njuz-autor

AUTOR: urednistvo

15. dec. 2011

Srbija se vraća na dinar

Građani Srbije sve češće i plaćanje mita računaju u dinarima / FOTO: Blic

BEOGRAD/BRISEL, 15. decembar 2011, (Njuz) – Stanovnici Srbije sve češće cene računaju u dinarima, a ne u evrima, pokazalo je najnovije istraživanje Evropskog zavoda za balkanski monetarizam.

U Srbiji je u drugoj polovini 2011. godine čak 57 odsto građana cene stanarine, automobila i drugih potrepština računalo u dinarima, a prema podacima ovog istraživanja, čak su i podmićivanje i koruptivne radnje počele da se računaju i izražavaju u dinarima.

– Oko 65 odsto ispitanika navelo je da im je u državnim službama, agencijama i institucijama u poslednjih nekoliko meseci mito tražen isključivo u dinarima, dok je evro izbegavan – stoji u izveštaju EZBM-a.

Stručnjak za finansije Stojan Gorčinović kaže da uzroke ove pojave treba tražiti u činjenici da je evro kao valuta u velikoj krizi.

– Pored krize evra, vraćanju na dinar doprineo je i revolt građana prema EU zbog nedobijanja statusa kandidata. Građani su to očigledno rešili da kazne, a ne bih se začudio ukoliko bi taj revolt u narednim mesecima poprimio drastičniji oblik, tako što bi Srbi sve više počeli da koriste rublju u obračunavanju svojih izdataka i transakcija – ocenio je Gorčinović.

Prema njegovim rečima, vraćanju na dinar doprinela je i procena agencije „Blumberg“, koja je inače jako čitana u srpskim domovima, da je dinar, uz rumunski lej, valuta koja je u odnosu na evro u proteklom periodu bila najstabilnija.

EZBM u zaključku izveštaja navodi da bi ignorisanje evra od strane srpskih građana, ukoliko se produži i sledeće godine, moglo da dovede do definitivnog kraha te valute i raspada zone evra. S obzirom da nema naznaka da će se na relaciji EU-Srbija odnosi popraviti u skorije vreme, konstatuje EZBM, vrlo je verovatno da će se pomenuti sumorni scenario i ostvariti.

Nenad Milosavljević

REKLAMA: Knjiga “Ovo nam možda nije trebalo” plaća se isključivo u dinarima

 1. Djukicmaister kaže:

  Taj dinar, kol'ko to marki?

 2. misley kaže:

  Vidi ‘vako bato…to ti dođe dva večna plamena ili četiri rešetke od šahta.
  Ili još lakše, to ti dođe-dođem ti!

 3. Dule kaže:

  Jel nas to neko zeza da Srbi nece evre, pa cemu ova EU groznica od strane nasih demokrata?

 4. scoby kaže:

  To će biti prelomni momenat, kad nekretnine krenu da se prodaju u rubljama! Nadmašićemo i (bivšu) braću crnogorce u ljubavi prema rusima, jer čak ni oni svoje nekretnine nisu hteli da prodaju rusima u rubljama. Na Grobaru će biti samo da proglasi Guberniju.

 5. ehm kaže:

  Stručnjak za finansije Stojan Gorčinović

  Da nije on neki rodjak Gorcina Stojanovica?

  1. celtic kaže:

   Da, najbliži rođak….

   1. The Onion kaže:

    Takoreci, braca… Stojan i Gorcin, po uzoru na epskog junaka Bolani Dojcina.

 6. himalajac kaže:

  treba dokrajciti EU i evro.
  ja bi sada za inat proglasio 1 euro=1 dinar
  pa nek nas narod sa platama od 15-20 000 dinara, tj. eura krene da kupuje sve zivo po evropi

 7. Neupucen kaže:

  1 dinar=1 kopejka (za vise nemamo osnove u finansijskim rezervama).

 8. Jordan kaže:

  Daj taj dinar i to da probamo, dok mi se ne vrati nemacka marka.

 9. ariela kaže:

  ja bi ipak da se predje na svajcarski franak i da plate budu u toj valuti isplacivane…pa koliko ko rapi dobije…

 10. rajce kaže:

  Uticaj Guvernera Soskica,stedite u dinarima,preporucuje on,i prima platu u dinarima 650 hiljda mesecno.Velika je to kolicina novca,treba to potrositi,a nema se vremena radi se.

 11. upitnik kaže:

  Jedino ga spominjemo u izjavi “nemam ni dinara” :D za sve ostalo su tu neke druge valute!

 12. rajce kaže:

  Ako ne vratimo dinar,nemamo sansu da udjemo u EU.Umesto EVROZONA bice DINARZONA.Evropa sa nestrpljenjem ceka.To su vise puta izjavili evropski zvanicnici.Malo se necka BT,ali kako kaze blizi saradnik kabineta,zeli da ostane anoniman,ocekuje se popustanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *