njuz-autor

AUTOR: urednistvo

22. feb. 2011

Srpski političari pomažu Belgiji da formira Vladu

Srbija Belgiji pozajmljuje stručnjake za stvaranje koalicionog potencijala

BRISEL,BEOGRAD, 22. februar 2011, (Njuz) – Nekoliko dana nakon što je obeležen 250. dan od kada Belgija nema Vladu, lideri suprotstavljenih flamanskih i valonskih partija, uz ličnu intervenciju kralja Alberta II, uputili su molbu zvaničnom Beogradu da im pomogne u rešavanju krize.

Ideja da bi baš Srbija mogla da pomogne ovoj zemlji da prevaziđe jednu od najvećih kriza u bližoj istoriji, potekla je iz ocene da su sve Vlade u Srbiji poslednjih godina činile stranke koje ni po jednom osnovu ne bi trebalo da mogu da pronađu zajednički jezik, te da očigledno srpski političari znaju tajnu prevazilaženja nepremostivih problema.

Kako Njuz nezvanično saznaje iz Vlade Srbije, neformalni kontakti su već ostvareni i ubrzo se očekuje i zvanično saopštenje ko će činiti srpski ekspertski tim. Iako informacija još uvek nije potvrđena, u njemu će se najverovatnije naći predstavnici svih stranaka koje su poslednjih godina sačinjavale Vladu.

Politikolog Đorđe Vukadinović smatra da je osnovni problem Belgijanaca preozbiljno shvatanje politike.

– Za razliku od političara u Srbiji, belgijske kolege se i nakon izbora čvrsto drže programa stranke i predizbornih obećanja, što umnogome otežava pravljenje kompromisa. Formiranje belgijske Vlade, zavisiće isključivo od sposobnosti srpskih političara da ih ubede da nema razloga i nakon izbora koristiti isti rečnik i stavove. Takođe, biće veoma važno da im, na osnovu ličnih primera iz prošlosti, pokažu da gaženje svih predizbornih obećanja i ulaska u koalicije sa najvećim rivalima, nikako ne ostavlja posledice prilikom naredne predizborne kampanje – ocenjuje Vukadinović.

Nemanja Jovović

Redakcija Njuz

 1. Jovan kaže:

  Vrh! :)

 2. Srba kaže:

  Mi Srbi smo bre najjaci na svetu.

  Nebeski narod !!!

 3. marko kaže:

  jadna im majka

 4. Deni.M kaže:

  Po kuloarima u Nemanjinoj se vać šuška da je na pomolu idealno rešenje oko slanja naših najeminentnijih predsatvnika u pomoć belgiskom Parlamentu.Na predlog RRA naši ekspertsi tim bi trebalo da predvode Ivan Fice Firči i Miloš Bojanić.Objašnjenje je razumljivo,jer su i rijaliti programi slični odnosima i svakodnevnim dešavanjima u vladi.Tačno je da se njih dvojica nisu baš najbolje slagali u prethodna dva saziva (Farmi i Dvoru),ali je već unapred izvesno da će se pojaviti u sledećem ciklusu rijalitija Parovi, kao jedan skladan par koji savršeno funkcioniše na svim poljima.Suština obrazloženje RRA glasi: “Ako mogu Miloš i Firči,zašto ne bi mogli Valonci i Flamanci?”

 5. Jordan kaže:

  Zamisljam kako im Krkobabic prenosi svoje milenijumsko iskustvo u izgradnji demokratije, balansiranju na ivici cenzusa, koalicionim kapacitetima… Od Adama do danas.

 6. Tamm kaže:

  ma krkobabic je izgnan iz raja

 7. Dzoni kaže:

  Hahahhaaa, epic!!! :D

  Takođe, biće veoma važno da im, na osnovu ličnih primera iz prošlosti, pokažu da gaženje svih predizbornih obećanja i ulaska u koalicije sa najvećim rivalima, nikako ne ostavlja posledice prilikom naredne predizborne kampanje

  Tužno ali potpuno istinito, to može samo u Srbiji xD

 8. Tagore kaže:

  Sretnu se dva ludaka na autoputu Beograd-Brisel, prepoznaju se (bez dogovora), te svako od njih se zaustavi na levoj strani kako bi proćaskali malo.
  Nakon pola časa Beogradjanin se priseti rečima:
  “Jaoj, u žurbi sam, žena me već 10 godina u Briselu čeka. No, daj molim te, kaži mi da li moj levi žmigavac radi.”
  Briselac pažljivo gleda jedno pola časa kako bi što precizniji bio i odgovara:
  “Čas radi, čas ne radi.”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *