Neki građani tvrde da žive gore nego pre godinu dana, ali to je samo subjektivni osećaj, smatra ministar finansija
njuz-autor

AUTOR: Bojan Savic

13. jan. 2016

Srpske plate ne prate rast standarda

BEOGRAD, 13. januar 2016, (Njuz) – Uprkos istorijskom rastu standarda zabeleženom u Srbiji tokom prethodne godine, kupovna moć i primanja zaposlenih su ostali najniži u regionu, pokazuju statistički podaci do kojih je došao Njuz.

U Vladi Srbije potvrđuju da su ovi podaci tačni, ali i da nemaju nikakav uticaj na uspeh ekonomskih reformi.

– Ekonomski rezultati vlade su više nego zadovoljavajući, a rast standarda je usledio kao logična posledica reformskih mera koje smo sproveli u prethodnom periodu – sumirao je dosadašnji rad ministar finasnija Dušan Vujović.

– Svesni smo da plate i penzije još uvek ne uspevaju da prate taj rast, ali to su samo statističke kategorije koje ne treba da brinu naše građane. Statistika često ume i da zavara i prikaže stvari gorim nego što jesu. Možda i vama izgleda da danas živite teže nego pre nekoliko godina, ali to je samo subjektivni osećaj koji nema uporište u realnosti. Uostalom, podsetiću vas da je bogatstvo u oku posmatrača, a ja vidim da vam je danas bolje nego ikad – plastično je objasnio Vujović.

Brojna poskupljenja koja su građane sačekala u novoj godini neće se negativno odraziti na primanja građana, uverava ministar i obećava da će uprkos rastu cena, plate i penzije ostati stabilne.

– Nova cena goriva, akcize na alkoholna pića, televizijska pretplata su samo neke novine koje uvodimo ove godine. Želim odmah da umirim građane i poručim im da ništa od navedenog neće ugroziti rast njihovog standarda koji će, prema našim predviđanjima, za koju godinu, toliko porasti da niko neće primetiti da su im plate i dalje male – obećava Vujović i poziva građane da se opuste i veruju svojoj vladi koja će učiniti sve da ovakvi uznemirujući izveštaji više ne dospeju u javnost.

Bojan Savić

 1. Ja sam kaže:

  Brizna Vlada u cilju stednje povlaci iz opticaja novcanice od 5000, 2000 i 1000 dinara (pogledati fotografiju), a uvodi novcanice od 15 i ,,dođem ti” dinara.
  Takođe, prema najavama iz Vlade, od sutra ce kilogram mesa, mleka i hleba imati 100 grama, tako da se ne ocekuje njihov rast veci od 1,25%.
  Cena cigara se nece menjati ali se mnogi zitelji Srbije nadaju da ce Vlada znatno popušiti na nastupajucim izborima.

 2. Sp kaže:

  Vlada Srbije najavljuje uvodjenje nove valute, koja će se zvati obećani dinar ili RSO dinar. Jedan RS dinar, vredeće dva RSO dinara i na taj način plate će u Srbiji, preko noći, skočiti duplo.

 3. milan (nisam odavde) kaže:

  Kada je ovaj izvestaj, uprkos Vladinoj kampanji u suprotnom pravcu, ipak izcurijo u javnost, vlada je odrzala vanrednu sednicu. Vladini doktori su odmah izasli sa predlogom da se povecaju dimenzije novcanica za dva do tri puta. Narod ce tako, vrlo ,,objektivno” i ,,opipljivo” moci da uoci povecanje svojih prihoda!

  1. Master ekonomije i domaće rakije kaže:

   Naravno povećane troškove papira naplatićemo od građana koji imaju previše, tj svih onih čija su primanja bezobrazno veća od nula dinara.

 4. Ta diskrepanca donekle baca sjenku na dosadašnje uspjehe ove vlade, najbolje u novijoj srpskoj istoriji, zbog čega bi SNS mogao da bude kažnjen na izborima, kada bi recimo birači razmišljali svojim… ne, kada bi birači razmišljali, tačka.

 5. Рубљов kaže:

  Мени нису звиждали, ја нисам ни био тамо…

 6. strani placenik kaže:

  “Prosto me je sramota kako ce nam dobro biti za dve godine”

  1. haha kaže:

   E kakvi su diletanti ovi novinari iz njuza. Kakav bi tek clanak dobili da su pitali naseg velikog vodju za misljenje. U stvari, mozda i ne bi, posto je on veoma skroman, i sa nogama cvrsto na zemlji. Moguce je da bi cak i pocrveneo od sramote koliko nam dobro ide.

 7. Ja sam kaže:

  Najveci problem Srbije je sto svaki njen stanovnik ( ne mislim na clanove sns) misli da moze biti bolji ministar od bilo kog ministra Vlada nesposobnog Vucica .
  Bogami, i moze.

 8. folirant kaže:

  Logicno , zahvaljujuci viskom standardu, kupili smo stan, auto, letovanja…za male plate. Znaci i to je mnogo novca. Zakljucak, smanjiti plate i penzije – drasticno jer ce u protivnom narod kupovati, drugi auto, vikendice, bazene…- poludece od dosade.

 9. Suhi Kruho kaže:

  Mi smo juče jeli gibanicu i čitali neke novine u kojima je gibanica bila uvijena. Evo, na zadnjoj strani u levom uglu lepo piše.
  Srpski ministar Budžetlija Budjević predviđa najgore rezultate Venecueli i Brazilu. Slede Grčka, Rusija, Ekvador, Argentina, Japan, Finska, Hrvatska i Švajcarska.
  Tu se lepo da Hugo Čavez i droMaduro ni na brazilskoj plaži FAVELAS nemaju mesta, a mi znamo da Rusija još može i državne službenike da plati do kraja januara.
  Tako se Srbija, prema ovim predviđanjima, našla ispred komšiluka, ali i iznad zemalja poput Japana, Švajcarske i propale Finske.
  San Beograđana postaje java, obrenovačka kasirka je od kupovne moći vrisnula od sreće.

 10. mixon kaže:

  Nikada u istoriji nije bilo bliže standarDNO !

 11. Jan kaže:

  Za mene nije bilo ovih godina inflacije , jer sam uštedeo na cipelama koje nosim već 8.godinu , kao i na kaputu koji imam oko 10 godina , dukserici od 7 godina , radio prijemniku od 30 godina , automobilu od 27.godina , kući od 101.godine , samo nisam uštedeo na svojim godinama , koje se se znatno povećale .

  1. Рубљов kaže:

   Ех, да Вам се и скромност умножила као и године живота…Знате, није лепо облачити и се и обувати у нове ствари, па још и хвалити се тиме, бодете очи нама, транзицијским добитницима који могу једном дневно појести штогод, али још две – три године јешћемо голи и боси, а онда ћемо бити као и Ви – буквално носити векове на себи…;-)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *