njuz-autor

AUTOR: urednistvo

12. dec. 2010

Socijalni program za ministre žrtve rekonstrukcije Vlade?

Tenzija raste kako se približava datum rekonstrukcije vlade

BEOGRAD, 12. decembar 2010, (Njuz) – Juče je u Alt-media Centru održana konferencija za štampu udruženja “Linija siromaštva” koja je uputila zvaničan zahtev Vladi Republike Srbije i premijeru Mirku Cvetkoviću za uvođenje socijalnog programa za ministre koji budu ostali bez posla usled predstojeće rekonstrukcije Vlade.

U saopštenju se navodi da je većini ministara već ugrožen standard i da bi se situacija dodatno pogoršala ukoliko bi ostali bez beneficija koje ministarsko mesto donosi. – Slučaj ministra Slobodana Milosavljevića, koji je u izjavi za dnevni list “Novosti” naveo da mu je standard ugrožen je samo jedan u nizu slučajeva čija bi situacija mogla da eksplodira posle najavljanog smanjenja Vlade. Mi shvatamo da je štednja neminovna, ali ući u tako nešto bez jasno definisanog socijalnog programa za one koji ostanu bez posla može izazvati socijalne nemire – navodi Siniša Ristivojević, glasnogovornik udruženja.

Da situacija nije nimalo naivna potvrđuje i lider sindikata “Rad bez portfolia”, Janko Kamatović. – Igramo se sa sudbinom barem 20 porodica ovde. Ne bi me iznenadilo da nam predstoji “vruće” proleće kada će ministri zakrčiti saobraćaj glavnog grada do ispunjenja njihovih uslova. Život dostojan čoveka i pravo na rad. Minimum u socijalnom programu bio bi članstvo u Upravnim odborima nekih od javnih preduzeća, isplaćivanje 80% ministarske plate godinu dana posle dobijanja otkaza i redovno čišćenje bazena u dvorištima. Bez toga, ne garantujemo za posledice po javni red i mir. Sigurni smo da će nas podržati i ostali sindikati i onda možemo očekivati domino efekat – najavljuje Kamatović.

Iz kabineta premijera Cvetkovića nismo dobili zvaničnu strategiju Vlade o tome šta će biti sa otpuštenim ministrima. Kako nezvanično doznajemo, jedini plan je isplata nadoknade u iznosu od 200 evra za svaki dan radnog staža u Vladi. Ukoliko bi se neki ministar dobrovoljno prijavio da napusti svoje radno mesto obezbedili bi mu se i uslovi za dalju profesionalnu edukaciju u oblasti otvaranja konferencija i predavanja na fakultetima.

Marko Vladisavljević

Dejan Nikolić

 1. Zoran Torbica kaže:

  I posle prica da smo socijalna drzava, sram da vas bude samo otpustate.

  Juce Telekom
  Danas ministri
  sta je sutra?

 2. Zoran Torbica kaže:

  Nije vama Srbija na srcu kad ovake vesti objavljujete!
  I Mladica bi prijavili da znate gde je!
  Petokolonasi!

 3. noisy kaže:

  eto ideje xD

 4. div s neretve kaže:

  Stvarno Srbi bi po ovom pitanju trebali uciti od susjeda Hrvata. U Hrvatskoj poslije prestanka ministarke duznosti ministrima se osigurava stan i hrana na trosak poreznih obveznika u Remetincu na duze vrijeme, sukladno kvaliteti ministrovanja.

 5. Drug Bojanić kaže:

  Ne sikiram se ja nji'ov lebac…Turiće ih novi ministri kao svoje savetnike,zamenike,državne sekretare…Long live srpska birokratija…

 6. Stepski Galeb kaže:

  Ma, lako mi je za ministre, ali kako će mi se Mirko snaći? Miiiiiiiiiiirrrrrrrkoooooooooo… Nado moja, uzdanice moja, svetla tačko u ovom mraku beznađa!!! Ako te ne obuhvate ovim socijalnim programom, možeš se useliti kod mene (ženu ću isterati), pa ćemo onda zajedno da idemo da štrajkujemo.

 7. pitagora kaže:

  Naslov je vrhunski
  Tekst je sjajan, samo mislim da bi trebalo da budeste svesni težine situacije, da preduzmete i neku konkretnu akciju jer će reakcija zvaničnika i ovoga puta sigurno izostati ili će biti neblagovremena, tako da molim redakciju da objavi broj žiro-računa na koji možemo da uplatimo pomoć, a ja ću u međuvremenu rasprodati svu svoju pokretnu imovinu (druge nemam), pa da odma’ uplatim dok ne bude kasno.
  Pozdrav redakciji i hvala za brigu o nacionalnom interesu. ;)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *