njuz-autor

AUTOR: urednistvo

14. jan. 2013

Srbija svela saradnju sa Gregorijanskim kalendarom na tehnički minimum

Vlada traži od građana da se ponašaju kao da je juče bila Nova godina

BEOGRAD, 14. januar 2013, (Njuz) – Upotreba Gregorijanskog kalendara koji se inače koristi u Srbiji će danas biti svedena na najniži, tehnički nivo, prenose agencije.

Iako se po Gregorijanskom kalendaru danas obeležava 14. januar, odluka državnih organa je da građani pristupe današnjem danu sa stavom da je u pitanju neradni prvi januar, navodi se u saopštenju iz Vlade Srbije.

– Gregorijanski kalendar će se danas koristiti samo za puko obeležavanje datuma u tehničkom smislu. To znači da će građani moći da vide fizičku manifestaciju kalendara u novinama, na TV-u, kada upisuju datum negde rukom i tome slično. Ali, Vlada je učinila sve da se Srbi ovog neradnog ponedeljka osećaju kao da je nova godina bila juče – stoji u saopštenju.

Dominacija Gregorijanskog i ugnjetavanje Julijanskog kalendara od strane međunarodne zajednice traje skoro jedan vek, iako je Julijanski kalendar nekoliko milenijuma stariji i samim tim, relevantniji, stoji u Vladinom saopštenju.

Vlada priprema i rezoluciju o Gregorijanskom kalendaru koja će se pred poslanicima naći 14. januara po Julijanskom kalendaru.

Viktor Marković

 1. ja sale kaže:

  jako

 2. Stanarević kaže:

  mlako

 3. Polovni Buntovnik kaže:

  Milutin Milanković se u grobu okreće

 4. Shumsky kaže:

  uskoro će etiopska nova godina (pravoslavci braća na čelu sa Heile Selasijom).
  ja opet prasence na žarence, a vi kako óćete

 5. premijer iz senke kaže:

  Obzirom na permamentno stanje smaka sveta vec ceo jedan vek, moja vlada u senci predlaze uvodjenje Majanskog kalendara! Tako ce kalendar da odgovara stvarnom stanju stvari!
  :D

 6. himalajac kaže:

  kao podrsku srpskoj vladi na preporuku da se ne ide na posao danas, majkrosoft je najavio novi, najnoviji windovs svih vindowsa u kojem ce svi datumi biti transformisani u srpski, tj julijanski kalendar

  1. SRB kaže:

   E, hvala Bogu, Himalajac se javio! Da li ja možda nisam u toku, al’ nije te bilo, vala, sto godina! Srećna ti i srećna vam Nova, naša, Julijanska, patriotska, pravoslavna…. Maternja…. Stara Nova godina!

 7. mixon kaže:

  живео нама Гај Јулије Цезар, његово Римско царство и његов календар!

 8. Grešni Miloje kaže:

  Jel’ se to odnosi i na stone kalendare?

 9. nivea kaže:

  – Hey sto se nisi pojavila na date tonight… – Pa tek je za 14 dana..po julijanskom kalendaru. Hihi ..
  Hvala za ideju za “izgovor” ;)

 10. RIMOKATOLIK kaže:

  Gaj Julije Cezar je bio Rimljanin, dakle Rimokatolik, znaci slave Rimokatolicku novi godinu 14, januara hahahaha a ovde glume aptriJote

  1. cezar se okrece u grobu...kao prase kaže:

   A ti, da si bio na casovima istorije,znao bi da je cezar bio paganin i da je kalendar napravio mnogo pre legalizovanja hriscanstva. Kao zvanicni kalendar hriscanske crkve prihvacen je 325.g. na saboru u Nikeji. Plus,raskol se desio 1054.g (nadam se da ne gresim) i do tad nije bilo podela……ali ko je to lud da zna.

 11. NNN kaže:

  Srbija svela saradnju sa zdravim razumom na tehnički minimum.
  Zdrav razum se pita “otkud tako nizak prag za tehnički minimum?”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *