njuz-autor

AUTOR: urednistvo

24. jan. 2011

Seljaci iz Buđanovaca traže odštetu od Kineza

Kineski repromaterijal

BUĐANOVCI, PEKING, 24. januar 2011, (Njuz) – Meštani sela Buđanovci zvanično su zatražili od kineskih vlasti procenat od svakog prodatog kineskog stealth avion proizvedenog na osnovu delova američkog aviona F117, koji je tokom bombardovanja srušen iznad tog sela, a čije su delovi Kinezi od Buđanovčana otkupljivali za 20 do 50 tadašnjih maraka.

Buđanovčani su, kada su čuli da su Kinezi proizveli sopstvene stealth letelice, zaključili da su prevareni jer su im oni prilikom kupovine govorili da delove kupuju kao suvenire, a ne kao osnovu za unosan biznis. Stoga su odlučili da od kineskog Ministarstva odbrane zatraže pet procenata od svakog prodatog nevidljivog aviona kineske proizvodnje.

Predstavnik organizacije „Unija oštećenih Buđanovci“ Petar Đurić rekao je za Njuz da su meštani tog mesta već uputili zvaničan dopis kineskim vlastima i da se trenutno utvrđuje koliki je tačan broj oštećenih.

– Kada su od nas otkupljivali delove „nevidljivog“ aviona, nismo ni sanjali da žele da ga iskoriste u tako komercijalne svrhe. Mislili smo da samo žele uspomenu na istorijski događaj, na jedan rat u kojem je David praćkom pobedio nevidljivog golijata. Osećamo se iskorišćenim i oštećenim i želimo materijalnu satisfakciju, kad već ne možemo da dobijemo duševno obeštećenje zbog postupka kineske strane – rekao je Đurić.

Kineski stelt avion razvijen uz pomoć srpskih preduzetnika

Kineski stručnjaci su, da podsetimo, delove otkupljivali zbog specijalne farbe kojom je prefarban F117, a koja upija radarske zrake ili ga odbija u različitim smerovima. Na osnovu analize farbe, kineski eksperti su potom napravili svoj stealth program, koji ranije nisu uspevali da realizuju zbog nepoznavanja tehnologije koju su koristili Amerikanci.

Meštani Buđanovaca bili su iznenađeni kada su im Kinezi 1999. godine za delove američkog stealth aviona, zavisno od veličine, davali i do 50 maraka za jedan deo.

– Lično sam pola krila prodao za 50 maraka i tada mi se to činilo kao unosan posao. Sećam se da su Rusi kupili celo drugo krilo, tako da sada razmišljamo da i od njih tražimo odštetu unapred, jer je gotovo sigurno da će i oni, poput Kineza, delove iskoristiti za neku vrlo isplativu svinjariju. Hoćemo naš deo, nećete nas prevariti! – poručio je rezignirani Đurić.

Nenad Milosavljević

 1. Milos kaže:

  Prvi! :)
  Super tekst.

 2. scoby kaže:

  a mogu li ja da tuzim dinkica zbog nevidljivih akcija od 1000 evra?

 3. Dr.Kurta kaže:

  A modelari – ko ce njih da obesteti?

 4. Tagore kaže:

  Nepravda je da Buđanovčani budu jedini dobitnici odštete !
  Mi, meštani sela Svinjare, smo jednako naučno sarađivali u elaboraciji kineskog “stealth fighter J-20”.

  Hej, Kinezi, bude li se i vama ukazala želja da nas bombardujete “yuanima”, evo i našeg geografskog položaja:
  Geographical location: Kosovo, Serbia, Europe
  Geographical coordinates: 42° 51’ 4” North, 20° 53’ 23” East

 5. Milosav kaže:

  @scoby
  haha :D Ja mislim da bi trebalo!

  Ajde napisite sledeci tekst na njuzu o ovome :D

 6. jordan kaže:

  Ne bih da se mesam u poslovanje organizacije „Unija oštećenih Buđanovci“, ali ovako sa strane posmatrajuci i pri tom slucajno drzeci digitron u ruci, primecujem da se najveci deo price o stelt tehnologiji zasniva upravo na toj boji (citaj: farbi).
  Da rezimiram, bez pola-pola ne bi razgovarao sa Kinezima. Dosta nas je krao ko je stigao.

 7. Modesto Asiano kaže:

  http://www.guardian.co.uk/world/2011/jan/25/china-denies-copying-stealth-fighter-technology

  Кина, и ја, поричемо употребу и злоупотребу модела америчке економије.
  China Is сtill тhe бest пlace тo фind а јob:
  http://www.jobsinchina.com/blog/china-is-still-the-best-place-to-find-a-job/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *