nazad na vrh

SPC: Cene verskih obreda usklađivati sa cenom benzina

Najnovije poskupljenje goriva umanjuje vrednost verskih obreda

VRANJE, 19. januar 2012, (Njuz) – Šezdesetak sveštenika iz okoline Vranja i Leskovca održalo je protest upozorenja na kojem je zatraženo od Vlade Srbije hitno donošenje Uredbe prema kojoj bi se cene verskih obreda usklađivale sa cenom naftinih derivata.

Na protestu je pročitano i pismo podrške Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve u kojem se navodi da su njihovi zahtevi opravdani i predstavljaju zahteve kompletnog sveštenstva.

– Automobili kojima se vozimo na obrede, a njih nije malo, ili na zasedanje Sinoda SPC-a nisu luskuz već sredstva za rad čija upotreba ima i određene troškove koji nisu nimalo mali – navodi se u pismu podrške.

Od sveštenih lica na protestu se moglo čuti i da je ovo samo prvi u nizu protesta i koraka u ostvarivanju njihovih ciljeva, kao i da će, ako se Vlada Srbije ogluši o njihove zahteve, sledeći protest biti u Nemanjinoj ispred broj 11.

– Neka se niko ne iznenadi ako bude bila blokirana raskrsnica Nemanjine i Kneza Miloša. A ako ni to ne bude pomoglo spremni smo i za radikalizaciju našeg protesta – rekao je Vladika Pahomije, koji nije želeo da kaže o kakvoj radikalizaciji je reč.

Iz Vlade Srbije pozvali su predstavnike sveštenih lica da dođu na razgovore u Vladu i da se na traženoj uredbi već radi.

– Shvatamo da povećanje cene goriva utiče na vaš rad i mi već radimo na pronalaženju najbolje formule – rečeno je iz Vlade Srbije.

Što se tiče zahteva o povećanju od 30 odsto cene verskih obreda, Vlada Srbije je saopštila da je taj zahteva zakasnio za ovu fiskalnu godinu.

– Možemo da izađemo u susret i da dozvolimo povećanje od osam odsto koliko je projektovana inflacija za ovu godinu i koliko je povećanje cena i usluga dozvoljeno i ostalim javnim službama. Sve preko toga dovelo bi do rizika i povećanja inflacije što nikome nije u interesu – saopšteno je iz Nemanjine 11.

Bane Grković

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
 1. Ne treba dozvoliti poskuplljenje verskih usluga, posebno cene osvećenja setve i žetve, jer to onda direktno utiče na povećanje cene svih proizvoda!

 2. Slazem se ,ali onda bi trebalo i da SPC placa PDV. Zamisljam scenu, gde pop na sahrani, umesto kajle, nosi oko vrata aparat za izdavanje fiskalnih racuna.

  • Gde ti to pade na pamet? Ideja je odlična. Zamislila sam i ja i smejem se ceo dan.
   Zalepi bar kod pokojniku na čelo, pa očita.Opelo, 1 kom 30 minuta 5000 din + PDV A udovica onda provuče karticu, pa na rate i da je vidi Bog…
   Čula sam da postoji osoba koja je uplatila novac za neki obred na žiro račun crkve, a popu dala uplatnicu. Možda je to samo urbana legenda, al je mnogo dobra fora.

 3. Neka idu pesice kao pre!
  To su bila vremena…

 4. Osim toga, i sam Isus je tako hodio zemljom…

 5. Jašta. Otac na službenom putu-pojanje slavskog mantranja po kućama, sezona čoveče!

 6. Jedino rešenje je da kada se pođe na osveštanje slavskog kolača, da se ponese pored dosadašnjeg inventara: kolač, sveća, vino i žito, još i kanister benzina, koji bi se takođe osveštavao, a neki đakon bi istakao po 10%, dok bi se osveštani ostatak vraćao u auto vlasnika. Tako bi cene obreda ostale iste. Ukoliko vaš sveštenik, pak, vozi elektro-mobil, onda bi prilikom dolaska kući za svećenje vodice trebalo da mu razvučete produžni kabl do automobila i obezbedite konstantnih 220V sve vreme posete vašem domu.

 7. Srpski pravoslavni ateisti su svi koji imaju bolje automobile od sveštenika.

 8. duboko se klanjaj, daleko se sklanjaj

 9. Добро је да се не усклађује са ценама нових модела Аудија! ;)

 10. I da izdaju garantni list u slučaju reklamacije zbog neispunjenih molitvi sve po novom Zakonu o zaštiti potrošača.

 11. pa shta? nishta chudno, i kurve uskladjuju svoje usluge sa cenom goriva josh od 2009. god…..
  mene vishe interesuje da li ce cene verskih obreda, koje su sada vezane i izrazene u evrima (od 2008.), biti izrazene u nekoj drugoj, stabilnijoj valuti

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix