Nosorog nije imao novčanu motivaciju da se razmnožava
njuz-autor

AUTOR: Viktor Markovic

22. mar. 2018

Severni beli nosorog izumro jer nije imao bonus od 100.000 za prvo i novčani dodatak za treće i četvrto dete do desete godine

NAJROBI, 22. mart 2018, (Njuz) – Poslednji pripadnik severnog belog nosoroga, Sudan (45), uginuo je pre dva dana u Keniji, označivši time kraj ove životinjske vrste koja nije imala mogućnost da prima bonus od 100.000 dinara za prvo dete, 10.000 mesečno za drugo do navršene druge godine, za treće 12.000 dinara mesečno do navršene desete godine, a za četvrto dete, ukupno 18.000 evra tokom 10 godina.

Naučnici se slažu da bi finansijska motivacija u vidu mesečnih dodataka pomogla da se ova vrsta održi još više vekova.

– Mnogi kažu da je uzrok nestanka severnog belog nosoroga preterani lov, smanjenje površine na kojoj ova vrsta boravi, i uticaj čoveka na prirodno stanište, međutim to su sve izgovori. Svi znamo da bi krda ovih nosoroga i dalje ponosno šetali ovim prostranstvima da im je bilo omogućeno da primaju i do 30.000 mesečno za treću i četvrtu bebu nosoroga po majci, kaže lovočuvar Džospe Vakira.

Prema tvrdnjama poznanika, poslednji nosorog nije imao nameru da se skrasi i pravi porodicu, ne toliko zbog lovokradica i potpuno poremećene životne sredine, koliko zbog teškog materijalnog stanja u kojem se nalazio.

– Sudanu bi značio taj finansijski dodatak da u današnje vreme, kada je finansijska situacija teška, živi život dostojan jednog nosoroga, a ne da životari, samo jede i pije, radi tu i tamo na crno i kuka na vlast, kažu predstavnici rezervata.

Kako se nezvanično saznaje, vlasti su i ranije pokušavale da inspirišu Sudana da oformi porodicu motivacionim sloganima “Rađaj, zbog lovokradica ne odgađaj” i “Dosta rike, nek se mali nosorog ritne” ali da neuspeh pripisuju “verovatno lošoj rimi.”

Predstavnici rezervata kažu da su i drugim sredstvima motivisali poslednjeg nosoroga da zasnuje potomstvo, na primer povratkom poreza na bebi-opremu ali je “on uvek imao izgovore poput toga da nema sa kim da se pari pošto su sve ženke izgleda otišle u grad.”

Viktor Marković

 1. Aca kaže:

  Volim njuznet, ali ova vest mi je loše zvuči i kao šala.
  Ljudi su stoka.

 2. dejan kaže:

  Dejan Radonjic bas ste duhoviti🙄,to pokazuje koliko je covek nehuman ☹️

 3. Davor kaže:

  Srpski političari nadživeli višestolećnu familiju severnog belog nosoroga .

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *