti znaš gde, kako i zašto živiš.

  1. Tagore kaže:

   ŠALTERSKA SAČEKUŠA IZ ZASEDE, (drugi deo) WOW !!!
   – Danas, 17. juna, dobio sam još jedno “uverenje o državljanstvu“ na poklon.
   Ovo treće uverenje o državljanstvu mi je poklonjeno na površno znanje jezika neke daleke zemlje zbog kupovine drvene kuće, površno od bambusa, na poludivljem ostrvu Verde Island.
   .
   A ti? Pa čekaj malo srpsku šaltersku sačekušu da ti dodeli tvoje.

 7. voya montoya kaže:

  Vidi se da smo regionalni lider u aj(d) ti tehnologijama,aj ti klik iz moje ruke!!!Kolika li će biti taxa na ovaj humani softver?

 8. Александар Хејтер kaže:

  Знам ја како то иде, једном су ме израдили да сам на сајту за зараду кликањем цео дан кликао за 20 центи, не хвала бато, само папир, ништа клик.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *