njuz-autor

AUTOR: urednistvo

06. jan. 2011

Selebriti magazini u krizi zbog štrajka fotošopera

Ovako su monitori izgledali pre štrajka

BEOGRAD, 6. januar 2011, (Njuz) – Štrajk grafičkih dizajnera, poznatijih kao fotošopera, koji već nekoliko dana traje širom zemlje, doveo je u pitanje izlaženje magazina koji prate živote slavnih i poznatih. „Story“, „Glorija“ i onaj treći magazin o poznatim ličnostima se suočavaju sa najvećom krizom u njihovoj dosadašnjoj istoriji. Udruženje Fotošopera Srbije je najavilo da će štrajk trajati sve do ispunjenja njihovih uslova – penzionisanje fotošopera u tridesetoj godini, besplatna psihijatrijska pomoć, kao i povećanje plate za trista posto.

Kako saznaje Njuz, protesti su počeli kao znak solidarnosti sa jednim od kolega koji je pretrpeo ozbiljne posledice na mozgu za vreme retuširanja fotografija Vesne Zmijanac u korsetu. Budući da se kraj štrajka ne nazire, urednici ovih časopisa su primorani da nastave sa štampanjem časopisa, tako da će narednih nekoliko brojeva čitaoci biti prinuđeni da gledaju neretuširane fotografije poznatih ličnosti.

Urednica Tijana Čokančić nam kaže da ni sami nisu sigurni da li zbog zakona o informisanju smeju da puštaju takve fotografije u štampu, ali da će ipak rizikovati.

– Mi smo pristali na dva od tri uslova koje su fotošoperi postavili, međutim zahtev za doživotnu besplatnu psihijatrijsku pomoć je, koliko god opravdan, ipak previše za naš budžet i čekamo da vidimo da li država može da pomogne. Ipak, ne možemo da odložimo izlaženje narednog broja, i ja se unapred izvinjavam čitaocima zbog fotografija koje će koliko već prekosutra imati prilike da vide. Ja te neobrađene fotografije gledam već godinama i još uvek se nisam navikla. Nadam se da neće biti trajnih psihičkih posledica.

Marko Konjević, jedan od štrajkača, uputio nas je u proces obrade fotografija.
 
– Vreme obrade jedne fotografije varira od nekoliko dana, ukoliko se radi o fotografiji novorođenčeta, pa do nekoliko sedmica, ako je fotografija Marijane Mateus u pitanju. Do sada u našem časopisu nikada nije objavljena nijedna „sirova“ fotografija, bilo da se radilo o slikama čoveka, žene, beba, ili pasa, svi imaju neke gadne nedostatke koje jednostavno nisu nešto što bi naši čitaoci želeli, a ni smeli da vide. Nisam siguran kako će ova odluka da se ide sa neretuširanim fotografijama uticati na budućnost magazina i na mentalno zdravlje čitalaca i prolaznika koji slučajno budu ugledali narednu naslovnu stranu sa Sekom Aleksić u negližeu.

Gospodin Konjević nam je ispričao i neke detalje iz posla.

– Posao „fotošopera“ nije nimalo lak. Zahteva oštro oko koje može da ugleda i najmanju boru, kao i jako strpljenje i mirnu ruku koja je sposobna da ukloni na desetine strija, stotine mladeža i hiljade dlačica sa najčudnijih mesta, od leđa, preko genitalija, do nožnog palca. Najveći problem ipak predstavljaju psihički poremećaji, košmari i anksioznost od kojih moje kolege veoma često pate zbog prirode svog posla. Svakakve stvari sam video, od nozdrva Ere Ojdanića, preko podlaktica Suzane Mančić pa do podočnjaka Gorana Bregovića. Iskreno, razmišljam da se vratim svom starom poslu forenzičara, tamo nisam imao ovakvih problema – zaključuje Konjević.

Urednica Čokančić nas je na kraju još jednom zamolila da prenesemo čitaocima “kako im je užasno žao zbog toga što će biti primorani da gledaju te odvratne, jednostavno odvratne stvari“.

– Najviše smo zabrinuti zbog foto-specijala na sedam strana o Breni i Bobi – dodala je, nekako više za sebe, Čokančić na kraju.

Viktor Marković

 1. Golub kaže:

  Pa, najzad da se i to desi…. godinama radim ovaj posao i nikome ne mogu obijasniti koliko sam trauma navukao od gledanja sirovih fotografija. Ovim putem pozivam i fotografe gorepomenutih magazina da nam se pridruže. Iz iskustva znam da samo najhrabriji rade taj posao…. mi, fotošoperi, dobijamo donekle ublažene stvari koje fotografi izvuku osvetljenjem, kadriranjem…
  A, šminkerke da ne pominjem… devojke su u totalnom rasulu… imaju kontakt iz neposredne blizine sa svim tim zvezdama.
  Naročito mi je žao ljudi iz ovog trećeg magazina, gde primadone, uglavnom, dolaze nakon turneja po gastrabajtlendu nenaspavane i nenašminkane…

  Deco, man'te se fotošopa… studirajte ekonamiju… uz malo sreće, dobićete svoju kancelariju gde ćete raditi na obračunima plata do kraja svog života… možda malo dosadnog.. .ali, bez ovakvih trauma.

 2. Stepski Galeb kaže:

  Ma šta bre oće ovi?! Ne, najbolje da im se da i status službenog lica!

 3. khuz kaže:

  “Svakakve stvari sam video, od nozdrva Ere Ojdanića, preko podlaktica Suzane Mančić pa do podočnjaka Gorana Bregovića.”

  LOL
  zagrcnuh se!

 4. FILIP kaže:

  ‘kako im je užasno žao zbog toga što će biti primorani da gledaju te odvratne, jednostavno odvratne stvari’

  hahhahahaha

 5. umpirsky kaže:

  Бенефицирани радни стаж :)

 6. Milojko kaže:

  Cecin celulit ne ne može skinuti ni najnoviji CS5

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *