nazad na vrh

Srbija uvodi Zakon o šatro zabrani pušenja na javnim mestima

BEOGRAD, 29. januar 2019, (Njuz) – Srbija bi do kraja godine mogla da usvoji Zakon o šatro zabrani pušenja na javnim mestima, saznaje Njuz.

Kako navodi ministar zdravlja Zlatibor Lončar, Svetska zdravstvena organizacija je upozorila Srbiju na neophodnost regulisanja ove oblasti i zato je naša država spremna da usvoji zakon koji će, gistro, sprečiti pušenje na javnim mestima.

– Naša država je učinila sve što je u njenoj moći da spreči pušenje na javnim mestima, čak sam i ja otvorio posebnu pušionicu na aerodromu, ne bih li izolovao pušace, ali izgleda da ni ovo nije dovoljno. Zato ćemo u što kraćem roku dostaviti u skupštinsku proceduru Zakon o šatro zabrani pušenja – izjavio je ministar, namigujući.

On napominje da još uvek nema pred sobom ceo zakon, ali da će on sigurno imati i članove koji će kobojagi predviđati kazne za ugostitelje koji se ovoga ne budu pridržavali.

– Već sam čuo brojne kritike, kažu ljudi da stranci baš uživaju u mogućnosti da u Srbiji puše gde god ima padne na pamet, u kafićima, restoranima, fakultetima, domovima zdravlja, gradskom prevozu, ali ne može ljudima to da bude prva asocijacija na našu zemlju. Pušenje je poslednja stvar koju će stranci primetiti u Srbiji – rekao je ministar, držeći preklopljen srednji prst i kažiprst.

Marko Dražić

Kad ste već ovde, pročitajte i ovo
Novinarstvo je u teškom položaju širom sveta, pa i u našoj zemlji. Naročito ono novinarstvo koje je objektivno i tačno. Na sreću, sve ovo nema nikakve veze sa Njuzom. Ipak, kad smo vas već navukli da čitate sve ovo, glupo je da vam ne tražimo novčanu podršku od sto dinara mesečno ili više ukoliko ste jako bogati. Svaki vaš doprinos, bez obzira bio veliki ili mali, čini da Njuz bude jači. 100 odsto novca koji uplatite uložićemo u nove autore i tekstove. Ovo je link gde možete da uplatite sto dinara mesečno ili više. E ako vam nakon toga ostane još para podržite i objektivno i tačno novinarstvo. Donirajte
  1. Sve dok Srbija ne dobije prave stručnjake za ministre i u ministarstvima, koji će izračunati da troškovi lečenja pušača, direktnih i indirektnih, prevazilazi prihode od poreza na cigarete (kao što su shvatile sve zemlje sa pravim propisima u ovoj oblasti) ništa se neće menjati. Dok se to ne desi biće šatro država, sa šatro ministrima i šatro zakonima!

  2. Nije tacno da su stranci odusevljeni sto se u Srbiji i dalje pusi po restoranima i kaficima. Bila sam prisutna kada su gosti iz Nemacke u restoranu kritikovali da je odvratno sedeti u lepom restoranu i ispred sebe imate lep rucak a pored i oko vas smrde cigarete. Ne mozete ni sa svohom porodicom i decom da odete ni na kolace a da se u tom kaficu ne pusi. Ne zelim da deca sede u zadimljenim prostorijama. Pa cak i po kancelarijama se pusi jer nema inspekcije da kontrolise i kaznjava.

    • upravo je nacistička Njemačka povela prvu veliku kampanju protiv pušenja u modernoj povijesti. Pušenje je u Hitlerovoj Njemačkoj bilo zabranjeno u svim javnim ustanovama, poštama, javnom prijevozu, bolnicama, većini državnih firmi, skloništima, odmaralištima… a vodila se i jaka kampanja naročito protiv pušenja žena i trudnica. Reklamiranje cigareta je bilo strogo ograničeno, kao i danas, a propaganda protiv pušenja prisutna u svim nacističkim publikacijama. Uredno su objavljivana otkrića nacističkih znanstvenika o štetnosti pušenja. Veza između raka pluća je prvi put dokazana u nacističkoj Njemačkoj, nasuprot popularnom vjerovanju da su je američki znanstvenici otkrili pedestih godina. Termin “pasivno pušenje” (“Passivrauchen”) je također skovan u Trećem Rajhu. Zdrav život je bio dio nacističkog svjetonazora. Usput, znate li da su svi vodeći nacisti i fašisti, uključujući Mussolinija i Franca, bili zakleti nepušači?

  3. Ma ionako su nam svi zakoni pusacki.Ispusili smo ga i bez otvaranja Poglavlja 35…

  4. oce li zabraniti lizanje na javnim mestima(sladoled)

© 2015 Njuz Net, Pare za redizajn nam dala Ambasada Kraljevine Norveške, a uzeo nam ih Neopix