njuz-autor

AUTOR: urednistvo

11. aug. 2011

Muzeji vraćaju eksponate na nalazišta kako bi ih političari slučajno otkrili

Vladimir Putin sa slučajno otkrivenim amforama

Beograd, Prokuplje, 11. avgust 2011, (Njuz) – Srpski arheolozi čitavog dana užurbano vraćaju muzejske eksponate na arheološka nalazišta u nadi da će ih domaći političari slučajno otkriti prilikom posete.

Nakon vesti da je premijer Rusije Vladimir Putin, tokom posete starogrčkom gradu Fanagoriju, došao do senzacionalnog podvodnog otkrića, pronašavši dve odlično očuvane amfore iz 6. i 8. Veka nove ere, srpski arheolozi došli su na ideju da pomognu političarima da dođu do sličnih otkrića.

– Vredna arheološka otkrića, koja su do sada bila rezultat predanog dugogodišnjeg rada tima arheologa, uglavnom su prolazila nezapaženo od strane države i političara, što je direktno uticalo na slabu zainteresovanost u razvoj ove nauke u Srbiji – smatra prof. dr Pantelija M. Vasić, profesor arheologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, koji je uveren da bi vest o političaru koji je otkrio neki eksponat bila podsticaj za nove investicije u razvoj srpske arheologije, kao i davanje nešto većeg medijskog prostora ovoj nauci.

Njuz nezvanično saznaje da su najaktivniji arheolozi iz Muzeja Toplice u Prokuplju, koji polažu velike nade u Pločnik, lokalitet vinčanske kulture.

– Veliki broj danas aktivnih političara rodom je iz Toplice i očekujemo da će tokom leta posetiti rodbinu. Najveću nadu polažemo u Ivicu Dačića, u čije dvorište planiramo da zakopamo dve bakarne sekire stare 7.000 godina – kaže jedan od arheologa iz ovog muzeja, koji je insistirao da ostane anoniman. On smatra da bi dobar potez bilo i zatrpavanje mozaika iz carske palate u Gamzigradu, u blizini rodne kuće Mirka Cvetkovića u Zaječaru.

Poznati psiholog Žarko Trebješanin uveren je da bi vest o nekom srpskom političaru koji je otkrio amforu staru 2.000 godina, bila veoma značajna i za same političare i da bi promenila imidž koji oni imaju u narodu.

-Većina građana političare zamišlja kao osobe koji ne izlaze iz kabineta, bez obzira na njihove pokušaje da narod ubede u suprotno. Ako bi neko od njih otkrio neki vredan eksponat, sigurno bi ga građani drugačije gledali. U očima prosečnog glasača  on bi momentalno delovao kao čovek koji sa više autoriteta može da se nosi sa krucijalnim državnim problemima kao što su Kosovo, Evropske integracije, ekonomska kriza i lažni Tviter nalozi – rekao je Trebješanin.

Miljana Radivojević

Marko Dražić

 1. Mladen kaže:

  Pa ovo je genijalno! Hahahah

 2. Mendeljejev kaže:

  “I lažni tviter nalozi” … hahahahaha! :-D

 3. Tetka kaže:

  Једино ако којим случајем ставите и злато и евре, може бити да ће копати у својим њивама…Па, одатле су побегли, није лепо да их повезујете са завичајем и пореклом…

 4. Арса kaže:

  Увек се обрадујем стручном мишљењу познатог психолога Жарка Требјешанина. О свему има упућен став, савети су му увек корисни и примењиви и он је један баш добар чика.

 5. Jelena kaže:

  Svašta, 25 sati dnevno su kopali u Kolubari i vi političare takvog kalibra šaljete da okopavaju avlije u potrazi sa polomljenim ćupovima,.. sramota

 6. Burga kaže:

  Bravo Miljana, odličan prvenac

 7. MERIEN kaže:

  Пантелија је ТОПАЛОВИЋ, а не Васић; он је родоначелник чувене породице која је спонзорисала археолошке експедиције Билија Питона. Само да се зна!

 8. Aleksandar kaže:

  Genijalno! :)))))

 9. voždovčić kaže:

  Ako za iskopavanje ćupova i ostalog treba lokacijska dozvola naj……su ga. Neće smeti bar dve godine da uzmu ašov u ruke.
  Možda da probaju kroz legalizaciju i te fore.

 10. scoby kaže:

  Putin je već kod nas otkrio zvezdin stadion (na kome se danas igra arheološki fudbal) – sagrađen na ostacima rimskog amfiteatra i bajkere kao direktne potomke gladijatora koji su se tamo borili.

 11. Jan kaže:

  Neka dodju da traže i u mojoj bašti . Ako i ništa nenadju , bar ću imati za dž okopanu baštu .

 12. sloboda(n) kaže:

  ovi nasi mamlazi ne bi otkrili koloseum da sede na njemu.

 13. e... kaže:

  garant je tacno. kao sto su tiletu pustali zivotinje kad je isao u lov.ili one maharadze sto su lovili tigrove kad ih puste is kaveza.ovaj putin je trebao da bude indijana dzons a ne predsednik.

 14. Lazarvs kaže:

  Ali Krkobabića ne mogu da prevare, zna on više o praistoriji nego arheolozi :D

 15. H kaže:

  Sprdnja na racun jedinog srpskog prijatelja koji moze da nam pomogne da vratimo ukradeno Kosovo i Metohiju.

  Ovo je poslednji put da posecujem ovaj sajt.

 16. 106 GBR ZNG-RH kaže:

  Dobra fora

 17. Valter kaže:

  Bata Živojinović konačno ide u penziju i zaborav.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *