njuz-autor

AUTOR: Bojan Savic

20. jan. 2014

Dete upisalo roditelje na časove matematike kako bi umeli da mu urade domaći

Dete uvereno da će njegovi roditelji uspeti da savladaju matematiku

BEOGRAD, 20. januar 2014, (Njuz) – Zahtevno gradivo sa kojim se đaci susreću u osnovnoj školi primoralo je trinaestogodišnjeg J.M. iz Beograda da svojim roditeljima pronađe privatnog profesora matematike koji će im olakšati rad na njegovim domaćim zadacima.

J. M. kaže da ima razumevanja za probleme koje njegovi roditelji imaju sa matematikom jer su porodično naklonjeniji društvenim naukama, ali da ne sumnja da će oni uz dovoljno truda uspeti da savladaju neophodno gradivo.

– Sa ostalim predmetima manje više nemam problema. Majka je jako dobra u gramatici i u jezicima uopšte, pa bez problema radi domaće zadatke. Matematika nam je nekako svima problematična, ali očekujem da će uz dobrog profesora uspeti da se izbore sa njom – uveren je J.M. – Jako je bitno da moji roditelji na vreme shvate da mogu da se izbore sa svakim problemom, ako pokažu volju i trud – objašnjava ovaj dečak zašto se odlučio na ovakav korak.

Njegov otac Dragiša smatra da je ovo pravi potez i da bez podrške sa strane ne bi uspeo da se izbori sa domaćim zadacima koje njegov sin donosi kući.

– Do šestog razreda nije bilo većih problema. Žena i ja smo se zajednički nosili sa njegovim domaćim zadacima, ali nas je prelazak u sedmi razred dočekao nespremne. Tada su stigli skupovi celih brojeva i računske operacije u njima. Tu je već nastao problem.. Uz dosta muka smo se izborili sa svim tim kada je stigao sedmi razred i u njemu razmera i proporcija, zatim stepenovanje, korenovanje i racionalni algebarski izrazi. Bez pomoći profesora to bi stvarno bila nepremostiva prepreka za nas.Dragiša dodaje da je zahvaljujući upornom radu sa svojim profesorom uspeo da se izbori sa domaćim zadacima koje njegov sin dobija u školi ali da ga je ipak malo strah kada vidi nastavni plan matematike za narednu godinu. Tu ga čekaju funkcije i sistem linenarnih jednačina što je po njegovom mišljenju preveliko opterećenje za čoveka njegovih godina. On poziva Ministarstvo prosvete da pokrene reformu i svoj školski program prilagodi uzrastu i objektivnim mogućnostima roditelja.

Bojan Savić

 1. Ja sam kaže:

  Kod nas je teze zavrsiti Osnovnu skolu nego magistrirati.
  Pitajte Tomu, Velju…

 2. Neupucen kaže:

  Ha, pa ovo nije šala… Ja sam godinama (od sedmog pa do kraja Gimnazije) rešavao i objašnjavao kolegnici sve zadatke iz fizike, da bi ih ona prepričavala svom sinu :)

  1. mirko kaže:

   Ajde sad kao objasnjavao zadatke koleginici za sina , mada dobra ideja za svaleraciju . 5+

 3. mamamimi kaže:

  Taj ministar prosvete mora da shvati da su roditelji osnovaca u proseku sve stariji i da se sve teže nose sa obavezama svoje dece. Ono što su nekad roditelji učili u tridesetim, mi sada učimo u četrdesetim. Srećom, naša deca imaju razumevanja, pa kada dođemo uveče s posla i vidimo da su sami uradili domaći iz likovnog, meni dođe da pustim suzu, gledajući koliko se žrtvuju zbog nas.

 4. Miki kaže:

  Noćas kasno dvoje roditelja čitali su pesmu o zecu i odgonetali – šta je pisac time hteo da kaže.
  Da oni kažu detetu, da dete kaže nastavnici.
  Takvu poruku nisu mogli naći u pesmi o zecu. Nisu znali gde je.
  Zbog toga molimo sve pisce: ako imaju kakvu poruku, neka nam je ostavljaju kod nastojnika ili ubace u poštansko sanduče.

  Duško Radović

 5. celtic kaže:

  Sudeći po ovom tekstu, radnja se trebala zbivati u Zemunu, a s obzirom na opisani nivo znanja, tata je ziher policajac, a majka KV PR menadžer MZ Mirijevo

 6. porr kaže:

  dragisa je trebao sam to da odradi a ne da ga dete nagovara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *