njuz-autor

AUTOR: urednistvo

14. maj. 2018

Siniša Mali najavio oslobođenje od plaćanja poreza na kupovinu prva 24 stana

BEOGRAD, 14, maj 2018, (Njuz) – Kandidat za mesto ministra finansija i bivši gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavio je da će kada stupi na dužnost ministra finansija kao prvu podsticajnu meru izdejstvovati u svom mandatu poresko oslobođenje na kupovinu prva 24 stana, umesto dosadašnjeg jednog.

Mali smatra da dosadašnje poresko oslobođenje od plaćanja PDV-a na kupovinu prvog stana u izgradnji, kao i oslobođenje od plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava fizičkom licu koje kupuje prvi stan, nije dovoljno, i da se ostavlja dosta mesta za mutne radnje onim ljudima koji sa platom od 900 evra kupuju stanove gde samo kvadrat košta i do 7.000 evra.

– Razmišljao sam koju bih prvu meru mogao da uvedem kao novi ministar finansija, a da građani Srbije ne negoduju kao u slučaju fontane ili rušenja u Savamali. Došao sam na ideju da građanima olakšam da reše svoje stambeno pitanje, ali i potencijalno pitanje svojih potomaka. Lično smatram da dosadašnja zakonska odredba koja reguliše određena poreska oslobođenja za kupovinu prvog stana u izgradnji nije dovoljna, jer se radi o povraćaju PDV-a koji iznosi samo 10 odsto od cene stana, kao i 2,5 odsto kod prenosa prava svojine fizičkom licu koje kupuje prvi stan. Složićete se da se radi o bizarnoj sumi novca koji se vraća građanima kada se radi samo o jednom stanu? – pita se Mali.

Budući ministar finansija ističe da njegova ideja o izmeni zakona ima uveliko da olakša kupovinu stanova građanima bez potrebe da dodatno angažuju ofšore kompanije sa Devičanskih ostrva i time imaju uvećane troškove kao što je bio njegov slučaj.

– Možete da zamislite koje sam muke i troškove imao kada je trebalo da angažujem te ofšore kompanije za svaki stan posebno. To je zaista masovna papirologija, a troškove njihovog angažovanja još uvek isplaćujem i to preko kirije od izdavanja sva 24 stana u Bugarskoj – kaže bivši gradonačelnik.

Zvanična odluka o tome ko će biti novi ministar finansija još uvek nije doneta, ali Mali navodi da u slučaju njegovog izbora navedena zakonska izmena može biti doneta već na leto, a kada će ujedno početi i izgradnja jeftinih stanova koju je ranije najavljivao predsednik Aleksandar Vučić.

Damjan Anđelković

 1. milan (nisam odavde) kaže:

  Ako bi ministar obezbedio da svi ugovori o rasprodaji državnih i drugih dobara budu javni i da se na sve naplate ,,provizije” ,,usluge” i ,,savetovanja” uredno plati porez državi, te tričave takse na stanove i prenose vlasništva bi apsolutno mogli ukinuti!

 2. voya montoya kaže:

  Da li ce ovo vaziti i za polovne stanove,starije od Malog i malih…?!

 3. svejk kaže:

  S obzirom na to da se nelegalno stečena imovina prebacuje na ofšor kompanije i na njihove tekuće račune, treba da se stanovništvu Srbistana odštampaju nove uplatnice sa žiro računima ofšor kompanija kako se ne bi političari mučili oko prebacivanja novca nego da građani direktno uplate svoje dugove na njihove račune.

 4. och kaže:

  “Razmišljao sam koju bih prvu meru mogao da uvedem kao novi ministar finansija, a da građani Srbije ne negoduju kao u slučaju fontane ili rušenja u Savamali.”
  pa sam smislio da ću sistemski da napravim isto ovo, sto sam dozvoliavao arhitektonski u bg-u. znaci opet da zajebem gradjane, pa da dam onim koji već sve imaju.
  ja se izvinjavam, al’ taj covek je prosto glup i bezobrazan.

  oh, jos jedno – kako je bas dosao do broja 24? zasno ne 13 ili 78? zasto ne 162517?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *