njuz-autor

AUTOR: urednistvo

31. okt. 2010

Srbi u proseku ne rade svega 60% radnog vremena

Surovi kapitalizam

SRBIJA, 31. oktobar 2010, (Njuz) – Najnovije istraživanje Republičkog zavoda za statistiku koje je sprovedeno na slučajno odabranom uzorku od sedam hiljada zaposlenih osoba pokazuje da građani Srbije sa stalnim zaposlenjem u proseku ne rade samo 60 posto radnog vremena.

Neki od ispitanika su u anketi naveli da se, pored svojih radnih obaveza trude i da „se malo opuste“, „dobro odmore kako bi mogli da što efikasnije da rade“, „otvore koji pasijans“, i „popiju kaficu, ali natenane“. Pomalo iznenađuje podatak da skoro trideset posto ispitanika uopšte ne pije kafu, tako da su primorani da vise na fejsbuku, koriste službeni telefon kako bi ćaskali sa prijateljima a jedan od ispitanika je izjavio:

– Sedim ispred kompjutera i nasumično udaram tipke na tastaturi kako bi nadređeni stekli utisak da nešto radim. To nije lako ali sam se tokom godina prakse istrenirao da posle dvadeset, trideset minuta jednostavno upadnem u stanje transa u kome ostajem sve do pauze za ručak.

Drugi ispitanik kaže kako popularna kompjuterska igra u narodu poznata kao „Soliter“ uopšte nije jednostavna tako da nije siguran da li može da je svrsta u “nerad”. On kaže kako igranje pasijansa poboljšava koncentraciju i raspoloženje i da bi u slučaju da mora da radi više od pedeset posto radnog vremena najverovatnije imao efikasnost koja odgovara učinku od barem trideset posto radnog vremena.

U jednom preduzeću je upotreba Fejsbuka bila zabranjena tako što je pristup sajtu bio onemogućen, ali su se zaposleni posle nekoliko dana snašli tako što su na firminim štampačima štampali svoje fotografije koje bi na disku doneli od kuće i davali drugima u kancelariji da im napišu svoje komentare i nacrtaju lajkove na poleđini. Sve ovo je produktivnost dodatno smanjilo i primoralo rukovodstvo da ukine zabranu pristupa Fejsbuku.

– U nedostatku opcije „poke“ sam morao lično da odem na treći sprat samo da bih tapnuo kolegu prstom po ramenu i potom se vratim za svoj sto. Za to mi je trebalo sigurno pet-šest minuta – tvrdi jedan od radnika u firmi.

Zabrana korišćenja Fejsbuka na radnom mestu je postala interesantna i sindikatima. Naime cilj većine sindikata pa i strukovnih udruženja je doseći standard iz 80ih godina prošlog veka kada se nije radilo i do 70% radnog vremena.

– Tada ljudi nisu imali Fejsbuk i internet – tvrdi Jovica Milovanović, predstavnik Udruženog sindikata Srbije. – Morali su da se snalaze kako su znali i umeli i više su se družili nego danas. Nisu radili zbog kafe, doručka, bistrenja politike nad novinama. Pojavom Tetrisa i kompjuterizacijom sve se to diglo na drugi nivo, i danas nema izgovora za nerad od svega 4-5 sati dnevno.

Vladine mere usmerene ka stvaranju okruženja za efikasniji nerad počele su već da daju rezultate, tako da su možda na istoj liniji sa sindikatima. Nedavno uvođenje Zakona o zabrani pušenja na radnom mestu je omogućilo zaposlenima da ne rade i više nego do sada jer moraju da utroše i do četrnaest minuta više po cigareti ne bi li stigli do mesta predviđenog za pušenje, koje je najčešće ispred zgrade.

Procenat nerada varira od zanimanja do zanimanja. Tako, na primer, komunalni radnici, popularni đubretari, spuštaju opšti prosek, jer svaki anketirani đubretar je odgovorio da radi minimum 150 posto svog radnog vremena. Alarm je nadavno dignut kod nadležnih i već se radi na strategiji kako bi se ograničio ovaj negativan uticaj.

Budući da zaposleni u Republičkom zavodu za statistiku u proseku ne rade oko 40 posto radnog vremena, u istraživanju su moguće greške i do deset posto.

Viktor Marković

 1. Troll kaže:

  HAhahaha genijalan članak, jedan od najboljih do sada :D

 2. гром kaže:

  Симпатично истраживање и симпатичан чланак.
  Можеш се зајебавати у администрацији, политици односно свугде где можеш да се сакријеш иза шалтера, паравана, секретарице, дођи сутра и сл.
  Тамо где ти одлазиш за својим послом , где се види колико си урадио не (на пр: чистачима улица се види је ли су почистил и колико; тако је са произвођачима делова).
  Како код нас има далеко више првих него других може се узети да су резултати и реални.

 3. t.m. kaže:

  Pronadjoh se u textu…tuga… :(

 4. drlja kaže:

  znaci pitali ste svih 7000 zaposlenih? :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *