nazad na vrh

Srbija uvodi Zakon o šatro zabrani pušenja na javnim mestima

BEOGRAD, 29. januar 2019, (Njuz) – Srbija bi do kraja godine mogla da usvoji Zakon o šatro zabrani pušenja na javnim mestima, saznaje Njuz.

Kako navodi ministar zdravlja Zlatibor Lončar, Svetska zdravstvena organizacija je upozorila Srbiju na neophodnost regulisanja ove oblasti i zato je naša država spremna da usvoji zakon koji će, gistro, sprečiti pušenje na javnim mestima.

– Naša država je učinila sve što je u njenoj moći da spreči pušenje na javnim mestima, čak sam i ja otvorio posebnu pušionicu na aerodromu, ne bih li izolovao pušace, ali izgleda da ni ovo nije dovoljno. Zato ćemo u što kraćem roku dostaviti u skupštinsku proceduru Zakon o šatro zabrani pušenja – izjavio je ministar, namigujući.

On napominje da još uvek nema pred sobom ceo zakon, ali da će on sigurno imati i članove koji će kobojagi predviđati kazne za ugostitelje koji se ovoga ne budu pridržavali.

– Već sam čuo brojne kritike, kažu ljudi da stranci baš uživaju u mogućnosti da u Srbiji puše gde god ima padne na pamet, u kafićima, restoranima, fakultetima, domovima zdravlja, gradskom prevozu, ali ne može ljudima to da bude prva asocijacija na našu zemlju. Pušenje je poslednja stvar koju će stranci primetiti u Srbiji – rekao je ministar, držeći preklopljen srednji prst i kažiprst.

Marko Dražić

  1. Sve dok Srbija ne dobije prave stručnjake za ministre i u ministarstvima, koji će izračunati da troškovi lečenja pušača, direktnih i indirektnih, prevazilazi prihode od poreza na cigarete (kao što su shvatile sve zemlje sa pravim propisima u ovoj oblasti) ništa se neće menjati. Dok se to ne desi biće šatro država, sa šatro ministrima i šatro zakonima!

  2. Nije tacno da su stranci odusevljeni sto se u Srbiji i dalje pusi po restoranima i kaficima. Bila sam prisutna kada su gosti iz Nemacke u restoranu kritikovali da je odvratno sedeti u lepom restoranu i ispred sebe imate lep rucak a pored i oko vas smrde cigarete. Ne mozete ni sa svohom porodicom i decom da odete ni na kolace a da se u tom kaficu ne pusi. Ne zelim da deca sede u zadimljenim prostorijama. Pa cak i po kancelarijama se pusi jer nema inspekcije da kontrolise i kaznjava.

    • upravo je nacistička Njemačka povela prvu veliku kampanju protiv pušenja u modernoj povijesti. Pušenje je u Hitlerovoj Njemačkoj bilo zabranjeno u svim javnim ustanovama, poštama, javnom prijevozu, bolnicama, većini državnih firmi, skloništima, odmaralištima… a vodila se i jaka kampanja naročito protiv pušenja žena i trudnica. Reklamiranje cigareta je bilo strogo ograničeno, kao i danas, a propaganda protiv pušenja prisutna u svim nacističkim publikacijama. Uredno su objavljivana otkrića nacističkih znanstvenika o štetnosti pušenja. Veza između raka pluća je prvi put dokazana u nacističkoj Njemačkoj, nasuprot popularnom vjerovanju da su je američki znanstvenici otkrili pedestih godina. Termin “pasivno pušenje” (“Passivrauchen”) je također skovan u Trećem Rajhu. Zdrav život je bio dio nacističkog svjetonazora. Usput, znate li da su svi vodeći nacisti i fašisti, uključujući Mussolinija i Franca, bili zakleti nepušači?

  3. Ma ionako su nam svi zakoni pusacki.Ispusili smo ga i bez otvaranja Poglavlja 35…

  4. oce li zabraniti lizanje na javnim mestima(sladoled)

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix