nazad na vrh

Srbija uvela restrikcije vode kako bi je bilo dovoljno za budući kanal Dunav-Morava-Vardar

Vlada procenila da Srbija nema dovoljno vode da popuni kanal / FOTO: B92

BEOGRAD, 24. januar 2013, (Njuz) – U Srbiji su od ponoći na snazi oštre restrikcije vode, a Vlada Srbije je ovakvu odluku donela kako bi se stvorile rezerve dovoljne za budući kanal Dunav-Morava-Vardar koji će plovnim putem povezati Beograda i Solun.

U saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima navodi se da ova odluka nije ranije najavljena kako se ne bi izazvala panika među građanima i kako bi se sprečile eventualne zloupotrebe.

– Niko ne bi trebalo da brine da će ostati žedan, ali da smo ranije najavili odluku ljudi bi se možda uspaničili, a neki bi možda hteli i da zloupotrebe situaciju, da naprave rezerve i posle vodu prodaju na crnom tržištu – objasnio je Miki Mihajlović, direktor Kancelarije.

Kako je Mihajlović još rekao svim vodovodima i proizvođačima flaširane vode naloženo je da proizvodne kapacitete podignu na maksimum.

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević kaže da je veoma prijatno iznenađen potezom Vlade Srbije.

– Pošto sam u Kini gde tražim novac za kanal do Soluna mene niko nije konsultovao, ali sam prijatno iznenađen. Kada budemo iskopali kanal i proširili Moravu i Vardar treba će nam baš dosta vode da to popunimo. Ne bi trebalo da se uzdamo u nebo, da čekamo kišu ili da se otopi sneg na Alpima i Karpatima. Ovo je 21. vek, idemo u korak s vremenom – rekao je ministar Bačević za Njuz.

Do kraja nedelje, Vlada Srbije počeće da izdaje takozvane “vodene karte”. Kako saznajemo, svakom građaninu će na osnovu više parametara kao što su zanimanje, broj članova porodice, starost i slično biti određeno koliko mu je dnevno vode potrebno za piće i održavanje higijene.

Bane Grković

 1. Kanal D-M-V, koji ce nam omoguciti da plivajuci doputujemo do Grcke, mogao bi da se puni i suzama onih koji se smeju ovom projektu.

 2. Brze vode Srbije.
  Inace,Vlada Srbije najavljuje sledeci projekat-
  zicaru Sar planina-Babin zub-Samoni

  P.S.
  Kusturica nece znati sta da radi sa toliko viska dodeljene mu vode.

 3. Vlada pažljivo radi na tome da nas prevede žedne preko vode.

 4. Zakup Solunske luke je istekao 1999 godine , da nece da je opet zakupe na 100 godina .
  ILI im je muka od crnogoraca pa sukrenuli tezim putem .
  :)

 5. Kad vec pravimo kanal,sto ne napravimo i more.Potopimo Kosovo i jug Srbije.Em vise necemo imati probleme sa Albancima,em cemo i zaradjivati.

 6. ukidaj vodu!

  .. i ovako pijem samo ladno vopi ;)

 7. To znači da se Dunav više neće ulivati u Crno More!
  A da ne ispadne kao u onom filmu Živka Nikolića (čini mi se ”Lepota poroka”), pa Egejsko More krene kontra u Dunav! Ako je ministar baćević stekao diplomu na istom ”univerzitetu” kao njegov Prijatelj (i to bez pečata), to lako može da se desi.

  • Украде ми коментар, али нека ти! Да предскаже потоп може свака будала, али како барке да правимо? Одмах треба забранити огрев на дрва – требаће за барке – иначе ће се подавимо ка’ мишеви!

 8. Kada se kanal izgradi sledeći korak će biti kordinirano, istovremeno puštanje vode u WCima širom zemlje, čime će se obezbeđivati plimni talas koji će katapultirati plovila prema moru kroz sistem “brzih kanalizacija Srbije”

  • U cilju kontrole potrosnje, o licnom trosku korisnika, drzava ce ugraditi WC-Plus validatore na ulaznim vratima nus odaja.

 9. Samo se vi smejte! U filmu “Sećaš li se Doli Bel”, Slavko Štimac čita bolesnom ocu (Slobodan Aligrudić) tekst iz novina kako rusi planiraju da isušivanjem Indijskog okeana dobiju na hiljade kvadratnih kilometara obradljivog zemljišta, koja će moći da nahrani čovečanstvo.

 10. Moj prijatelj vec pretenduje na mesto direktora brodogradilista u Cicievcu.

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix