njuz-autor

AUTOR: Uros Bogdanovic

07. maj. 2018

SOKOJ najavio uvođenje muzičkog dinara na čitanke

BEOGRAD, 7. maj 2018, (Njuz) – Nakon najnovijih saznanja da se u čitankama nalaze tekstovi pesama popularne i narodne muzike, čije autore štiti SOKOJ, upravni odbor te organizacije poslao je zvaničan dopis Ministarstvu prosvete u kom se traži da se naplate autorska prava.

– Deset dinara po svakom prodatom udžbeniku, bilo da je reč o čitankama ili radnim sveskama, mora se sliti u kasu agencije koja štiti autorska prava – navodi se u dopisu.

Muzika nije besplatna, bilo da je reč o muzici, aranžmanu, i tekstu. Uvođenjem muzičkog dinara će se ispraviti višedecenijska nepravda, kojom su udžbenici za muzičko takođe bili izuzeti od naplate autorskih prava.

– SOKOJ je ozbiljna organizacija i adekvatno štiti sve svoje izvođače, između ostalog i Cecu, čija je  pesma citirana u udžbeniku. Zamislite kada bi muzičari hteli da voze taksi, pa taksisti bi blokirali grad momentalno – rekao je Željko Vasić, član UO SOKOJ-a.

On navodi da roditelji neće osetiti dodatni trošak na komplet udžbenika, koji će iznositi maksimalno 100 dinara.

– Na komplet knjiga koji za osnovce košta oko 100 evra, dodatnih 100 dinara predstavlja samo jedan sladoled manje u kućnom budžetu. I to onaj na štapiću. Dve kesice sličica su više od ovog muzičkog dinara, zato ne verujem da će se iko buniti – ocenio je Vasić.

Ministarstvo prosvete još uvek razmatra na koji će se način naplaćivati muzički dinar na udžbenike, jer postoji tržište polovnih udžbenika, koje nije pod kontrolom, a za koje je SOKOJ tražio takođe da se reguliše.

Uroš Bogdanović

  1. amharac kaže:

    pa krajnje je vreme da se dovedu u red i muzicke fontane; svakom ko prodje pored naplatiti 2 dinara, a ko 3 puta proje dati popust “prodjes tri, platis dva”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *