nazad na vrh

Srbija, Makedonija, Albanija, Crna Gora i BiH: Velika Britanija mora da ispuni uslove ukoliko želi da izađe iz EU

Velika Britanija sa nestrpljenjem čeka odluku "velike petorke"

SKOPLJE, 24. januar 2013, (Njuz) – Savet ministara zemalja Neevropske unije saopštio je danas u Skoplju da je pred Velikom Britanijom dug put do učlanjenja u ovu međunarodnu organizaciju.

Podsetimo, Velika Britanija je juče izrazila nameru da istupi iz Evropske unije, ali će po svemu sudeći prethodno morati da ispuni čitav niz uslova.

– Velika Britanija će najpre morati da potpiše Pakt o stabilizaciji i pridruživanju, a potom i da počne sveobuhvatan proces usklađivanja svog zakonodavstva za propisima zemalja koje nisu u Evropskoj uniji. Tu pre svega mislimo na propise iz oblasti slobode štampe, sudstva, zaštite ljudskih prava i korupcije. Tek posle toga možemo razgovarati o dobijanju statusa kandidata, dok je o datumu početka pregovora još rano govoriti – rekao je premijer Makedonije Nikola Gruevski, zemlje koja trenutno predsedava Neevropskom unijom.

Kako smo nezvanično saznali među “velikom petorkom“ ima dosta neslaganja oko toga da li je sada pravi momenat za proširenje ove organizacije.

– Neki, poput Srbije i Bosne i Hercegovine na primer, smatraju da je sada veoma rizično primiti neku bivšu članicu Evropske unije u članstvo, plašeći se da se talas nezaposlenosti i siromaštva ne prelije iz EU na Balkan. Ipak, većina se slaže da Velikoj Britaniji treba pružiti šansu, tim pre što ova zemlja nikada i nije bila iskreni član Evropske unije. O tome najbolje svedoči činjenica da se Britanija nikada nije odrekla svoje nacionalne monete, što će joj prilično olakšati ulazak u neevro zonu – rekao je visoki činovnik iz Skoplja, koji je zahtevao anonimnost.

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron izjavio je danas da je ohrabren stavovima zvaničnog Skoplja i da će njegova zemlja učiniti sve da u što skorijem roku ispuni uslove koji su pred nju postavljeni.

Bojan Ljubenović

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
Tagovi:
 1. Prvo da nam isporuche onog zlochinca sto je povredio Nemanju Vidica, pa tek onda razgovori. O pregovorima da i ne govorimo.

 2. Urnebesno! Bravo!

 3. U “Neevropsku uniju” kao sto se da videti nije lako uci…Britanci se svojski trude vidim poslali Bojsija da pregovara i mozda i bude nesto…polako videcemo…

 4. Morace i da prihvate da zapadni krak kanala Dunav-Morava- Vardar, ide dolinom Temze.

 5. Korupcija i kriminal su im 90% nizi od srpskog. Dok taj procenat hitno ne povecaju za bar 50%, nemamo o cemu da razgovaramo.

 6. Srbija kao lider NEU zahteva da se ulazak Velike Britanije u ovaj blok uslovi priznanjem Škotske nezavisnosti, ukidanjem paralelnih državnih struktura na severu Irske kao i na Las Islas Malvinas. Takođe, moraće da pokažu više kooperativnosti sa AntiHaškim tribunalom i da isporuče Tonija Blera i princa Harija, osumnjičene za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, Iraku i Afganistanu.

 7. Srbija+Eritreja, Slavonija+Somalija, FYROM, Velika Shqiperija+Kosova+Montenegrija, Bošnja u Hercegovini i istočno Zagorje su u pravu.

 8. Autonomija za Pekam, pravda za Del Boja i Rodnija!

  • Primljene su k znanju reakcije iz Pekama na oslobađajuću presudu za Bojsija pred specijalnim sudom za organizovani kriminal.

 9. Uslovi koje treba da Velika Britanija da ispuni:
  1.Ministri moraju da imaju diplomu prestiznog fakulteta Megatrend
  2.Proterivanje svih umetnika i naucnika koji donose zlo,a ulaganje u Grand colture
  3.Gasenje svih velikih fabrika u gradovima zbog zagadjenja i prodaja ispod cene radi sto jeftinijih ciscenja tih lokaliteta.
  4.Smanjenje plata na 100 posto(realno ne mogu svi biti siti)

 10. Ма шта Никола Груевски трабуња, он је лондонски ђак. Не може то тако! Ми Британце прво мора да избомбардујемо, али пошто нисмо у стању, нека их бомбардује Немачка, а Руси да их бране, као нас ’99. После тога Чеда да види ко је за у Хаг, а Биљана Србљановић да буде градоначелник Лондона, пошто јој се Београд изјаловио. Остале услове ћемо после на кашиче неких тридесетак година. Имамо ми времена!

 11. Lele, ma gde te engleske narkomane i narkomanke da primimo. Ima po neka lepa ali mora da je Meri kraljica Skotske :)

 12. Moraće da dokažu da ne poštuju ljudska prava i prava manjina i da propise iz ove oblasti usklade sa propisima koji važe u zemljama Neevropske unije. To znači da zabrane gej paradu i da usvoje zakon o zabrani gej propagande u narednih 100 godina. Sporna pitanja da rešavaju u skladu sa nedemokratskim principima koji važe u Neevropskoj uniji. To znači da pošalju tenkove u Škotsku , ako secesionisti na osnovu nelegalnog referenduma proglase nezavisnost , da Belfast i Dablin sravne sa zemljom , jer je to legalan način borbe protiv separatizma i terorizma a i Buenos Aires ako se Argentinci ne okanu svete britanske zemle. Zatim da crkva mora da podrži svaki zakon , prije nego što stigne u parlament itd.

 13. Delegacija posmatrača iz zemalja Neevropske unije nadgledaće sledeće izbore u VB , kako bi se uvjerili , da će izbori biti neslobodni i nepošteni i da će biti održani u nedemokratskoj atmosferi , sve u skladu sa standardima zemalja Neevropske unije.
  Britanski sudovi moraće početi da donose pravosnažne oslobađajuće presude za korupciju , organizovani kriminal , nasilje , diskriminaciju i maltretiranje pripadnika raznih manjina.

 14. Mogao si da dodaš i nešto na temu referenduma u Škotskoj, u smislu da je jedan od ključnih uslova koji VB mora ispuniti pogoršanje odnosa sa Škotskom :)

 15. Da prestanu da krše ljudska prava huligana , da im dozvole povratak na stadion i slobodno izražavanje šovinističkih , fašističkih , rasističkih , homofobnih , antisemitskih i sl ubjeđenja.

 16. RispekSt za tekst. Buljim u telefon i smejem se ko budala

 17. Gruevski kaze da ce GB biti pozvana pod privremenim imenom, Bivsa clanica Evropske Unije, zato sto imamo u clanstvu jedna Velika.

 18. nadrealno ko je gledao

 19. prvo autonomija za SVE zemlje komonwelta, pa tek onda pregovori!

  krk bato! da vi'š kako mi yebemo!!

 20. Ha, ha, kako se u zivotu sve vraca. E sad i ako uspeju da reformisu sve drzavne institucije po neEvropskim standardima, mi treba njuma da sakrijemo stolicu da ne mogu doci na pregovore ili jednostavno da u kalendaru ne nadjemo ceo slobodan dan.

 21. UK doesn't simply walk into Mordor!!!!

 22. I da pocnu da voze desnom stranom.

 23. Obavezno im tražiti uvođenje mita i korupcije u sve javne ustanove kao jedan od glavnih uslova!

 24. Nacinjena je gruba greska u ovom clanku, treba da se potpise Pakt o DEstabilizaciji i RAZdruzivanju. Novinari, po obicaju, ne znaju svoj poso.

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix