nazad na vrh

Spisateljica dokazala da je Fidel Kastro Srbin?

Sin Anđelka Kastratovića? FOTO: Blic/AFP

BEOGRAD, 16. februar 2011, (Blic) – Spisateljica Dragoslava Koprivica objavila je knjigu “Besmrtni Kastro i srbski rod” u kojoj pokušava da dokaže da je legendarni kubanski lider poreklom Srbin.

Promocija knjige Dragoslave Koprivice o čuvenom predsedniku Kube Fidelu Kastru “Besmrtni Kastro i srbski rod” održaće se sutra u 18 sati u zgradi opštine Voždovac u Ustaničkoj ulici.

Autorka se u svom delu upustila u smeo poduhvat da dokaže Kastrovo srpsko poreklo na osnovu etimološki izvedenog zaključka da ukoliko je Kastro izjavio da je poreklom Kelt iz Galicije u Španiji, to po automatizmu za istoričare znači da je poreklom bio Srbin.

Građa za knjigu su intervjui sa Fidelom Kastrom stranih autora, pošto se Koprivica nikad nije lično srela sa glavnim junakom.

– Kad kažem besmrtni Kastro i srpski rod, mislim na falsifikate i kontrolisanu istoriju civilizacije. Ali, Kastro je izjavio da je njegov otac Kelt. Kelti su Srbi. Ludilo? Ako zaronite dublje, bili sardina ili ajkula, izgnjuraće te iz tog ludila čvrst sistem. Srpsko keltska idila nije okončana dok hemija čini svoje.Kastrov otac je Angel Kastro. Nisam našla nijedan dokaz da Angel Kastro ne bi mogao biti Anđelko Kastratović – napisala je Koprivica.

Dragoslava Koprivica je veliki deo života provela u Francuskoj, autor je velikog broja eseja, pripovedaka kao i knjiga “Osvajanje Erosa”, “Skice za novo doba“, “Dionizijski tromb“ i “Ljubavni let“.

D. Milićević

izvor Blic.rs

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
 1. Pa dobro, pa sto je ovo prepisano?
  Pa zar pocinjete sa objavljivanjem vesti preuzetih iz dosadnih novina??? :((((((
  Bzvz…

 2. Sad’ ce Zana preko veze da snimi novi spot na Kubi…

 3. Hahaha, nikad dosta ovih paleosrbologa. Trebalo bi ih skupiti sve na jedno mesto i snimati ko prokleti cirkus. :D

 4. Ovi iz Blica rešili da vam otmu hleb nasušni…

 5. s obzirom da su Srbi nebeski narod moze bit da su doletjeli i do Kube. Posto su Kubanci onako crnpurasti moze biti da su iz juzne Srbije. Iz Nisa bre.

 6. Meni je najbolji deo teksta “Nisam našla nijedan dokaz da Angel Kastro ne bi mogao biti Anđelko Kastratović “. To sto nije nasla ni jedan dokaz da bi mogao biti nema nikakve veze, haha loodilo

 7. O Fidel (infidel), kad dižeš ruke na nebesjeh !
  Da svjatitsja imja Tvoje; pipaš li nošto meko ?

  To su jaja Jose Broza.

 8. Kastro, Kastratovic, Krkobabic…Dinastija Ming, bog te mazo

 9. Od kada se pojavio Njuz, sve mi je teže da odredim razliku između stvarnih vest i parodije, zato što s mnogo većom obazrivošću čitam druge novinske članke, pogotovo one rubrike “život, ljudi, nauka”. I ranije sam imao kritički pristup prema medijima, ali ne na ovoj način od kada čitam Njuz. Za tu zaslugu, uredništvo Njuz-a treba nagraditi državnim odlikovanjem.

 10. Brani se “njuz”, otimaju ti hleb, ovaj , pardon , ideju.

 11. Nista iznenadjujuce. Mnogi ozbiljni istrazivaci istorije, ne samo Srbi, osporavaju zvanicnu evropsku istoriju. Posebno deo o narodima i jezicima. Eto, sad i umetnici slede te istrazivace. Jer, znaju da su Kelti govorili srpskim jezikom. Pogledajte u enciklopedijama odrednicu o spanskom jeziku, pa cete videti da je to novi jezik. A Kelti su govorili srpskim jezikom. Neka tih nepobitnih cinjenica i u lepoj knjizevnosti. Francuski, španski i portugalski jezici – nastali su krajem 11. i početkom 12. stoleća, engleski početkom 16, a rumunski i nemački tek u 19. stoleću. Skandinavski nastali na bazi slovenskih, što je u 19. stoleću objasnio ruski filolog.
  Znači, Kelti nisu mogli govoriti, pre ovog vremena, nijedan drugi jezik no srpski – a srpsko ime je obeležavalo sve pretke današnjih Slovena. Slovensko ime se pojavljuje tek u 6. stoleću nove ere. Pročitajte o jezicima (piše ovako) u svakoj svetskoj enciklopediji.

 12. Obožavam vas :D Ova vest je zaista s punim pravom najpre trebalo da bude objavljena kod vas :D

  “Nisam našla nijedan dokaz da Angel Kastro ne bi mogao biti Anđelko Kastratović ”

  Nisam našla ni jedan dokaz da Dragoslava ne bi mogla biti umno poremećena osoba.
  :D

 13. Srбија до Токija!

 14. Boze, Ja Kaze i Tetka – nisu u redu Vasi komentari. Evo, imate iznesene podatke o vremenu nastajanja evropskih jezika. Iznesite podatke da to nije tacno, jer se cudite. I Srbija do Tokija. Sto Vas sad i to cudi? Procitajte knjige Milosa Milojevica iz 19. stoleca. Srbija ih je bunkerisala, jer je Austrija zapretila Srbiji – i ratom – ako se one ne uklone. Stampane su tek posle 120 godina – 1994. Milojevic je objavio dokument iz Pekinga. U njemu pise o izvestaju granicnog kineskog komandanta. U njemu se opisuje snazna srpska konjica, s kojom Kinezi ratuju. Eto, nemojte se rugati, nego objasnite, ako mozete, da ovaj dokument ne postoji u Pekingu.

 15. Slobodane, molim te oladi sa tim svojim pseudonebulozama. Ne mogu da verujem da neko još uvek živi u zabludama ili da zaista misli kako su takve stvari koje ti navodiš zapravo istinite. 21. vek je čoveče! Nije Srbija više palanka, nije ovo sultanova nahija sa kojom može da radi šta želi, nije ni narod toliko skrenuo sa uma. Presmešno gde može jedna nebuloza od teksta odvesti.

 16. Za ime Boga Lolo,
  Ne može se tako raspravljati – To je ovo, nije ono, ovo je ovo vreme, nije ono, ovo je ovako, ono je onako… Ne, tako. Da li se osvrćete na iznesene činjenice o jeziku. To sam uzeo iz enciklopedije. Ako se ne slažete, kritikujte sadržaje enciklopedijske. Samo hrabro.

 17. Mada i ja podržavam srpsku autohtonističku školu, moram se složiti sa jednik od predhodnih komentara u kojima se kaže, da ako za nešto nemamo dokaz, ne možemo tvrditi suprotno. Ako ameri ne mogu da pronađu dokaz da je Lesandar (Aleksandar) Veliki bio Srbin, to ne znači da je on odmah Amerikanac, i da nije Alexander the Great.

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix