nazad na vrh

Savamala dobija spomenik Neznanom maskiranom junaku

Budući izgled Neznanog maskiranog junaka

BEOGRAD, 3. maj 2016, (Njuz) – Skupština grada Beograda odlučila je da u Savamali, delu grada u kojem se gradi Beograd na vodi, podigne spomenik Neznanom maskiranom junaku u čast nepoznatim ljudima u fantomkama zbog izuzetnog doprinosa razvoju ovog dela prestonice.

Prilikom predstavljanja makete spomenika, koja će uskoro biti zamenjena i pravim spomenikom, gradonačelnik Beograda Siniša Mali naveo je da je to tek mali gest zahvalnosti u odnosu na ono što su maskirani heroji učinili za napredak Beograda, ali i Srbije.

– Niko ne zna ko su oni. Niko ne zna odakle su. Čak ni policija. Ipak, oni su se pojavili, porušili ono što, da se ne lažemo, smeta napretku i nestali u noći. Poput superheroja koji pomažu svom gradu i pritom ne traže ništa za uzvrat, oni su pokazali kako svi treba da radimo. Bez previše filozofije i uvijanja. Kada nešto treba da se uradi, samo uzmi i uradi to. Ne čekaj da to učini neko drugi samo zato što to procedura nalaže – izjavio je Mali i dodao da je ovo mnogo više od rušenja nekoliko objekata, da je to jedna životna lekcija.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je na otkrivanju makete da ne zna za koga su preduzimljivi anonimni momci glasali, ali da je ono što su uradili vredno divljenja.

– Možda čak i nisu glasali, jer je ipak trebalo vremena za pripremu onakve impresivne akcije, ali u njihovom poduhvatu prepoznajem odlučnost, hrabrost i anonimnost, što su sve osobine koje su neophodne za sprovođenje teških odluka i radikalnih, ali neophodnih mera – naveo je premijer Vučić.

Spomenik Neznanom maskiranom junaku biće jedinstven po tome što će biti napravljen od ostataka porušenih objekata u Hercegovačkoj ulici, a njegov pogled biće okrenut prema promenadi, hotelu sa pet zvezdica i kuli Beograda na vodi.

Nenad Milosavljević