nazad na vrh

Smeće oduševljeno netaknutom srpskom prirodom

Dobro je što najzad upoznajemo svoju zemlju, kaže plastična flaša sa obale Dunava

CELA SRBIJA, 2. septembar 2020, (Njuz) – Srbija je prelepa zemlja, izuzetnog turističkog potencijala, jednoglasan je zaključak smeća koje je ovu letnju sezonu iskoristilo da obiđe njene, do sada nepoznate, kutke i punim plućima uživa u njenoj netaknutoj, divljoj prirodi.

Plastične flaše i kese, papiri razlilitih boja i dimenzija, limenke piva, prazne kutije i opušci cigareta su na pravi način iskoristili zabranu putovanja u inostranstvo i preplavili izletišta širom Srbije.

– Bila sam razočarana jer mi je propao planirani put na more, ali sad shvatam koliko bih propustila da nisam ostala u Srbiji. Ovde sam već desetak dana i za to vreme sam obišla ceo kraj i uverila se kakvu lepotu krije naša zemlja. Bila sam na visokim planinskim vrhovima odakle se pruža pogled na okolinu, disala čist planinski vazduh, odatle se spustila na obližnje Ribničko jezero gde sam par dana kampovala u društvu nekoliko plastičnih flaša i pikavaca, a onda sam produžila dalje kroz neprelegdne pašnjake i livade – rekla nam je jedna plastična kesa koju smo zatekli u šetnji Zlatiborom.

Prema njenim rečima, korona jeste poremetila čitav svet, ali je njoj, kako kaže, omogućila nezaboravno iskustvo koga će se uvek sećati.

Da ovaj slučaj nije usamljen pokazuje đubre koje je iskoristilo letnju sezonu da uzduž i popreko obiđe Srbiju i svojim očima se uveri u njenu veličanstvenu lepotu.

– Priroda je bila više nego izdašna prema našoj zemlji i šteta je što je tek sada otkrivamo. Planine, vojvođanska ravnica, reke i jezera su pravo blago. Gde god da se okrenete možete otkiriti neki kutak neizmerne lepote koji vas prosto mami da ga posetite, zadržite se na njemu bar nekoliko sati kako biste uživali u stvaralačkoj magiji prirode. Dobro je što smo napokon došli u situaciju da upoznamo sopstvenu zemlju i nadam se da ćemo se svi zajedno truditi da je sačuvamo za neke naredne generacije smeća koje tek treba da je upoznaju na pravi način – ispričala nam je jedna flaša koja leto provodi krstareći Dunavom.

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
 1. Да сте барем мало претерали па да се и насмејем. Овако … туга … жива истина.😩

 2. Smeću će uživanje u prirodnim lepotama Srbije presesti, čim nadležni primene i na mnogo mesta postave, izum poznat svetu još u prošlom veku – kante i kontejnere za djubre i nauče kako se uredno i na vreme prazne!

  • Druže, ako nema kante ili ako je prepuna, to ne znači da treba smeće da se ostavi gde god. Ništa nije opravdanje za takvo ponašanje. Ako nema gde, smeće ponesi sa sobom, pa ga baci tamo gde ima kontejnera ili kante.

   • Da li je starija kokoška ili jaje, teško je odlučiti. Ali ako nešto treba dvoje zajedno da rade nikada neće biti gotovo ako se samo jedan zalaže, koliko god se trudio!

    • Нема оправдања! Ко не зна шта ће са својим ђубретом, нека га ствви себи у гаће (ако их има).

 3. “neće smeće u vreće” “prazna kesa lebdi u nebesa”- čisti haiku!

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix