Dileri smatraju da će Grci razumeti šta znači "v'zeee", "v'zeee"
njuz-autor

AUTOR: urednistvo

30. jun. 2015

Srpski dileri deviza iz devedesetih spremni da pomognu Grčkoj

BEOGRAD, 30. jun 2015, (Njuz) – Udruženje srpskih dilera veterana iz devedesetih izdalo je juče saopštenje u kome izražava spremnost srpskih dilera da pomognu svojoj grčkoj braći u ovim teškim trenucima i poziva svoje članove da se u što većem broju jave kako bi se što pre organizovala pomoć Grčkoj.

Na poziv udruženja najviše su se odazvali stari dileri, oni koji ne diluju već 15 godina, ali pojavilo se i puno mladih koji i danas pokušavaju da se bave ovim starim srpskim zanatom.

– Idemo da pomognemo braći Grcima, to je osnovni cilj, ali meni je mnogo drago što ovde vidim mnoge legende o kojima sam do danas samo slušao, poput Radeta Švercera koji je kupio tri stana u Beogradu, ili Miće Maraka sa Zelenjaka koji je podigao dve kuće od dilovanja. Mi mlađi danas o tome možemo samo da sanjamo i da prepričavamo njihova iskustva – izjavio je Marko Vidić, 37-godišnji diler koji jedva čeka da krene put Grčke.

Rade Švercer (59) kaže da se rado odazvao ovom pozivu. Kaže da želi da pomogne ali i da zaradi neki dinar.

-Mnogi nas u Srbiji gledaju ispod oka, zaradili ste puno kažu, a ne znaju da mi nemamo nikakvu penziju tako da ovo vidim i kao priliku da zaradim nešto jer ću uskoro dobiti i unuka. Takođe, možda mnogi ne znaju, ali nama se logistika devedesetih godina nalazila na Kipru, tako da je ovo dobar način da se odužimo Grcima – smatra ovaj diler veteran.

Za Radeta ne postoje ni jezičke barijere. Kako kaže, tiho izgovaranje reči “v'zeee, v'zeee” kroz zube je univerzalni znak raspoznavanja dilera deviza i ne sumnja da će i Grci odmah shvatiti o čemu se tu radi, što mu je potvrdio i jedan grčki student koji živi kod njega u zgradi.

Najveću pažnju izazvalo je pojavljivanje najstarijeg člana udruženja, uvek nasmejanog Miće Marke (72) koji je među prisutnima odmah izazvao smeh sa svojim čuvenim pitanjem “Koji je kurs marke danas?”.

– Priznajem jesam malo zarđao, promenile su se i valute i mnogo toga od onda, ali ne sumnjam da ću se brzo vratiti u štos, to vam je ko vožnja bicikla. Neće biti problema u Grčkoj. Meni je na Zelenjaku najgore bilo zimi, pa kad me ošine vetar kroz onaj tunel, sačuvaj Bože! U Grčkoj je bar uvek lepo vreme, tako da moje godine nisu problem – istakao je Mića.

Usled iznenađujuće velikog odziva dilera veterana, u udruženju očekuju se da će se prvi autobus sa ljudstvom i neophodnim sredstvima uputi ka Grčkoj već sredinom ove nedelje.

Miloš Mileusnić

 1. milan (nisam odavde) kaže:

  Zbog cega im vlada ne obezbedi svoj telepronter kako bi pomoc brze stigla? Inace mogu da ih zamene za obicne imigrante ili one koji letuju van Srbije pa ih nece pustiti!

 2. Sasa kaže:

  Na prvi pomen krize, srpski turisti ispraznili rafove u grčkim prodavnicama i napravili redove na benzinskim pumpama i bankomatima širom Grčke.

 3. zoran kaže:

  За почетак, тренираће на српским туристима у Грчкој, у местима симболичног имена паралија и закинтос…

 4. Sasa kaže:

  Grckoj treba pomoci u svakom pogledu koliko smo u mogucnosti kao narod i drzava to su nasi prijatelji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *