njuz-autor

AUTOR: urednistvo

01. jun. 2012

Srpska vlada istrošila sve formule po kojoj javni dug nije prešao granicu prezaduženosti

Buduća vlada će morati da angažuje ekonomiste koji će pronaći novu formulu

BEOGRAD, 1. jun 2012, (Njuz) – Vlada Srbije potrošila je i poslednju formula za izračunavanje javnog duga po kojoj javni dug nije prešao granicu zaduženosti od 45 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), čime Srbija još nije ušla u grupu prezaduženih zemalja.

– Do sada smo se nekako snalazili. Svaki put kada bi Fiskalni savet izašao sa računicom da smo probili granicu javnog duga mi smo izlazili sa tvrdnjom da nismo, uz obrazloženje da Fiskalni savet i drugi ekonomisti koriste drugačije, lošije, formule za računanje javnog duga od naše – kaže izvor Njuza iz Vlade Srbije.

Kako objašnjava naš izvor, Vlada Srbije je, kako bi dodatno uverila javnost da su tvrdnje o probijanju granice zaduženosti netačne, koristila više formula.

– Međutim, posle poslednje računice Fiskalnog saveta da je dug dostigao 50 odsto BDP-a, sve formule koje smo ranije koristili pokazivale su da su oni u pravu. Jedva smo ovaj put uspeli da pronađemo formula prema kojoj smo izračunali da nam je javni dug dostigao nivo od 44,9 odsto BDP i time pokazali da imamo još 0,1 odsto prostora za zaduživanje – navodi naš izvori.

Zbog svega ovoga Vlada Srbije je angažovala ekspertski tim ekonomista koji ima zadatak da stvori nekoliko novih formula prema kojima javni dug ne bi probio granicu zaduženosti.

– Ne želimo da nova vlada, bila ona sličnog sastava kao ova ili ne, dođe u situaciju u kojoj smo mi sada, a to je da na neko sledeće računanje javnog duga ne može da odgovori da se radi o drugačijoj metodologiji korišćenju dugačije formule i tako pobije tvrdenje da smo prezaduženi i da nema prostora za dalje zaduživanje – završava izvor Njuza.

Bane Grković

 1. pepermint kaže:

  Bojim se da su ovde mračne sile na delu, jer je upravo sada, kad vladi treba sva moguća ekspertska podrška, nekome u interesu da ukine matematiku sa Fakulteta.

 2. mirko kaže:

  ovako namje bilo pre zamrzavanja stare devizne stednje , sad ce izgleda da zamrznu i novu

  1. celtic kaže:

   Sad će zamrznuti nas, a sebi će odlediti staru štednju ;-)

 3. Sagacity kaže:

  ” Zbog svega ovoga Vlada Srbije je angažovala ekspertski tim ekonomista koji ima zadatak da stvori nekoliko novih formula prema kojima javni dug ne bi probio granicu zaduženosti.” Ovo je za 10…:lol:

  To samo dokazuje činjenicu da 2+2 u ekonomiji nikada nisu davali 4…
  Ako vlada bude pošla od ove činjenice, možda budemo imali bar još 10 % prostora za zaduživanje…Došavši do ovog zaključka i sama se već osećam sigurnije…

 4. Tetka kaže:

  Ми смо шампиони, ми смо шампиони!…

 5. Jan kaže:

  To su računali studenti sa onog matematičkog fakulteta , na kojem je matematika ukinuta https://www.njuz.net/matematicki-fakultet-ukida-matematiku-kako-bi-privukao-studente/

 6. Aleksandar kaže:

  Ајнштајн и његова теорија релативитета изгледају као рад детета предшколског узраста у односу на формуле наших експерата. Можда ми имамо највећи стандард на свету, само нису пронашли формулу да нама заслепљенима то докажу.

 7. Stroks kaže:

  Vlada bi, da ima para, tj da nije prekoracila tu granicu, mogla da angazuje tim advokata, specijalizovanih za unistrva. Takvi jedini mogu dokazu da granica nije predjena.

 8. sloboda(n) kaže:

  najlakse je da zaposle Fiskalni savet u ministarstvu finansija da sami sebe pobijaju. to je sad moda, nisam rekao sto sam rekao, ako sam i rekao nisam mislio, a ako sam mislio salio sam se…

 9. Sumadinac kaže:

  Sada ce ipak morati dodatno da se zaduze kako bi nabavili nove formule. A tu je i prostor za nova radna mesta i jos koju agenciju za ljude koji ce se baviti kreiranjem formula…
  Zapravo blizimo se davno sanjanom snu da svi radimo u drzavnim firmama. Samo ovoga puta necemo morati da izvrsavamo restituciju jer clanovi partije nista nisu uzeli zvanicno.

 10. Bogotac d.o.o kaže:

  Fiskalni savet izgleda nije ukapirao da je to dug sa PDV-om. Kad se odbije PDV, neto dug je manji od 45% BDP-a. Prosto.
  E sad bi bilo posteno da mi daju ministarsko mesto posto sam im dao novu formulu :)

 11. okvalS kaže:

  E = m2c čuvaju za rušenje predsednika.

 12. Zveder kaže:

  Bilo je pitanje vremena kada ce se ovo desiti… A da pitaju one srpkinje sto vole duhovite momke da se njihovi momci ucipe za neku kredu?

 13. celtic kaže:

  Sjajno! Zadnji pasus je dvostruki test: za verbalnu fluentnost i za dokazivanje da čitač ima IQ>90 ;-)

 14. ariela kaže:

  Ma dajte ljudi kakva matematika kakve formule…Karnegi je lepo rekao da covek ne treba da brine…kaze prosto se suocite sa neizbeznim…kad dotaknes dno onda krene penjanje ka vrhu…dogod problem zaobilazimo nikada necemo da ga resimo…najprostija formula…

 15. ariela kaže:

  kakva matematika kakve formule…kas se propada nek se propada dostojanstveno…

 16. arko kaže:

  Ako se izračuna po najnovijoj formuli vlade, primenjujući tačne ulazne podatke, ispada da je vlada u pravu. Javni dug je 45%BDP

  ulazni podaci dobijeni iz stručnih i neophodnih službi i agencija:
  32=tridesetdva
  24=dvadesetčetiri
  8=osam
  3=tri

  ((32/100)BS*RDP+(24/100)BS*RDP-(8/100)RP*BDS-(3/100)RP*BDS)/(RST/T)=
  ((32/100)BS*RDP+(24/100)BS*RDP-(8/100)RP*BDS-(3/100)RP*BDS)/RS=
  (32%BS*RDP+24%BS*RDP-8%RP*BDS-3%RP*BDS)/RS
  ((32+24)%BS*RDP-(8+3)%RP*BDS)/RS=
  (56%BS*RDP-11%RP*BDS)/RS=
  (56%BRDSP-11%BRDSP)/RS=
  45%BRDSP/RS=

  =45%BDP

  1. Sagacity kaže:

   Ti si baš sve studiozno razmotrio, mislim da imaš veliku šansu da uđeš u ”matematički tim” Vlade Srbije… :D

   1. arko kaže:

    Ja bih rađe u agenciju za ulazne podatke.

 17. deda Stavra kaže:

  A sta kazu Gorcin i Institut za izradu jednonamenskih formula iz Sremske Kamenice?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *