njuz-autor

AUTOR: urednistvo

02. nov. 2012

Srbija bez vakcina zbog epidemije gripa u Torlaku

Veliki broj zaposlenih odbio je prošle godine da se vakciniše

BEOGRAD, 2. novembar 2012, (Njuz) – Institut “Torlak” ove godine neće uspeti da proizvede domaću vakcinu protiv sezonskog gripa jer je oko dve trećine zaposlenih obolelo od gripa, saošteno je iz ovog Instituta.

U “Torlaku” napominju da svi pacijenti koji posećuju ovu ustanovu i dalje mogu slobodno dolaziti jer zaposleni redovno uzimaju prepisane lekove.

– Najverovatniji uzrok epidemije koja je iznenada pogodila Institut je loš kvalitet prošlogodišnje vakcine kojom su zaposleni vakcinisani. Takođe, veliki broj zaposlenih u Institutu odbio je prošle godine da se vakciniše zbog straha od komplikacija usled korišćenja domaće vakcine, o čemu su saznali iz pojedinih medija – kaže za Njuz dr Branislav Lazić direktor Instituta “Torlak” koji je i svoje izlaganje morao da prekine nekoliko puta da bi obrisao nos.

– Trenutno ispitujemo virus gripa koji je početkom ove godine zahvatio zemlju i prve rezultate možemo očekivati krajem 2013. godine, a prve vakcine na tržištu mogu se pojaviti već sredinom 2014. godine. Eventualno odlaganje može se desiti samo ukoliko virus mutira, ali nadamo se da se to neće desiti – rekao je direktor “Torlaka”.

Epidemiolog Predrag Kon kaže da je uobičajeno da zdravstveni radnici obole od bolesti koje prenose građani jer su prvi na udaru virusa i zaraza.

– Potrebno je na vreme sprovesti vakcinaciju svih zdravstvenih radnika, a posebno onih koji proizvode vakcine protiv virusa. Iako je Srbija jedna od retkih zemalja koja može da se pohvali velikom ponudom stranih vakcina, ove godine neće biti potrebe za kupovinom neke od njih jer je na lageru ostalo još dosta Novartisovih vakcina koje mogu da se iskoriste jer grip je grip – rekao je Kon.

Miroslav Vujović

Dejan Nikolić

 1. snezana kaže:

  Djukic Dejanovic da zavrne rukav I da primer kolegama.

 2. Tagore kaže:

  Ako udari španjolski grip po Kosovu, svi preživeli Kosovari će naći azil u Albaniji, i Srbija će opet biti okrivljena zbog nedostatka pelcovanja novodošlih okupatora.

 3. Ja sam kaže:

  Najbolji lek protiv gripa je beli luk.
  Predsednik Upravnog odbora ,, Torlak” , gospodin Crni Lukic, je najveci proizvodjac
  ove aromaticne biljke u regionu.
  Odgovor se namece sam po sebi.

 4. Ja sam kaže:

  Sta je sa kolegom Stanarevicem?
  Da nije otisao po vakcine u Nemacku?

  1. Shumsky kaže:

   odlično pitanje!
   ..ja se već zabrinuo….

   1. landarina kaže:

    Zabranila mu žena da dolazi, provalila je da ovde stalno laže o nekim njegovim fantomskim ljubavnicama pa je dobio zabranu.

    1. Shumsky kaže:

     ene!
     ako je tako, onda ću JA LIČNO posvedočiti da je nevin. on je svaku sa kojom se hvalio i poyebo! neke i više puta!
     dečko nije fantom, već yebatch, a svaka poštena domaćica to ume da ceni.

     taaako.uostalom, treba pokazati zlim ženskim okupatorima da muška solidarnost nije utopija.

 5. ben10 kaže:

  Ovaj tekst mi vraća poverenje u domaće proizvode.
  Kupujmo domaće.
  Pa makar i vakcine.
  Nema kola bez Juga, televizora bez EI, gripa bez Torlaka……………

 6. Tagore kaže:

  Jutros u Banji Koviljači sretoh i neke preplašene turiste bez vakcine iz Kabula, Tripolija, Mogadishća i Sharm El Sheikha…
  – Ako nas ne pelcuju, mi ostajemo u turističkoj zemlji Srbiji, pohvalili su mi se mladi turisti.

  Zbog promocije srpskog turizma na Havani i u Pyongyangu, novootvorena izlazna viza Kubanaca i severnih Korejanaca bi mogla povrh gripa i druge zaraze da nam navuče.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *