njuz-autor

AUTOR: urednistvo

30. maj. 2011

Sindikat kafedžija odobrio prolazak pešaka kroz bašte kafića

Pojedini konobari se plaše da će ih novi sporazum ometati u radu

BEOGRAD, 30. maj 2011, (Njuz) – Sindikat ujedinjenih kafedžija Srbije i gradske vlasti Beograda, Novog Sada, Niša, Subotice i Kragujevca, postigli su danas sporazum o postavljaju trotoara koji će prolaziti kroz bašte ugostiteljskih objekata.

Posle višemesečnih pregovora, koji su više puta bili prekidani zbog nemogućnosti da se pronađe zajednički jezik, kafedžije su pristale na postavljanje trotoara u širini od 50 santimetara koji će voditi kroz njihove bašte i omogućiti prolaznicima neometano  kretanje po gradskom jezgru. Za uzvrat, gradske vlasti su se obavezale na plaćanje mesečne nadoknadu ugostiteljima za korišćenje ove usluge.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas smatra da će ovaj sporazum obradovati sve sugrađane.

– Beograd je uspeo da se izbori za rentiranje zemljišta u vlasništvu kafića, tako da će našim sugrađanima biti omogućeno da prolaze kroz bašte ugostiteljskih objekata. Ova odluka će znatno ubrzati šetnju kroz centar grada, jer pešaci više neće morati da zaobilaze bašte i šetaju po kololovozu – smatra Đilas.

Novi sporazum naišao je na podršku većine vlasnika kafića, koji smatraju da će renta Skupštine grada dobro doći da pokrije nešto slabiji promet u periodu između 15 i 15:30 časova, kada je većina potencijalnih gostiju na ručku.

Jedino su se predstavnici udruženja „Brzi konobar“ ovome usprotivili, upozoravajući da će ovakva odluka izazvati napade bezobzirnih prolaznika na konobare koji žure sa punim platoima pića.

– Sramni sporazum Gradske uprave i naših poslodavaca dao je zeleno svetlo svim prolaznicima, šetačima i majkama sa malom decom da mogu slobodno da se kreću i kroz bašte kafića. Prolaznici više neće gledati kuda idu i biće povećan broj sudara sa našim radnicima što će izazvati velike količine prosute espreso kafe i mućenih nesova. Da bismo zaštitili naše članove tražićemo od Ministarstva rada i socijalne politike i Vlade Srbije da konobari dobiju status službenog lica i da se svaki sudar sa njima žestoko sankcioniše – poručuje Sreten Pantelić, predsednik udruženja „Brzi konobar“.

Dušan Perić

 1. Tetka kaže:

  50cm? Mnogo brate! Toliko su ostavili i pored kontejnera kad su ih uvukli u deo trotoara, pa sad pešaci gube orijentaciju… Ej, pa nije lako uhvatiti pravac na tolikom prostoru!
  A te majke sa malom decom su naročito gadne! Zbog njih moraju i automobili sa trotoara da se sklanjaju… ccc!

 2. AnjaSpamov kaže:

  ovo je necuveno! sta je sledece, automobile ce da parkiraju pravilno na parking mestima i u garazama, umesto na trotoaru??? majke sa decom u kolicima treba da se vode kao motorna vozila, i da se registruju i da polazu voznju!
  kud ide ovaj svet…
  :)

  1. S. kaže:

   Shvatam ja svo zezanje i sprdnju, al’ ovo za polaganje voznje kolica ima prilicno smisla. Tada bi mozda prestale da ta kolica guraju po biciklistickim stazama i rizikuju sopstvenu decu.
   Odnosi se naravno, na gradove koji imaju biciklisticku stazu :)

 3. Besposlena kaže:

  Slažem se da sa tim da lica koja ne sede u kafićima nemaju šta da traže po trotoaru koji je uz to i sastavni deo pomenutih kafića ,a tek bezobrazne majke sa malom decom ,pa one bi i da im se čak i prvenstvo ustupi.Mislim da čelnici pomenutih gradova razmisle i o plaćanju prolaza kroz navedene objekte,a taksa bi bila u visini polovine cene pića u objektu kroz koje je lice prošlo,,a istu bi delile ravnomerno gradski čelnici i gazde kafića tj.i vuk sit i ovce na broju

  1. Nenad kaže:

   U Srbiju funkcioniše po sistemu vuk gladan a ovaca nema

 4. dragan kaže:

  Nije u redu da građani besplatno prolaze, karta se mora platiti u visini cene čaše vode, penzioneri mogu pokazne i godišnje karte dobiti u Mesnim zajednicama i mogu besplatno prolaziti samo kroz bašte sa teritorije njihove Mesne zajednice. Zamislite situaciju kad se penzioneri besplatno voze po gradu i besplatno šetaju kroz bašte kafana…

 5. mamamimi kaže:

  Jadni ljudi, umorni od celodnevne naporne dremke ne mogu na miru ni prvu jutarnju kafu u 14:00 da popiju, a da ih ne uznemiravaju bezobrazni prolaznici, ljubomorni jer nemaju para ni za kiselu vodu.

 6. Celtic kaže:

  Novi zakon: Pješačenje, majčinstvo i bebstvo se kažnjavaju sa 1000 $; za ponavljanje ovih zločina – 10 god. kućnog pritvora uz TV Pink.

 7. boban kaže:

  Pa ako se sudaris sa bebom i majkom ti treba da se kaznis majmune a ne majka i beba, znas koliko b…. k…. ove napacene gradjane za vase konobarske probleme, pa nije vas trotoar i ulica debilcine.

  1. au brate... kaže:

   bobaneee… kraljuuuuu…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *