njuz-autor

AUTOR: urednistvo

02. jun. 2011

Srbija traži od Haga da vrati Mladića na još tri dana u Beograd

Mladićev povratak na tri dana, povećao bi interesovanje novinara za intervju sa Tadićem

BEOGRAD, 2. jun 2011, (Njuz) – Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je danas od predsednika Haškog tribunala Patrika Robinsona da optuženik Ratko Mladić bude vraćen hitno u Beograd na najmanje tri dana kako bi bilo odgovoreno na još minimum 30 zahteva za intervju sa srpskim predsednikom.

– Zatražili smo da nam vrate Mladića dok su još strani novinari tu jer smo shvatili da smo pogrešili kada smo ignorisali brojne novinare odlukom da od Mladićevog hapšenja do njegovog izručenja predsednik dâ samo 42 intervjua – rekao je savetnik predsednika Nebojša Krstić i dodao da je siguran da će Tribunal prihvatiti ovaj opravdan zahtev jer je i sam primio mnoge zahteve novinara da se spektakl u Beogradu nastavi.

Prethodno je više od pedeset svetskih medija izrazilo protest Ministarstvu inostranih poslova Srbije zbog izručenja Ratka Mladića u Hag navodeći da je time uskraćena brojnim novinarima mogućnost da na aktuelnu temu intervjišu predsednika Srbije Borisa Tadića.

– Protestujemo zato što smatramo da nismo svi tretirani jednako. Shvatamo da prednost imaju CNN, BBC ili Reuters. Ipak, moralo je biti vremena za sve. Predsednik Srbije je dao od hapšenja Ratka Mladića do njegovog izručenja u Hag samo 42 intervjua, a u Beogradu je bilo 276 akreditovanih medija – preneo je Dario Rivijera, urednik argentinskog dnevnog lista Adnmundo, deo sadržaja protesta.

Njegov kolega Ju-Ben Tau iz južnokorejskog Han-Kjoreh Šinbuma je rekao da novinarska zajednica odbacuje tvrdnje Pres kabineta predsednika Srbije da Boris Tadić nije mogao da dâ više intervjua.

– Prosta računica ukazuje da je predsednik Tadić davao samo sedam intervjua dnevno. To jednostavno nije dovoljno. Ja ne govorim o južnokorejskoj ili japanskoj efikasnosti, ali smatram da je i u zapadnoj Evropi uobičajeno da zaposleni odradi svakog dana bar deset zadataka. Da ne govorimo što je ovo specifična situacija pa je predsednik sigurno mogao da nađe vremena da dâ najmanje 17-20 intervjua dnevno. Jer, samo 42 intervjua, na 276 akreditovnih medija nije ni učinak od 20 odsto – kaže ogorčeno novinar iz Seula.

Više analitičara izjavilo je da smatra protest stranih novinara opravdanim.

– Ponašanje predsednika Srbije jako je čudno i šteti interesima naše zemlje. Imao je tu više od 200 novinara. Mogao je da nađe vremena barem za 150 – kaže jedan analitičar, koji je želeo da ostane anoniman. On odbacuje ocene Pres službe predsednika Srbije da je Boris Tadić uglavnom ponavljao iste stavove.

– Svako zna da nije dovoljno samo sedam puta dnevno ponoviti da nismo znali gde je Mladić i da smo sada zaslužili kandidaturu pa da kandidaturu i dobijemo. Prava mera bila bi ponavljanje najmanje 20 puta. Tada bi Brisel morao da reaguje. Ovako, nisam siguran – kaže analitičar.

Prema dobro obaveštenim izvorima Njuza, zahtev Srbije već se ozbiljno proučava u Vašingtonu gde nameravaju da ponove akciju zarobljavanja Osame bin Ladena.

S.Q.

 1. Golub kaže:

  …………….. ovo preskačem sa komentarima………. ipak

 2. Igorovski kaže:

  u-Ben Tau iz južnokorejskog Han-Kjoreh Šinbuma

 3. majamajic kaže:

  Tadic postaje bljutav sada cak i u shali……….

 4. Ljix kaže:

  Poznato je da sam ja bolji politički analitičar i komentator od Gorčina Stojanovića i Đorđa Vukadinovića zajedno, i zato vam evo kratka i ebitačna analiza fenomena Hag, ali u stihu!

  http://www.zadruznikonj.rs/?p=498

  GIVE ME A HUG :D

  1. Aleksandar kaže:

   Evo jedne sprdačine na temu Mladić-Hag

   http://www.zadruznikonj.rs/?p=620

 5. sumadinka kaže:

  Pravi tekst. Jos da ga on procita.
  “Svako zna da nije dovoljno samo sedam puta dnevno ponoviti da nismo znali gde je Mladić i da smo sada zaslužili kandidaturu pa da kandidaturu i dobijemo”
  Ne pratim puno vesti, ali nekako mi se cini da sam to, samo od njega, cula vise i od 20 puta dnevno

 6. Kum Spasoje kaže:

  Nikad nism mislio da ću zbog predsednika postati homić ali eto.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *